Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Докладики. Культура.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
77.98 Кб
Скачать
  1. Який сюжет мали фрески і мозаїки у Стародавній Греції?

Відповідь: Сюжетами фресок і мозаїк звичайно були сцени з міфології, проте картини відображали також тогочасні події та побут.

  1. З чим пов’язане виникнення театрального мистецтва в Римі, які існували театральні жанри?

Відповідь: Виникнення театрального мистецтва в Римі пов'язане зі святами збору урожаю. Самобутнім римським театральним жанром були міми — побутові комічні сценки, які включали діалоги, спів, музику і танці. Пізніше стали ставитися комедії і трагедії за грецьким зразком. Великою популярністю в Римі, особливо в період занепаду, користувалися циркові вистави, гладіаторські бої.

  1. Як ацтеки отримували освіту?

Відповідь: До чотирнадцяти років навчання дітей було в руках їхніх батьків. Юнаки йшли в школу з 15 років. Існувало два типи освітніх установ: в училищах навчали історії, релігії, військовому мистецтву, а також торгівлі або ремеслу (селянському або майстровому); в школах зосереджувалися на навчанні вождів, жерців, учених і вчителів та переписувачів . Вони навчалися ритуалам, грамоті, літочисленню, поезії та бойовим мистецтвам. Дівчат навчали переважно домашнім ремеслам і прийомам виховання дітей, писати і читати їх не вчили. Для обдарованих дітей існували дві основні можливості: одних відправляли в будинок пісень і танців, а інших - в будинок гри в м'яч. Обидва роди занять мали високий соціальний престиж.

Скузь Оля Докласичний період культури майя

Докласичний період ще називають періодом рільництва. До цього часу не існує одностайної думки стосовно початку і кінця цього періоду. Приблизною датою початку цього періоду вважають 1000 р. до н. е., а кінцем 320 р. н. е. Саме в цей час з'являється мова майя, будуються великі міста. Існують археологічні докази того, що майя мігрували з одного місця в інше, зливаючись з залишками цивілізації ольмеків. В деяких місцях будівлі, скульптури, написи тощо вказують на те, що поступово вплив ольмекської культури зменшувався і майя виробляли свою власну культуру. Однак безперечно майя багато запозичили з архітектури та скульптури ольмеків, а також культ мерців, та уяви про священні якості води й вогню. З культури ольмеків походить писемність майя, а також система чисел довгого рахунку. Власне чисто майанська культура з'явилася тільки на початку нашої ери.

З часом культура майя почала свій розвиток в районі стародавнього міста Петен, на території сучасного Гондурасу. Саме тут знаходять експонати, що вказують на розвиток рільництва, розвиненої політичної системи, релігії, розподіл праці. Пізніше хвилі мігрантів розповсюдили культуру майя на далеку відстань, до півострова Юкатан, сучасної Мексики. Цим пояснюється наявність декількох діалектів сучасної мови майя, які мають спільні корені але й деякі відмінності які виникли з перебігом часу. В 300 р. до. н. е. завдяки розвитку рільництва зростає населення і починається процес урбанізації. В цей час вже можна говорити про розвиток сільського господарства, вирощування певних культур, таких як кукурудза, і де скотарство та рибальство вже займають не основну, а допоміжну роль.

Археологічні розкопки підтверджують, що майя почали споруджувати перші церемоніальні будинки близько 3000 років тому. Майя й ольмеки взаємодоповнювали і запозичували один в одного архітектурні традиції. Першими та найстарішими спорудами були прості споруди могил — курганів, які пізніше розвинулися в більш складні піраміди. Залишки цивілізації майя докласичного періоду знаходять в мексиканському штаті Чіапас, в південній частині штату Оахака. Поступово вплив ольмекської культури зник і вплив культури майя поширився на півострів Юкатан, а також Гватемалу та інші місця.

Питання до тебе: