Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП.Цивільне право (частина перша) (змістові мод...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Задача № 9

Товариство з обмеженою відповідальністю «Оріон» вирішило приватизувати шляхом викупу належне йому на праві оренди приміщення магазину. Регіональне відділення ФДМУ поряд з іншими документами вимагає від ТОВ «Оріон» надання протоколу загальних зборів учасників ТОВ «Оріон», на якому учасники вирішили приватизувати приміщення магазину. Учасниками ТОВ «Оріон» є дві юридичні особи: ТОВ «Русь» та ТОВ «Надія». Але рік тому ТОВ «Надія» ліквідоване за рішенням його учасників. Свою частку до статутного фонду ТОВ «Оріон» ТОВ «Надія» не внесло. Таким чином, подати необхідний протокол до відділення ФДМУ неможливо.

Як слід вирішити проблему? Чи зміниться рішення проблеми, якщо ТОВ «Надія» внесло свою частку до статутного фонду ТОВ «Оріон»?

Задача № 10

Громадяни Іванов та Петров вирішили заснувати товариство з обмеженою відповідальністю. Але районна державна адміністрація відмовила у реєстрації, мотивуючи тим, що кількість учасників товариства з обмеженою відповідальністю повинна бути не менше трьох осіб, оскільки, за Законом України «Про господарські товариства» кількість членів ревізійної комісії повинна бути не менше 3-х осіб.

Чи є законними дії державної адміністрації?

В яких випадках може бути відмовлено в реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності?

Яким чином громадяни Іванов та Петров можуть захистити свої права та яку аргументацію вони повинні при цьому надати?

Задача № 11

Громадянин К. був засновником та директором приватного підприємства. Після його випадкової загибелі банк, де у приватного підприємства був відкритий розрахунковий рахунок, відмовився приймати платежі, мотивуючи це відсутністю підпису директора на платіжному дорученні. Серед працівників приватного підприємства не було жодного, кому б колишній директор надав право підпису платіжних документів. Спадкоємцям померлого банк також відмовив у проведенні операцій з розрахункового рахунку приватного підприємства, порадивши їм зачекати 6 місяців. Між тим, контрагенти приватного підприємства вимагають платежів по укладеним договорам та погрожують господарським судом.

Оцінити ситуацію з точки зору чинного законодавства.

Чи є правомірними дії банку? Яке рішення винесе господарський суд, якщо хтось з контрагентів приватного підприємства звернеться до нього з позовом? Хто буде представляти приватне підприємство у господарському процесі?

Задача № 12

На зборах учасників товариства з обмеженою відповідальністю було прийняте рішення про звільнення директора як «такого, що не відповідає посаді». Але директор відмовився виконувати рішення загальних зборів учасників та залишив у себе печатку, штампи, документацію товариства. Банк, до якого був наданий протокол загальних зборів про звільнення директора, продовжує приймати платіжні документи, підписані директором, аргументуючи це тим, що «директор той, хто має печатку».

Яким чином примусити директора виконати рішення загальних зборів? Чи є правомірною поведінка банку?

Задача № 13

Товариство з обмеженою відповідальністю «Ранок» протягом двох років здійснювало роботи по ремонту та обслуговуванню комп’ютерної техніки. Потім на зборах членів товариства було прийнято рішення про зміну основних напрямків діяльності і здійснення в подальшому торговельно-закупочної діяльності. Проте відповідні зміни не були внесені в установчий договір, і через деякий час податкова адміністрація виявила розбіжності між діяльністю товариства і видами діяльності, зафіксованими в установчому договорі. Податкова адміністрація прийняла рішення про стягнення прибутків товариства від торговельно-закупочної діяльності до державного бюджету як незаконних.

Директор фірми «Ранок» у виправдання пояснив, що, по-перше, установчий договір містить фразу «...товариство має право займатися всіма видами діяльності, які не заборонені законом». По-друге, всі договори, які товариство укладало з контрагентами, завжди виконувалися фірмою належним чином і ніяких претензій до неї не було заявлено. По-третє, рішення про зміну напрямку діяльності фірми було прийнято на загальних зборах членів товариства і ці дані містить протокол зборів, отже, відсутність цих відомостей в установчому договорі не має вирішального значення.

Вирішіть справу по суті.