Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник Школа вища Подоляк Юрченко.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.82 Mб
Скачать

1.3.3. Фахова компетентність як показник готовності студента до професійної діяльності

Ніхто не народжуєп майстром. Майстерність опановують поступок

Латинські прис

Наслідком професійного зростання особистості майбутні фахівця та розвитку його професійних здібностей є фах$ компетентність, яку набуває студент. Вона характеризується:

  1. ґрунтовними знаннями із загальноосвітніх і фахових дисциплін

  2. володіння уміннями і професійною технологією (технікою);

  3. здатність мобілізувати в професійній діяльності знання і вмік використовувати узагальнені засоби виконання дій при вирішї професійних завдань.

Компетентність забезпечує універсальність оволодіння р0фесійною діяльністю та характеризує готовність до праці. Високий півень оволодіння професійною діяльністю характеризує також поняття професійна культура. Професійна культура - це високий рівень професійних знань, професійне мислення, праксиологічне озброєння, а також відповідальність і рефлексивність. Рефлексивність стимулює самоаналіз, оцінку свого «Я», тобто об'єктом самопізнання стає власне

«Я».

Для розвитку рефлексії потрібні такі умови:

а) вербальний і невербальний зворотній зв'язок (оцінка

оточуючих);

б) порівняння себе з іншими;

в) самоспостереження за своїми думками, почуттями, вчинками (того, що відбулося) для подальшого управління самим собою;

г) зіставлення свого «Я - сьогоднішнє» з «Я - вчорашнім».

1.3.4. Студента

Роль самовиховання в професійному зростанні

Найкраща людина та, яка більше за інших прагне вдосконалюватися, і найщасливіша та, яка глибше за інших відчуває, що вона дійсно вдосконалюється.

Сократ

Лише критична самооцінка сприяє самовихованню шляхом постановки конкретної мети, завдань, розв'язання яких підносить суб'єкта на новий рівень активності, самореалізації. Зовнішні стимули повинні перетворитися у внутрішні спонукання. Самовиховання відбувається в тому разі, якщо навчально-професійна діяльність набуває особистісну значущість, життєвий сенс. Лише при таких умовах намагання успішно °володіти професією викличе активність у зростанні себе як особистості.

Таким чином, успішність професіоналізації студента залежить від власної активності студента, від наявності відповідних мотивів (бажання, Потреба реалізувати свій внутрішній потенціал в оволодінні професією; Гі°треба реалізувати свої життєві цінності відповідно до цілей професійної 4!яльності). Ці мотиви визначають різні рівні активності студента в Н9*чально-професійній діяльності:

Л.Г. Подоляк, В.І. Юрченко

«ПСИХОЛОГІЯ і

«ПСИХОЛОГІЯ ВИЩОЇШКОЛИ»

1. Вищий рівень - коли навчально-професійна дії- приносить радість творчості. Вона з обов'язкової перетворює,, потребу, задоволення якої приносить позитивне почуття. Саме при* умовах формується культура розумової і професійної діяльності.

2. Виконавчий рівень - коли студент лише є «епох, культури», який копіює зразки виконання навчальної діяльності з авторитетних осіб. >я

Як допомогти студентові перейти на вищий рівень? Цю догн| треба надавати ще на етапі адаптації.

Так, на першому етапі адаптації важливо формувати праг до саморозвитку, високу працездатність, принциповість, сумлін відповідальність. На цьому етапі потрібно допомагати в адаптації до умов і вимог навчання, а саме:

  1. вивчати мотивацію, ціннісні орієнтації, соціально-психо/ настанови, тобто діагностувати готовність до навчально-профе діяльності;

  2. допомагати в розвитку навчальних умінь і в регуляції життєдіяльності (самостійна організація власного життя);

3) психологічно підтримувати в переборенні трудк самостійного життя, у становленні комфортних взаємин із однокурсм та викладачами.

На другому етапі (III - IV курс) - інтенсифікації професій навчання - відбувається розвиток загальних і спеціальних здібнос етап професійної ідентифікації, тому важливо формування прос, ідентичності.

На V курсі та в магістратурі з'являються нові актуальніші цінн., що пов'язані з сімейним і матеріальним станом, працевлаштувам Показником успішності цього етапу є ототожнення себе з майбуть професією, розвиток здібностей до професійної самопрезенг Розвивається професійно-особистісне творче ставлення до і Професіонал народжується лише в праці, всередині її, при вільне виборі.

Основною умовою розвитку професійної майстерності є залучення до того, що треба робити тут і зараз, мобілізувати сеС«* повну віддачу, поглиблений інтерес, захоплення справ< (К. С. Станіславський). Має значення місце і роль професійних цінне у структурі ціннісно-смислової сфери особистості, глибоке розуміння своєї праці. Важливим є також відповідальність за результати діяльності.

Засоби саморегуляції своєї діяльності і поведінки: • самонавіювання;

  • самопереконання;

  • самонаказ;

  • самозаохочення (який я молодець!);

  • самомобілізація;

  • самозаспокоєння;

  • самокритика тощо.

Треба вміти знімати невпевненість у самому собі (засобами програмування дій і вчинків), контролювати свій емоційний стан (прийомами логіки, регулюванням дихання, відвертанням, фізичними

вправами, сном тощо).

Отже, можна виділити такі загальні тенденції становлення особистості студента як майбутнього фахівця в умовах його навчання у вищому навчальному закладі:

1. Соціалізація особистості майбутнього фахівця є багатоаспектним явищем і детермінована низкою соціокультурних чинників: ментально-духовна атмосфера сімейно-родинного середовища; особливості довузівського освітньо-виховного простору; організація навчального процесу у вищому навчальному закладі.

2. Упродовж навчання відбуваються суттєві зміни в структурі самосвідомості студента: завершується процес професійного самовизначення, що відображається в змісті та структурі його «Я- концепції». На основі усвідомленої професійної моделі формується «Я- ідеальне» майбутнього фахівця.

3. Вдосконалюються, набувають «професійного характеру» психічні процеси і стани, збагачується життєвий і професійний досвід, розвиваються необхідні професійні здібності.

4. Підвищуються почуття обов'язку й відповідальності, самостійність і самоконтроль, чіткіше дає знати про себе індивідуальний стиль і життєва позиція студента.

5. Зростає рівень домагань студента в сфері майбутньої професії, Формуються мотиви професійного самоствердження і самореалізації; підвищується роль самоосвіти й самовиховання в професійному

Становленні.

6. Показником ефективності навчального процесу у вищому Навчальному закладі педагогічного спрямування є соціальна, духовна й пР°фесійна зрілість особистості студента, цілісність і стійкість його «Я», [|сихологічна готовність випускника до реалізації професійно-педагогічних

Функцій.

Студент педагогічного навчального закладу характеризується,

^асамперед, професійно-педагогічною спрямованістю, цілеспрямованою

'Дготовкою до виконання професійних функцій у педагогічній сфері. Він

Л.Г. Подоляк, В.І.Юрчвнко

«ПСИХОЛОГІЯ ВИЩОЇ и

- Юрчвнко

«ПСИХОЛОГІЯ ВИЩОЇ ШКОЛИ»

сьогодні навчається, щоб завтра самому навчати й виховувати дітей, студент є учасником педагогічного процесу, щоб завтра сак організовувати його в школі чи іншому закладі освіти. Після отрим* диплому він також набуде соціального статусу педагога. Все це збл» його з викладачами і вчителями. У цьому суттєва відмінність студенті! навчається за педагогічними напрямами, від студентів ік« спеціальностей. Це обов'язково потрібно враховувати при організ навчального процесу в педагогічному навчальному закладі. Водне студенту-майбутньому педагогу притаманні також усі ті особливості^ характеризують сучасне студентство загалом.

Завдання до практично-семінарського заняття З «Професійне зростання студента як Фахівця»

Питання для опрацювання:

  1. В яких напрямах відбувається розвиток особистості студен майбутнього фахівця?

  2. Які труднощі зростання особистості фахівця з вищою освї визначаються сучасними психологами?

  3. Яка роль позитивної «Я-концепції» студента в професійному становленні?

  4. Охарактеризувати показники професійної зрілості студента.

  5. Які передумови і шляхи формування професії спрямованості особистості студента?

  6. Чому пошук відповіді на питання про сенс життя допої* юнакові перебороти кризу ідентичності?

  7. Довести, що формування професійних здібностей має потріі детермінацію: вроджені особливості нервової системи, вимоги діяльн особистісні цінності.

  8. Чи потрібен профвідбір абітурієнтів до навчання у ВНЗ певн профілю?

Самостійна робота студента:

І. Опрацювати першоджерела (конспект, тезиси):

1. Барабанова В. В., Зеленова М. Е. Представление студені будущем как аспект их личностного и профессиональнс самоопределения // Психологическая наука и образование. - 2002. -

С. 28^1.

2. Берак О., Шибаев А. Установка на развитие личности студені Вестник вьісшей школьї. - 1990. - №10. - С. 23-28.

3. Дубовицкая Т. Д. Диагностика уровня профессиональной зправлености студентов // Психологическая наука и образование. - 2004. -

•де. - С 82-85.

  1. Исаев Е. И. Становление и развитие профессионального сознания будущих педагогов // Вопросьі психологии.- 2000.- №4.-С.57-66.

  2. Каминская М. В. Концепция профессионального развития учителя в системе образования Д. Б. Зльконина - В. В. Давидова // Психологическая наука и образование. - 2004. - №3. - С. 34-43.

  3. Лукина В. С. Исследование мотивации профессионального развития // Вопросьі психологии. - 2004. - №5. - С. 25-32.

  4. Носков В. И. Студент гуманитарного вуза: проблема личностнои самоактуализации // Практична психологія та соціальна робота. - 2000. -

№2. - С. 42-44.

  1. Ткачук С. Психологічний аналіз самотворення позитивної «Я- концепції» // Психологія і суспільство. - 2003. - №3. - С. 107-113.

  2. Токар Н. Ф. Динаміка мотивації в процесі професійної підготовки // Педагогіка і психологія. - 1997. - № 4. - С. 151-154.

Ю.Фокин В. А. Об особенностях профессионализации студентов-психологов // Вестник МГУ, серия 14: Психология. - 2005. - № 2. - С. 33-44.

И.Фонарев А. Р. Развитие личности в процессе профессионализации // Вопросьі психологии. - 2004. - №6. - С. 72-83.

12.Юрченко В. І. «Я-концепція» як показник особистісного зростання майбутнього вчителя // Психологія: 36. наук, праць. - К.: НПУ, 1999.-Вип.4.-С. 31-35.

Додаткова література:

1. Белинская Е. П. Временньїе аспектьі «Я-концепции» и идентичность // Мир психологии. - 1999. - №3. - С. 140-147.

2. Гашимова В. X. Деякі аспекти розвитку творчої особистості Майбутнього вчителя // Педагогіка і психологія. - 1996. - №3. - С. 164-168.

3. Данилова В. Д. Как стать собою: Психотехника ИнДИвидуальности. - Харьков: ИМП «Рубин», 1994. - 125 с.

4. Казанцева Т. А., Олейник Ю. Н. Взаимосвязь личностного Развития и профессионального становлення студентов-психологов // психологический журнал. -2002. - №6. - С. 51-59.

308

с.

  1. Маркова А. К. Психолопля профессионализма. - М.: Изд-ео МГУ, 1996. -

  2. Томан І. Як удосконалювати самого себе.- К.:Атіка, 1988.- 319 с. «. 7. Франкл В. Человек в поисках смьісла: Сб.: Пер. с англ. и нем. - ^Прогресе, 1990.-368 с.

-( 97 )

Л.Г. Подоляк, В.І. Юрчвико

«психологія вищої м

.ПСИХОЛОГІЯ ВИЩОЇ ШКОЛИ»

II. Визначити основні поняття теми та виписати їх із пояснені- тематичний словник.

III. Сформулюйте, які зміни відбулися в навчально-пр діяльності студентів, що сприяють їх професійному зростанню та заг таблицю:

Зміна підходів до навчально-професійної діяльності студенті!

СЬОГОДЕННЯ (XXI

У МИНУЛОМУ (XX ст.)

Мета: набуття предметних знань і вмінь Орієнтація в навчанні на обсяг матеріалу

Використання в навчанні методів відтворення

Негнучкість програм, їх відрив від життєвих проблем

Орієнтація на контроль із боку викладачів

IV. Розробити й подати письмово Вашу програму професій самовдосконалення.