Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП.Цивільне право (частина перша) (змістові мод...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Задача № 9

Сімнадцятирічна В. працювала у приватному підприємстві секретарем. Свій заробіток вона витрачала на придбання дорогої косметики. Мати гр. В. наполягала, щоб та більш розумно розпоряджалася грошима, тим більше що сім’я гр. В. не є високозабезпеченою. Однак донька не прислухалася до цих зауважень. Мати звернулася до суду з позовом про обмеження дочки в дієздатності.

Визначте коло суспільних правовідносин. На яке коло питань розраховане завдання? Вирішіть справу по суті.

Задача № 10

Н. дізнався, що шістнадцятирічний син його сусідів А., студент технікуму, сам ремонтує теле- та радіоапаратуру, вирішив використати його послуги і доручив йому відремонтувати телевізор. Вони домовились, що за роботу А. буде заплачено 25 грн. А. дуже довго ремонтував телевізор, намагався навіть його переладнати за новою схемою, але налагодити його не зміг. Тоді Н., відвіз телевізор в майстерню по ремонту телевізорів. Оглядаючи телевізор, майстер сказав, що після таких переобладнань та «виправлень», яким він був підданий, відремонтувати його не можливо.

Н. звернувся до батьків А. з вимогою відшкодувати нанесені йому збитки. Батьки відмовились це зробити, посилаючись на те, що вони не тільки не давали своєму сину згоди на укладення угоди з Н., але навіть не знали про це.

Н. звернувся до суду з позовом до батьків А.

Визначте коло суспільних правовідносин. Яке рішення повинен винести суд? Чи зміниться рішення, якщо буде встановлено, що батьки знали про укладення договору?

Задача № 11

І. (8 років) і Д. (10 років), граючи надворі, розвели поблизу сараю багаття, від якого сарай спалахнув. Власник сараю звернувся до батьків І. та Д. з позовом про відшкодування збитків.

Батьки цих дітей заперечували проти позову, посилаючись на те, що їх діти ще недієздатні і тому відповідальність за вчинену шкоду не несуть, а вони (батьки) були в момент вчинення шкоди на роботі, і тому також не можуть нести відповідальність.

Визначте коло суспільних правовідносин. Як вирішити справу?

Задача № 12

17-річний Ю., який працював у взуттєвій майстерні побачивши у дворі біля парадного входу велосипед, взяв його і поїхав кататись. Пізніше з’ясувалось, що він мав намір недовго покататись і поставити велосипед на місце, де він його взяв.

З’їжджаючи з гори на великій швидкості, Ю. налетів на дерево, зламав велосипед, а сам зі струсом мозку був доставлений у лікарню. Було встановлено, що велосипед належав К., який вимагає відшкодування йому збитків від батьків Ю. Батьки Ю. відмовились це зробити посилаючись на те, що вони не в змозі здійснювати постійний контроль за дорослим сином.

К. звернувся до суду з позовом до батьків Кості про відшкодування нанесеної йому шкоди.

Визначте коло суспільних правовідносин. Вирішіть справу по суті.

Задача № 13

20-річний Б. викрав із квартири Н. речі на загальну суму 370 грн. На підставі висновку судово-психіатричної експертизи про те, що Б. психічно хворий і не може розуміти значення своїх дій, суд звільнив Б. від кримінальної відповідальності і відправив його на примусове лікування.

Н. пред’явила позов до батьків Б., як до його опікунів.

Батьки проти позову заперечували, посилаючись на те, що Б. не був признаний недієздатним в установленому законом порядку, тим більше, що в нього на рахунку в банку знаходиться грошова сума у розмірі 500 грн., яка була подарована йому дідом.

Визначте коло суспільних правовідносин. Вирішить справу по суті.