Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧЕСКИЙ_КОМПЛЕКС_БАНКИ_07.06.2011.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
210.97 Кб
Скачать

Модуль 1

Тема №1. Загальні основи і принципи бухгалтерського обліку в банках.

Мета: розглянути сутність банківської системи України та підходи до її побудови, дослідити види бухгалтерських рахунків та особливості побудови плану рахунків.

Перелік понять, які мають бути засвоєні: грошовий ринок, грошовий обіг, актив, пасив, рахунок, міжбанківські інструменти, контрарні рахунки, контрактивні рахунки, контр пасивні рахунки.

Зміст теми: об’єкт та метод обліку. Поняття банківської системи України та її побудова. Операції, які виконують комерційні банки. Основи організації обліку в банках.

Тема № 2. Облік капіталу банку.

Мета: з’ясувати методику обліку внесків до статутного капіталу, варіанти операцій з продажу, викупу та перепродажу акцій, порядок обліку нарахування і сплати дивідендів.

Перелік понять, які мають бути засвоєні: балансові звіти, капітал, статутний капітал, дивіденди, емісійні різниці, субординований борг.

Зміст теми: система рахунків для обліку операцій з формування статутного капіталу банку. Облік операцій з формування статутного капіталу банку. Оцінка капіталу банку. Облік операцій за розрахунками з акціонерами.

Тема №3. Облік доходів та витрат банку.

Мета: вивчити види доходів і витрат банку, правила обліку доходів і витрат, різницю між поняттями «капітальні витрати» і «поточні витрати», методику обліку доходів і витрат, методику розрахунку фінансового результату від діяльності банку, облік операцій з розподілу чистого прибутку.

Перелік понять, які мають бути засвоєні: витрати банку, дивіденди, доходи банку, витрати банку, маржа банківська, процентні доходи і витрати, ризик банківський, ризик процентної ставки.

Зміст теми: об'єкти обліку в складі доходів і витрат банку. Поняття доходів і витрат банку. Особливості їх обліку. Облік фінансового результату банку.

Тема №4. Облік касових операцій в банках.

Мета: вивчити принципи організації касової роботи, документообіг і облік за операціями кас щодо приймання та видачі готівки, порядок організації вечірніх кас та інкасація грошової виручки.

Перелік понять, які мають бути засвоєні: грошова маса, ліміт каси, монетарна база.

Зміст теми: організація обліку касової роботи в банках. Облік операцій здійснених прибутковими і видатковими касами. Облік операцій здійснених вечірніми касами. Облік операцій з підкріплення операційних кас банків. Документальне оформлення касових операцій банку. Синтетичний облік касових операцій.

Тема №5. Поняття розрахункових операцій.

Мета: засвоїти порядок відкриття і режим функціонування платіжних рахунків, порядок і методику обліку операцій при розрахунках вимогами-дорученнями, розрахунковими чеками, акредитивами та платіжними дорученнями.

Перелік понять, які мають бути засвоєні: акредитив, вимога-доручення, чек, платіжне доручення, банк-емітент, бенефіціант, відкличний та невідкличний акредитив, чекодавець, чекодержатель, покритий акредитив.

Зміст теми: поняття безготівкових розрахунків. Принципи їх організації. Вимоги щодо оформлення документів по безготівковим розрахункам. Характеристика таких видів безготівкових розрахунків, як: розрахунки із застосуванням платіжних доручень, чеків та акредитивів.

Тема №6. Облік з кредитування.

Мета: засвоїти види кредитних операцій і побудову синтетичних рахунків для їх обліку, суть методів кредитування і форми позичкових рахунків, облік операцій з видачі, пролонгування та погашення кредиту, порядок списання з балансу сумнівних кредитів, облік операцій щодо формування і використання резерву на покриття можливих втрат за кредитами.

Перелік понять, які мають бути засвоєні: кредит, короткостроковий та довгостроковий кредит, кредитна операція, кредитний ризик, овердрафт, овернайт, факторинг, гарантія.

Зміст теми: організація обліку кредитних операцій. Облік позичкових операцій і послуг кредитного характеру. Облік операцій з формування і використання резерву на покриття можливих втрат за кредитами. Порядок списання безнадійних кредитів. Облік операцій кредитного характеру. Порядок нарахування та облік відсотків за користування банківськими кредитами.