Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Горбачук ЕД конспект.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
815.1 Кб
Скачать

40. Оцінка виробничого потенціалу

Розглянемо методику визначення рівня виробничого потенціалу підприємства, що може включати як експрес-оцінку, так і деталізовану оцінку, які проводяться за різними напрямками дослідження.

Напрям 1. Аналіз руху складових ВПП

Показники оцінки виробничої складової: коефіцієнт оновлення, коефіцієнт вибуття, коефіцієнт приросту основних засобів.

Показники оцінки матеріальної складової: коефіцієнт нерівномірності поставок матеріалів; коефіцієнт варіації.

Показники оцінки кадрової складової коефіцієнт обороту по прийому; коефіцієнт обороту по вибуттю; коефіцієнт плинності кадрів; коефіцієнт сталості кадрів.

Напрям 2.Поточний стан складових ВПП

Показники оцінки виробничої складової: коефіцієнт зносу, коефіцієнт придатності основних засобів; коефіцієнти використання парку наявного, встановленого, зданого в експлуатацію устаткування; показники, що характеризують фонд часу використання устаткування; коефіцієнти використання виробничих потужностей.

Показники оцінки матеріальної складової: коефіцієнт забезпеченості матеріальними ресурсами фактичний; коефіцієнт забезпеченості матеріальними ресурсами плановий.

Показники оцінки кадрової складової: середньорічне виробництво продукції одним працюючим; показники балансу робочого часу.

При експрес-оцінці рівня ВПП досить розглянути три-п'ять ключових узагальнюючих показників оцінки кожної складової ВПП, при деталізованій оцінці кількість аналізованих показників значно вище.

Методика визначення рівня ВПП містить у собі наступні етапи:

Підготовчий етап:

1. Визначення рівнів виробничого потенціалу підприємства й їхня характеристика.

2. Розробка узагальнюючих і часткових показників оцінки ефективності використання виробничого потенціалу підприємства по видах (основні й оборотні фонди, трудові ресурси).

3. Визначення граничних значень показників

Розрахунковий етап містить у собі наступні дії:

1. На основі вихідних даних визначаються значення коефіцієнтів по кожній складовій ВПП із метою присвоєння відповідних балів;

2. Підсумуються бали по складових ВПП;

3. Визначається характеристика ВПП підприємства залежно від отриманих балів і значимості складової ВПП.

41. Оцінка фінансового потенціалу

Фінансовий потенціал це комплексна економічна категорія, яка являє собою систему взаємозв’язку фінансових ресурсів, що задіяні в господарській діяльності підприємства, процесу їх моніторингу з метою виявлення нових нереалізованих можливостей використання цих ресурсів, а також здатності фінансових ресурсів при ефективній системі управління приносити економічні вигоди для досягнення цілей функціонування підприємства на відповідних етапах його життєвого циклу та максимального задоволення потреб його власників.

Стійке економічне зростання підприємства забезпечують такими основними параметрами його фінансового розвитку:

● коефіцієнтом рентабельності реалізації продукції та послуг;

● політикою розподілу прибутку, що відображено коефіцієнтом капіталізації чистого прибутку;

● політикою формування структури капіталу, що виражено коефіцієнтом фінансового леверіджу або відповідно політикою фінансування активів (коефіцієнт леверіджу активів);

● політикою формування складу активів, що визначено коефіцієнтом обіговості активів.

На першому етапі аналізу стану справ на підприємстві звичайно оцінюють його поточний фінансовий стан і перспективи зміни його в довгостроковому плані. Далі показники порівнюють з аналогічними показниками інших підприємств, що належать до того ж сектора ринку, а так само із середніми показниками в економіці.

Поточний фінансовий стан може бути визнано задовільним у разі, якщо сума її обігових коштів приблизно в два рази перевищує суму поточних пасивів підприємства. Після визначення його здатності виконувати поточні зобов'язання звичайно розглядають фінансовий стан з урахуванням довгострокових чинників.

На другому етапі аналізу фінансово-господарської діяльності підприємств розглядають показники ефективності їх роботи. Для цього обчислюються рівні рентабельності як стосовно активів фірми, так і стосовно обсягу реалізованої продукції і наданих послуг.

На третій стадії аналізу більш глибоко вивчають структуру капіталу фірми. Зокрема, може бути встановлено співвідношення між величиною капіталу, що належить акціонерам, і загальною сумою активів підприємства.

Нарешті, на завершальному, четвертому етапі аналізу вимальовується оцінка потенціалу акцій. Для цієї мети встановлюють систему показників, що відображають якість цінного паперу:

● сума дивідендів, що припадає на одну звичайну акцію;

співвідношення між ціною акції і її прибутковістю;

● співвідношення між бухгалтерською і ринковою ціною акції;

● співвідношення між дивідендами і дохідністю акції.

У ході аналізу виконується порівняння значень цих показників з даними інших фірм, а так само з їх величинами, що склалися в минулі роки. При оцінці результатів зіставлень використовують матеріали попередніх стадій аналізу, що дають змогу прояснити ситуацію, що склалась.