Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП.Цивільне право (частина перша) (змістові мод...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Лекція 11 Тема: Публічно–правові утворення як суб’єкти цивільних правовідносин

  1. Поняття, зміст і особливості цивільної правосуб’єктності публічно-правових утворень.

  2. Українська держава, її органи та органи місцевого самоврядування (територіальних громад) як особливі суб’єкти цивільного права.

  3. Органи публічної влади та представники, що реалізують цивільну правосуб’єктність держави й інших публічно-правових утворень.

  4. Випадки і порядок участі публічно-правових утворень у речових, зобов’язальних і інших цивільних правовідносинах.

  5. Монізм (скарбниця) та плюралізм участі публічно-правових утворень у цивільних правовідносинах.

  6. Особливості майнової відповідальності публічно-правових утворень.

  7. Судовий імунітет держави.

Лекції 12-13 Тема: Об’єкти цивільних правовідносин

  1. Поняття і види об’єктів цивільних правовідносин. Матеріальні та нематеріальні блага як об’єкти цивільних правовідносин. Майно як основний об’єкт цивільного (майнового) обігу. Результати робіт і послуги як об’єкти цивільних правовідносин. Результати інтелектуальної, творчої діяльності як об’єкти цивільних правовідносин. Інформація та особисті немайнові блага як нематеріальні об’єкти цивільних правовідносин.

  2. Речі як об’єкти цивільних правовідносин. Оборотоздатність речей. Класифікація речей та її правове значення. Майновий комплекс як об’єкт цивільного обігу. Гроші як об’єкти цивільних правовідносин. Цивільно-правовий режим наявних і безготівкових грошей. Особливості цивільно-правового режиму валютних цінностей.

  3. Цінні папери як об’єкти цивільних правовідносин. Основні ознаки цінних паперів. Цінні папери на пред’явника, іменні й ордерні. Групи та види цінних паперів. Особливості цивільно-правового режиму фондових (емісійних) цінних паперів. Проблема «бездокументарних цінних паперів».

Лекції 14-15 Тема: Підстави виникнення, зміни і припинення цивільних правовідносин

  1. Поняття і види юридичних фактів у цивільному праві. Юридичні склади та юридичні стани.

  2. Поняття і види правочинів. Договори й односторонні правочини. Умовні правочини, їх види.

  3. Умови дійсності правочинів. Воля і волевиявлення в правочині. Форма правочину, наслідки її недотримання. Державна реєстрація деяких видів правочинів та її цивільно-правове значення. Тлумачення змісту правочину. Відмова від правочину.

  4. Недійсність правочинів. Підстави недійсності правочинів. Відмежування недійсного та неукладеного правочину. Нікчемні і заперечні правочини. Недійсність частини правочину. Правові наслідки недійсності правочинів.

Лекція 16 Тема: Здійснення цивільних прав і виконання цивільних обов’язків

  1. Поняття здійснення суб’єктивного цивільного права. Поняття виконання суб’єктивного цивільного обов’язку. Принципи і гарантії здійснення прав і виконання обов’язків у цивільному праві. Способи здійснення цивільних прав і виконання цивільно-правових обов’язків.

  2. Поняття і види меж здійснення цивільних прав. Межі суб’єктивного цивільного права і межі його здійснення. Поняття і форми зловживання правом. Відмова у захисті права та інші юридичні наслідки зловживання правом.

  3. Здійснення цивільних прав і виконання цивільних обов’язків через представника. Поняття і значення представництва. Повноваження. Види представництва. Комерційне представництво. Поняття і види довіреності. Форма довіреності. Передоручення. Припинення довіреності. Представництво без повноваження і його цивільно-правові наслідки.