Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Репетитор історії Укр(2).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
899.07 Кб
Скачать

1774-1775Рр.- Буковина ввійшла в Австрію в результаті окупації Австрією по Константинопольському протоколу з Туреччиною.

ТЕМА № 27. КУЛЬТУРА УКРАЇНИ В 18 СТ,

Вищі навчальні заклади-Києво- Могилянська академія і Львівський університет.

Середня освіта- езуітські колегіуми, василіанські колегіуми ( засновник ВАСИЛІАНСЬКОГО ордену- Й.В. РУТСЬКИЙ), братські школи,Чернігівський9 ПЕРШИЙ), Переяславський і Харківські колегіуми.

РОЗКВІТ Києво- Могилянської академії при митрополиті Рафаїлі Заборовському.

Григорій Савич СКОВОРОДА –( 1722-1794)--- видатний український просветитель, філософ, поет. Викладав у Переяславському і Харьківському колегіумах.( Ще був і перший -Чернігівський колегіум), закінчив Києво-Могилянську академію, де викладав. Останні 25 років життя мандрував Україною , проповідуючи свої філософські погляди. У своїх байках, філософських трактатах і притчах показав себе півцем свободи і критиком вад суспільства того часу. « Діалог , или разглагол о древнем міре», « Наркіс. Разговор о том: узнай себя.», « Сад божественних песен», « Каждому городу нрав і права» та ін. « Байки харьківські».Писав про людське щастя і сенс життя.

ФЕОФАН ПРОКОПОВИЧ- ректор Києво- Могиляки, поет, професор, філософ. Створив першу історичну драму на теми рідної історії- трагикомедію « ВОЛОДИМИР» про хрещення Русі. Фізик, математик.

Присвятив проблемі методології історії як науки цілий розділ у своїй риториці, яка мала виховне і пізнавальне значення.

ІСТОРИКИ: Петро Симоновський, Василь Рубан» Краткая летопись

МАЛОРОСІЯ- назва України в 18- 19 ст. після Андрусівського миру і входження України в склад Росії.

Козацьки літописи: « Літопис Самовидця»- Ракушка- Романовський, якому шла ВПЕРШЕ мова про національно- визвольну війну Б.Хмельницького і Грабянка. САМІЙЛО ВЕЛИЧКО- « Сказаніє о войне с поляками Малой Росии».

через Богдана Хмельницького»,

Основоположник курйозних віршів Іван Величковський” Млеко”, „ Зегар з полузегарком”.

Лазар Баранович „ Нова міра старої віри”, Й. Галятовський „ Ключ розуменія”, Дмитро Туптало „ Четьї мінеї”- перша енциклопедія для православного світу., „ Синопсис”- перший підручник з історії України ( І.Гізель чи Кохановський?), Феодосій Софонович- „ Хроніка з літописців стародавніх”.

Іван Григорович- Барський- архитектор- БАРОККО-( химерний, чудернацький)- Вихованець Києво-Могилянської академії- міський водогін на Подолі, фонтан» Самсон», надбрамна церква Кирилівського монастиря, Покровська церква на Подолі, Миколи Набережного, брав участь у побудові церкви Різдва Богородиці та магістрату в Козельці і бурса Могилянки. .Степан Ковнір- Ковнірівський корпус Києво-Печерської лаври. Дерев яна церква – Запорізький собор у Самарі( нині Новомосковську) зведений народним майстром ЯКИМОМ ПОГРЕБНЯКОМ. В Західній Укаїні працювали скульптори –ЙОГАН ПІНЗЕЛЬ- автор скульптурного оформлення Святоюрського комплексу у Львові та ратуші в Бучачі.

ІВАН ЩИРСЬКИЙ – гравер- робив афіши –оголошення до диспутів у Києво-Могилянці О. іЛ. Тарасевичі- київські художники.-гравери..Сисой Шалматов- автор чи сленних іконостасів і скульптур у Лубнах- Мгарський монастир, Хрестовоздвиженський собор у Полтаві, церкві Покрови в Ромнах. З сер. 18 ст. – класицизм.

Глухів став музичною столицею України- оперний театр і професійний оркестр. Після навчання в Глухівській школі БОРТНЯНСЬКИЙ ( український Моцарт ?)потрапив до Петербурга. Вчився за кордоном. 30 років очолював придворну капелу, написав більше 100 творів хорової духовної музики та ін. Опери: « Алкід», « Сокіл», « Креонт», та ін.

Максим БЕРЕЗОВСЬКИЙ- вчився у Глухі, Києво-Могилянській академії, Болонській академії, де отримав звання академіка-композитора, член Болонського філармонічного товариства. В Італії поставив оперу « ДЕМОФОНТ»- ПЕРША УКРАЇНСЬКА ОПЕРА!

АРТЕМ ВЕДЕЛЬ- талановитий київський диригент і віртуозний виконавець музичних творів. Забрали до Москви, де протягом кількох років керував хором московського гннерал-губернатора. Уславився як автор 30 хорових церковних концертів, особливо на 4 голоси! Найпоширені були романси.

В Могилянці музика вважалась основним предметом. Ректор академії Лазар Баранович організував спеціальну музично-хорову школу.Студентський хор в 300 осіб був кращим київським хором!

Поети- К. Сакович-панегиріки- восхваляння кого –небудь- П.Могили.,Л.Баранович, І.Максимович, Д.Туптало, Ф.Прокопович, Г.Кониський, М.Довгалевський, Г. Сковорода.

ІВАН РУТКОВИЧ- ЙОВ КОНДЗЕЛЕВИЧ – іконописці козацької доби. Вчився у Києві, більше провів час на Волині, ікони Богородчанського іконостаса для Манявського скиту. Іван Руткович – на Львівщині та в Жовкві. « Архангел Михаїл».

Портретний живопис- портрет ГАМАЛІЯі Мих. МИКЛАШЕВСЬКОГО.

.1764 р. –введено гражданський шрифт.

1817 р. – перетворено Могилянку на духовну семінарію.

1798 р. – у Харькові виник 1-ий професійний театр.Замість шкільної драми – БАЛАГАН( приміщення театру)- традиції шкільної драми і народного театру.

Крім Києво- Могилянки ще був Львівський університет!

Данило Самойлович- епідеміологія.

МАЛЮНКИ.Кінець 17ст.- пер. Пол. 18 ст.

Ікона „ Архангел Михаил” Івана Рутковича

Ікона „ Вознесения Богородиці” Йова Кодзелевича

Гравюра” І.Мазепа серед своїх добрих справ”І. Мигури.1777777706.

Ікона „ Зустріч Марії з Єлизаветою „ з церкви Покрову Богородиці в Сулимівці на Київщині. 30- ті роки 18 ст.

Портрет Григорія Гамалії.Кінець 17 ст.

Георгіївська церква Видубецького монастиря. В Києві.1696-1701.

Преображенська церква у селі Великих Сорочинцях.1732.

Друга половина 18 ст.

Ікона Моління з Вознесенської церкви в Березні. Близько 1762.

Троїцька соборна церква в Самарській слободі. ( Новомосковську)1773-1779.

Покровська церква в Києві.1766.

Успенська соборна церква Почаївської лаври. 1771-1783.

Собор Святого Юра.ту Львові. 1744-1762.

Скультурна група святого Юрія змієборця на фасаді собору святого Юра у Львові. Скульптор Й.Пінзель.

Портрет Павла Руденка роботи В. Боровиковського . Початок 1780-их рр..

Палац Кирила Розумовського в Батурині.

9 клас. Історія України. Х1Х століття- поч. ХХ ст.

ТЕМА № 28. Україна в пер. Пол. 19 ст.

НАДДНІПРЯНСЬКА Україна в пер. Пол. 19 ст.

В кінці 18 ст. Українські землі в результаті 3 розподілів Польщі і 4 російсько- турецьких війн кінця 18 поч. 19 ст. Опинились в складі 3 держав.- Російської, Австрійської, Османської імперій.( до 1812р.)

Більшість українських земель входило в склад Російської імперії.

З 1881р. відмінений полково-сотенний устрій на Лівобережній Україні,а ще раніше в 1865 р. на Слобожанщині.В 1802р. –введені намісництва.

1804 р. – губернії. В склад Російської імперії входило 3 генерал-губернаторства: Лівобережна Україна і Слобожанщина-Малоросійське(Полтавське, Чернігівське, Слобідська Україна, а з 1805р. – Харківська губернії) на чолі з П.Рум’ яйцевим, Правобережна Україна- Київське( Київська, Волинське,Подільське) на чолі з Бібіковим, Південь України- Новоросійське( Катеринославське,Херсонське,Миколаївське з 1805 р.) генерал- губернаторство на чолі з Воронцовим.В кожному з них було по три губернії, всього 9.

Генерал-губенаторство ділилось на губернії,губернії на повіти і стани.

В 1812 р. в результаті 3 російсько- турецької війни по Бухарестському миру Бессарабія ввійшла в склад Росії з трьома повітами України:

Аккерман,Їзмаіл, Хотин А Північна Буковина війшла в склад Австрійської імперії( з 1867 р. по Конституції буде Австро- Угорська імперія).Після цієї війни українські землі ввійшли в склад тільки 2 держав: Росії і Австрії! До Новоросійського генерал- губернаторства ввійшла Бессарабія- Новоросійсько- Бессарабське генерал - губернаторство.Більше Українські землі НЕ входили в склад Османської імперії !

Після 4 війни російсько- турецької війни 1828-29 років по Андріанопольському миру 1829 р.

Припинила існування Задунайська січ. Кошовий атаман Йосип Гладкий

попросив перевести січ з Туреччини в Росію.З 1832-1866 рр. з Задунайської січі виникло Азовське козаче військо на Азові.За Андріанопольським миром до Росії відійшли землі в гирлі Дунаю, що раніше бкули володінням Задунайської Січі, де проживало українське населення.

. В результаті 1 російсько- турецької війни 1764-1774рр. По Кючук-Кайнаджирскому миру виникло Чорноморське козаче військо( військо вірних козаків) , яке існувало між Дністром і Бугом. , а з 1892р. –воно стало Кубанським, переселившись на Кубань Центр- Катеринодар.В 1883 р.всі військові козацькі частини були перетворені в російські уланські і гусарські полки .

В результаті 2 російсько – турецької війни 1774-1791 рр. по Ясскому миру до Росії відійшов Крим, який був приєднаний до Росії в 1883р. При приєднанні Криму до Росії зникло Кримське ханство. В 1896 р. на Півдні було введено кріпацтво, а на Лівобережжі раніше-в 1883р. В Новоросійське генерал- губенаторство ввійшло Запоріжжя після ліквідації останньої Запорізької січі в 1775 р. по наказу Катерини II.

Ці землі роздавали російським поміщикам, іноземцям- колоністам-

„ Нова Сербія”_ Кіровоградщина”задніпровські міста”і „ Славяно -Сербія”-територія Запоріжжя Донецької обл.,Харківської обл., які існували в 40-80-х роках 18 ст.з іноземців сербів, румун,молдаван...

Поміщицьке землеволодіння було основним землеволодінням. Після ліквідації Запорізької Січі простих козаків перетворили в селян кріпаків ДЕРЖАВНИХ, а частина залишилась особисто вільними людьми.

АДМІНІСТРАТИВНО- ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ УСТРІЙ НАДДНІПРЯНСЬКОЇ України.

/ \ \ \

Правобережжя Лівобережжя Слобожанщина Південь

\ генерал- губернаторства

\ / \ \

Київське Малоросійське \ Новоросійсько- Бессарабське

\ \ г у б е р н і ї \

Київська, Волинська Чернігівська, Слобідська українська Катеринославська,

Подільська губернії. Полтавська. ( з1835 р. –Харьківська) Таврійська,Херсон.

Адміністративно- територіальний устрій Західної України в 19 ст.

Західна Україна наприкінці 18 ст. – на поч.. 19 ст.

Західно- українські землі входили в склад Австрійської імперії( з 1867р. – Австро- Угорської імперії)

/ \ \

Східна Галичина Північна Буковина Закарпаття-

по 1 поділу Польщі-Австрії від Туреччини до Австрії / в в рос. турец.війні

( Галичина(19) ділилась на зах.-польську(7) Угорщині

і східну-українську(12) дистрикти. /

\ ділилось на 4 комітати,

на чолі стояли комітати.