Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спорт мед.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
262.14 Кб
Скачать

53.Охарактеризуйте механотерапію та працетерапію.

Механотерапия — это использование физических упражнений в лечебных целях с помощью специальных аппаратов и приборов.Применение механотерапии дает возможность быстрее восстанавливать двигательную функцию. Ввиду ограниченности местного воздействия механотерапии является дополнением к лечебной гимнастике. Механотерапевтические аппараты (конструкции Цандера, Крукенберга, Герца, Каро, Степанова и др.) работают по принципу блока или маятника. Для проведения упражнений на механотерапевтических аппаратах необходимо соблюдать следующие правила: ось аппарата должна совпадать с горизонтальной осью маятника, конечность на аппарате должна находиться в положении, обеспечивающем максимальное   расслабление мышц. Показания: остаточные явления после травм и заболеваний опорно-двигательной системы, проявляющиеся тугоподвижностью суставов, контрактурами, Рубцовыми сращениями мягких тканей; парезы, параличи, нарушения обмена (ожирение). Противопоказаниями являются воспалительные и гнойные процессы в тканях, рефлекторные контрактуры, резкое ограничение движений в суставах (объем их менее 15°), резкое ослабление мышечной силы, невозможность преодоления веса упражняющегося сегмента конечности, значительная деформация суставов, недостаточная консолидация костной мозоли при переломах, наличие синергии (сопутствующих движений), боли и повышенная температура тела.

Працетерапія , трудова терапія, використання трудових процесів з лікувальною метою. При деяких захворюваннях Т. застосовують для підвищення тонусу організму, нормалізації обмінних процесів, використовуючи при цьому працю на свіжому повітрі, що вимагає участі багатьох м'язів (наприклад, робота в саду). У травматології і ортопедії для відновлення функцій кінцівок використовують спец.(спеціальний) види праці з певним об'ємом рухів і участю певних груп м'язів. Найширше Т. застосовують в психіатрії з метою благотворної дії на психіку хворих. Трудові процеси, підібрані залежно від стану хворого, надають активізуючу або заспокійливу дію. Т. при підгострому і хронічному перебігу психічних захворювань і станах, що обумовлюють зміни особі хворих, грає велику роль в системі їх соціально-трудовою реабілітації . Трудові процеси, що поступово ускладнюються, тренують і укріплюють компенсаторні механізми, полегшуючи перехід до праці в умовах виробництва. Суспільно корисна праця, вплив колективу мають також і лікувально-профілактичне значення. У СРСР Т. психічно хворих здійснюється зазвичай при психіатричних установах (лікарнях, диспансерах), де створюються лікувально-трудові майстерні, персонал яких організовує трудові процеси як в спеціальних цехах, так і вдома і в лікарняних відділеннях. У штат цих майстерень входять медичні сестри і лікарки, які спостерігають за станом хворих, дають трудові рекомендації, проводять медикаментозне лікування.

54.Особливості та переваги занять фізичними вправами у воді.

Основними показаннями до проведення лікувального плавання. є: пошкодження і захворювання нервової системи; травми та захворювання опорно-рухового апарату, стани після оперативних втручань; захворювання серцево-судинної системи,хвороби органів дихання, травлення, ендокринні захворювання, порушення обміну речовин та ін При показаннях до лікувального застосування фізичних вправ у воді питання вибору тієї або іншої методики і допустимого рівня навантаження вирішують індивідуально, з урахуванням характеру захворювання, віку хворого, його загального стану, рівня фізичної підготовленості, зокрема вміння триматися на воді. Однак якщо хворий не вміє плавати, це не є протипоказанням для призначення процедур у басейні.

Заняття лікувальним плаванням повинні проводитися в суворій відповідності з дидактичними принципами, а саме:

- Послідовності, тобто за рахунок освоєння і виконання простих плавальних рухів освоюються більш складні вправи на воді (від простого до складного)

- Поступовості, що характеризується поступовим збільшенням навантаження і обгрунтованим дозуванням плавальних вправ, які в основному виконуються з використанням повторного, інтервального, рівномірно-дистанційного методів;

- Систематичності, зумовлює систематичний характер занять - не менше трьох разів на тиждень, для формування рухового навику, зміцнення м'язового корсета, розвитку основних фізичних якостей, вдосконалення плавальної підготовленості займаються; - доступності, що вказує на те, що вправи повинні бути легковиполнімимі і не складно- координованими, завдання, поставлені на занятті повинні бути повністю реалізовані, доступними даному контингенту займаються, кожен повинен отримати задоволення від досягнутого на занятті лікувальним плаванням;

- Наочності, що демонструє правильність виконання техніки досліджуваних вправ викладачем, а також грамотне використання методу розповіді і показу на подібних заняттях;

- Індивідуалізації, що висуває вимоги обліку індивідуальних особливостей патології, фізичного стану, а також плавальної підготовленості займаються;

- Всебічності, направленому на комплексний вплив лікувального плавання, на всі м'язові групи і функціональні системи організму займаються, ослабленого патологією хребетного стовпа.

Протипоказаннями до занять фізичними вправами у воді служать наявність відкритих ран, гранулюючих поверхонь, трофічних виразок; захворювання шкіри (екзема, грибкові та інфекційні ураження); захворювання очей (кон'юнктивіт, блефарит, кератит) і ЛОР-органів (гнійні отити та ін); стани після перенесених інфекційних хвороб і хронічної інфекції; трихомоноз; корінцеві больові синдроми, плексити, невралгії, неврити у стадії загострення, гострі респіраторні вірусні інфекції; нетримання сечі і калу, наявність свищів з гнійним виділенням, рясне виділення мокротиння; туберкульоз легень в активній стадії;ревматичні ураження серця у стадії загострення; декомпенсовані захворювання серцево-судинної системи та ін.

Для занять лікувальним плаванням найбільш комфортною є температура води 28-32 °. При призначенні процедур особам з захворюваннями опорно-рухового апарату і деякими захворюваннями нервової системи температура води може бути і більш високою (35-37 °). Вода в басейнах повинна задовольняти вимогам. пред'являються до питної води. Фільтр слід промивати не рідше 1 разу на добу. Повністю воду зливають кожні 5-7 днів. Щодня проводять дезінфекцію підлог, стін, обладнання басейну розчином хлораміну.