Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
админ. тема 4.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
40.12 Кб
Скачать

7.Інші державні органи та організації

Організація державного управління та реалізація виконавчої влади в державі свідчать про те, що існує низка державних органів та організацій, які не належать до органів виконавчої влади, однак мають певні владні повноваження у сфері державного управління. Виходячи з представленої раніше класифікації вони належать до колективних державних суб'єктів адміністративного права.

З-поміж зазначених органів доцільно вказати такі:

Верховна Рада України;

Рада національної безпеки та оборони України;

Центральна виборча комісія;

Прокуратура України;

Пенсійний фонд України;

Національний банк України;

Рахункова палата та ін.

Певні органи та організації, що представлені серед колективних державних суб'єктів адміністративного права, самостійно реалізують свої повноваження у сфері державного управління (Прокуратура України, Національний банк України тощо), інші - за допомоги своїх апаратів (наприклад, Верховна Рада України — за допомоги Апарату Верховної Ради України). Для прикладу зупинімося на повноваженнях Центральної виборчої комісії та Прокуратури України, котрі свідчать про можливість віднесення їх до суб'єктів адміністративного права.

Центральна виборча комісія (далі - ЦВК) є постійно діючим колегіальним державним органом, який діє на підставі Конституції України та законів України і наділений повноваженнями щодо організації підготовки і проведення виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів, всеукраїнського і місцевих референдумів у порядку та в межах, установлених цим та іншими законами України. Рішення ЦВК, прийняте в межах її повноважень, є обов'язковим для виконання всіма суб'єктами відповідного виборчого процесу чи процесу референдуму, зокрема відповідними виборчими комісіями і комісіями з референдумів нижчого рівня, а також органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їхніми посадовими і службовими особами, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності та громадянами України.

Серед повноважень ЦВК зазначмо ті, що за природою є виконавчо-розпорядчими. Так, ЦВК:

  • здійснює контроль за додержанням вимог законодавства України про вибори і референдуми;

  • є головним розпорядником, забезпечує ведення та функціонування Державного реєстру виборців відповідно до закону;

  • здійснює контроль за дотриманням політичними партіями (виборчими блоками політичних партій), іншими суб'єктами виборчого процесу та процесу референдуму вимог законодавства про вибори і референдуми;

  • забезпечує на виборах і референдумах акредитацію офіційних спостерігачів від іноземних держав та міжнародних організацій відповідно до закону, видає їм посвідчення

(Закон України від ЗО червня 2004 p. № 1932-IV «Про Центральну виборчу комісію»).

До складу ЦВК входять 15 членів. Кожний із них має право вимагати і отримувати від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, необхідну документацію, статистичні дані, бухгалтерсько-фінансові звіти та інші матеріали, а також усні й письмові пояснення з питань, віднесених до повноважень ЦВК; входити безперешкодно у випадках, передбачених законодавством України, до приміщень органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ і організацій.

СКЛАД РАДИ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ УКРАЇНИ

ЯНУКОВИЧ Віктор Федорович Президент України, Голова Ради національної безпеки і оборони України

КЛЮЄВ Андрій Петрович Секретар Ради національної безпеки і оборони України

АЗАРОВ Микола Янович Прем'єр-міністр України

ЛЬОВОЧКІН Сергій Володимирович Глава Адміністрації Президента України

САЛАМАТІН Дмитро Альбертович Міністр оборони України

ЗАХАРЧЕНКО Віталій Юрійович Міністр внутрішніх справ України

ПШОНКА Віктор Павлович Генеральний прокурор України (за згодою)

КАЛІНІН Ігор Олександрович Голова Служби безпеки України

ГРИЩЕНКО Костянтин Іванович Міністр закордонних справ України

АРБУЗОВ Сергій Геннадійович Голова Національного банку України (за згодою)

ЛИТВИН Володимир Михайлович Голова Верховної Ради України (за згодою)

ЛАВРИНОВИЧ Олександр Володимирович Міністр юстиції України

ІЛЛЯШОВ Григорій Олексійович Голова Служби зовнішньої розвідки України

1. Апарат Ради національної безпеки і оборони України (далі - Апарат Ради) є державним органом, який здійснює поточне інформаційно-аналітичне та організаційне забезпечення діяльності Ради національної безпеки і оборони України (далі - Рада).

2. У своїй діяльності Апарат Ради керується Конституцією і законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, міжнародними договорами України, цим Положенням, а також розпорядженнями Секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

Посадові особи Апарату Ради можуть в установленому порядку залучатися до роботи колегій органів виконавчої влади під час розгляду питань національної безпеки і оборони. Посадові особи Апарату Ради є державними службовцями. Апарат Ради є юридичною особою, має самостійний баланс, рахунки в органах Державного казначейства України, печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням. Апарат Ради використовує у роботі бланки встановленого зразка.