Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Докладики. Культура.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
77.98 Кб
Скачать
  1. Як досягнення у ремісництві біли здобуті у ремісництві під час епохи Чжоу?

Відповідь: з'являється безліч предметів декоративно-прикладного мистецтва, створених висококваліфікованими майстрами бронзові сосуди, дзеркала, вироби з нефриту,лакові вироби тощо. Виробництво лаку, до речі, в той час було відоме тільки в Китаї В цей же час у Китаї ведеться розробка родовищ руд заліза, міді, олова. Тут вперше починають видобуток соляних розчинів за допомогою свердловин, які бурять на глибину до 900 м.

Мусієнко Ганнуся Характеристика культури Стародавньої Греції

Антична доба — народження нових форм суспільного й культурного життя, що найперше виявились у таких факторах: створенні держав-полісів, переході до приватної власності, зміні способу життя людини, її відносній мобільності.

Ідеалом суспільства стає вільна і політичне активна людина. Саме вона виступала об'єктом і змістом культури.

Антична культура Греції відноситься до "осьових культур", тобто тих, які здійснили прорив від міфу до науки, від словесно-художньої творчості до поезії, риторики та витонченого мистецтва. Античність запропонувала в якості нових засад освоєння дійсності принципи раціоналізму, науковості, гуманізму. Культ краси, пропорції, гармонії ставали символами не лише мистецтва, а й метою та методом виховання нової особистості.

Термін "античний" ввели італійські діячі епохи Відродження для позначення давньої греко-римської культури. Антична культура почала формуватися в стародавніх суспільствах, які існували в ареалі Середземномор'я та Причорномор'я в період з III тис. до н. е. до середини V ст. н. е.

Всю історію древньої Греції прийнято поділяти на дві великі епохи:

  1. епоху мікенскої чи крито-мікенскої цивілізації;

  2. епоху античної полісної цивілізації.

Епохи поділяються на періоди:

  • Елладський:

1.Раннєеладський - ХХХ-ХХІІ ст. до н.е. (крито-мікенська культура)

2.Середнєеладський - ХХІ-ХVII ст. до н.е.

3.Пізднєеладський - XVI-XIІ ст. до н.е.

  • Гомерівський - XI- IX ст. до н.е.

  • Архаїчний – VIІІ - VI ст. до н.е.

  • Класичний - V- IV ст. до н.е.

  • Елліністичний – IІІ-I ст. до н.е.

Питання до тебе:

  1. Де та коли почала формуватися Антична культура?

Відповідь: в стародавніх суспільствах, які існували в ареалі Середземномор'я та Причорномор'я в період з IIIтис. до н. е. до середини Vст. н. е.

  1. Чим прославився Гален?

Відповідь: він був головною фігурою античної медицини і незаперечним авторитетом протягом подальшого тисячоліття,який вивчав нервову систему, спинний мозок. Галену належить перша в історії науки концепція кровообігу.

  1. Розкажіть про релігію ацтеків.

Відповідь: Ацтеки вірили у багатьох богів і вважали себе обраним народом. За легендою боги, які колись зібралися у Теотівакані принесли себе в жертву, щоб прояснити світ. Для відновлення космосу, ацтеки постійно приносили богам людські жертви, намагаючись не допустити повернення Темряви. Люди, яких приносили в жертву могли бути військовополоненими, захопленими під час війн, рабами, або вибрані представники ацтеків. Жертви мали економічні та політичні функції. Вони повинні були забезпечити регулярне повернення дощу на сільськогосподарські угіддя, а також зберегти панування ацтеків за допомогою фізичного знищення ворогів. Ці ритуали жахали іспанців, які, як католики, інтерпретували жертви як збочення і зло, а не як священний акт.