Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Репетитор історії Укр(2).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
899.07 Кб
Скачать

1840 Р. – перше видання „ Кобзаря” т.Г.Шевченко.

Живопис Т.Г.Шевченко-.відомий художник, закінчив Академію художеств : альбом ” Живописна Україна”( офорти), „ Автопортрет,” Катерина”,;

Тропінін” Дівчина з Поділля”, ;Боровиковський „ Портрет Павла Руденка”,; Куїнджі „ Ніч над Дніпром” ,;Труш( Зах.Укр.) „ Дніпро біля Києва” ;,Пимоненко- майстер побутового жанру, співець українського села.какртини-„ Сінокіс”, „Ворожіння”, ;Васильківський – пейзажі,картини :„ Козаки в степу”, „ Весняний день в Україні”, ;І.Рєпін „ Запорозьці пишуть листа турецькому султанові”,;Трутовський, І.Сошенко тощо .

Перший історичний роман „ Чорна рада” П.Куліша про Ніжинську Чорну раду( раду всіх козаків, міщан,представників шляхти без селян) на якій обрали гетьманом І.Брюховецького..

І.Котляревський- „ Наталка Полтавка” „ Москаль чарівник, Г.Квітка- Основ яненко„ Сватання на на Гончарівці”, „ Пан Халявський”,” Шельменко- денщик,” М.Гоголь” Тарас Бульба”.-перший прозаїк нової укр.. літ-ри.

Грабовський,Є. Гребінка і Петро Гулак –Артемовський- байкарі.

Музика.А Семен Гулак- Артемівський- співак, композитор, який написав першу УКРАЇНСЬКУ оперу” Запорожець за Дунаєм”.Композитори: Й.Витвицький,І.Вітковський,М.Вербицький 1862 р. „ Ще не вмерла Україна” – музика гімна України на слова вірша П.Чубинського.-поет, етнограф,фольклорист.

Архітектура.О. Беретті-за його участю створено Володимирський собор в честь 900- річчя прийняття христьиянситва на Русі( розпис Мурашко, Васнецова ),

Головний корпус Київського університета ( класицизм), інститут шляхетних дівчат в Києві.Кричевський- будинок земства в Полтаві.

А.Меленський в Києві- Аскольдова могила, Поділ- вулиця Сагайдачного.

В Одесі театр , Потьомкінські сходи, архітектор Мельников побудував палац на площі Приморського бульвара.

Мартос- пам ятник Ришельє в Одесі.

1887 Р. „циркуляр про кухаркиних дітей”- право навчання тільки дітей дворян.

Основний напрямок в літ-рі і архітектурі-КЛАСИЦИЗМ.(зразок для наслідування античної культури.В 1839 р. в Росії ліквідували греко-католицьку церкву.

РОЗДІЛ 2. УКРАЇНА В ДРУГІЙ ПОЛ. 19 СТ.

Наддніпрянська Україна.

Реформа 19 лютого 1861 р. російським царем Олександром 2 „ Маніфест царя”- СЕЛЯНСЬКА , основна, земельна реформа..

Реформа знищення кріпацтва( панщини) стосувалась поміщицьких селян. Це була відміна кріпацтва „ зверху” , мирним шляхом консервативним табором.Щодо державних селян, то в 1866 р. воно було знищено в” Додаткових правилах”.

Наділення селян землею йшло по різному” Місцеві положення”.

Причини падіння кріпацтва:

    1. Відсталість в економ. розвитку від європейських держав світу, що яскраво показала Кримська війна в 1853-1856 рр.( поразка Росії, заборона вільної торгівлі в Чорному морі і вільного плавання В Боспорі і Дарданеллах по Паризькому мируМолдові - гирло Дунаюі пів.Буковині). Рахімов, Корні лов, Істомін.Кішка,Пирогов.Севастополь.

    2. посилити заможного селянина

    3. визрівання революціонної ситуації

    4. посилення селянського руху

    5. криза феодально- кріпосницького ладу.

Суть реформи:

1. надання особистої свободи селянину: селянина не мали права продавати,

обмінівати.Вони могли придбати , орендувати, закласти, подарувати, продати землю, рухоме і нерухоме майно.Могли записуватись в цехи,займатися підприємницькою діяльністю, найматися на різні роботи.Право торгувати, займатися промислами, ремеслом. Право без дозволу поміщика одружуватись, віддавати дітей у навчальні заклади, переходити в інші стани.Мати права, судитися, селянина не можна було покарати без вироку суду.

2.селянам надали землю, це було в інтересах держави.Земля надавалась по різному в різних регіонах і не безкоштовно..В Україні менше, в нечорноземних землях- більше.Общинне землеволодіння-Новоросіяі подвірне землекористування-Лівобережна Україна.

У кого було більше землі, ніж давала реформа, у того забирали зайве- називали „ВІДРІЗКИ”.

„НЕДОЇМКИ”- борги селян перед державою, несплачені своєчасно в повному обсязі податки,інші обов язкові платежі.

„Відробітки”-виконання селянами різних робіт поміщикові за орендування землі, позичені гроші, продукти тощо.

3. Земля вважалась поміщицькою.Селянин повинен був викупити землю у поміщика.Зразу треба було викупити землю, заплативши 20%,а решту на 49 років давали кредит .Таким чином селянин втричі більше виплачував ціну землі і свою волю.

4. До виплати землі селяни повинні нести і далі свої повинності: панщину і оброк. Тому такі селяни називались „ ТИМЧАСОВОЗОБОВ ЯЗАНІ”. Тепер не тількі орна земля, але і угіддя , ліси, пасовиська, які належали селянській общині, тепер належали поміщику, у якого селяни повинні були орендувати ці землі.

Результати реформи.

1.Країна стала швидко розвиватися по капіталістичному шляху.

2. З 9 губерній ринкові відносини розвивались в 6, в 2- змішана, а в Чернігівській губернії залишилась - відробіткова( феодальна) система.

3. Майже половина селян стала заможними, розвиваючи ринкові відносини.

4. селяни стали особисто вільними.

5. формування ринку вільнонайманої праці.

6. міграція.

БУРЖУАЗНІ РЕФОРМИ 60-70-их років 19 ст.

Причини: проведення прогресивних змін в усіх сферах після реформи 1861р..

1864 р. –ЗЕМСЬКА реформа. Введення земств- органів самоврядування різних прошарків населення., в основному дворян і вже буржуазії в губерніях і повітах.Право виборів мали власники землі від 30 дес.Земства займались господарськими та культурними питаннями.На Правобережній Україні ввели тільки в 1911 р.!Органи самоврядування в земствах- земські збори.,а виконавчі органи-губернські та повітові управи.

1864- СУДОВА реформа.Демократизація судів: гласність- відкритий суд, право на захист- присяжних. Але суд окремий був для селян, до яких застосовували тілесні покарання.Суд став нестановим і незалежним( призначались урядом, а звільнялись судо1

864 р. – ОСВІТНЯ( ШКІЛЬНА) реформа.Ввели єдину систему початкової освіти. Вводились недільні школи для дорослого населення.ПЕРША недільна школа виникла в Києві у 1859 р.Тільки після гімназії можна було поступити в університет, який мав право автономії у навчальних справах, право вступу тільки дворянським дітям.Вводилась єдина система початкової освіти., створювати їх дозволялось державним, приватним і громадським установам.Середню освіту здобували в реальних і класичних жіночих і чоловічих гімназіях, навчання в яких було платним.Була започаткована середня і вища освіта для жінок.

Відкрили земські школи.Відкрили жіночі гімназії і школи.

1865 р. – ЦЕНЗУРИ. Негативна із всіх реформ.!

1870 р. –МІСЬКА реформа.Обирався орган самоврядування в місті-Міська Дума, в якій були представники всії станів.Вони займались питанням благоустрою, охорони здоров я, освіти.

1874 р. – ВІЙСЬКОВА реформа. Замість рекрутського набору в армію ввели загальну військову повинність з 21 року. Служба в армії для піхоти- 6 років, 7 років в морфлоті. Але офіцерами залишалось дворянство, було рукоприкладство в армії.

Ввели три військових округи,військовий статут..

Була проведена в 1862 р. -фінансова реформа, в результаті якої виникли банки.

Державний ревізійний центр акциз.

ТЕМА № 31. ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК УКРАЇНИ В ДР. ПОЛ. 19 ст.

Проведення земельної реформи 1861 р. і буржуазних реформ 60-70-их років створили сприятливі умови для розвитку капіталізму( індус тріального суспільства). Країна стала розвиватися швидше по капіталістичному шляху.Якщо в пер.пол.19 ст. Була криза феодально- кріпосницького устрою, то др.. Пол.19 ст. – розвиток капіталізму.

Україна із країни аграрної стала перетворюватись в країну аграрно- індустріальну.

Краще розвивався Південь, де була наймана праця.Країну поділили на економічні райони:Донецько-Криворізький, Південний.

Завершився промисловий переворот в 80-90-ті роки 19 ст.В 60-х роках почалась „ підприємницька лихоманка”- швидко з явилось багато підприємств.Цукробурякова промисловість, хліб – 90 % в експорті Росії.

.Почалась індустріалізація-

розвиток машинної індустрії, важкої промисловості:металургійної, залізорудна,вугільної,машинобудівної.- Харківський, Луганський паровозобудівний завод,з-д „ Арсенал”, з-д Бобринських в м. Сміла, Яхненків в Городищі, Одеський з-д російського товариства пароплавів і торгівлі, Катеринославський, Херсонський металургійні заводи..На півдні виникає завдяки німецькому, англ.. і франц. капіталу металургійні підприємства.Джон Х юз – англієць,заснував металургійний завод і виникло поселення робітників, названого на його честь – Юзівка( Донецьк), а в Кривому Розі француз Анатоль Поль теж почав розробки залізної руди. Місто багате і на м арганець.

В країні діє 22 іноземні компанії.Діяли українські підприємці- Терещенки, Симиренки, Ханенки, Гінзбурги , Харитоненко та ін.

Промисловість розвивалась краще, ніж сільське господарство.В сільському господарстві була відстала техніка.Промисловість розвивалась темпами найшвидшими в світі.

Наприкінці 19 ст. На початку 20 ст. Починається монополізація

.МОНОПОЛІЯ- об єднання( союз) капіталістів. Види монополій: синдикати, картелі, трести, концерни.1882 р. виникла перша монополія” Союз рейкових фабрикантів”.

В Україні найрозповсюднішими були сіндікати і картелі, особливо- синдикати.і картелі.

В Наддніпрянщині розвивалась цукрова, харчова, легка промисловість.

Одеський порт-2-е місце серед портів Росії.

Види монополій: Синдикати, картель, трест,концерн.

Картель-монополія. Як5а виробляє однорідну продукцію і зберігають власність на засоби виробництва і виробничу самостійність, але втрачають комерційну самостійність, вироблена продукція реалізується через контору.

ТЕМА № 32. СУСПІЛЬНО- ПОЛІТИЧНИЙ РУХ НАДДНІПРЯНСЬКОЇ УКРАЇНИ В ДР. ПОЛ.19 ст.

Польська течія. В 1863- 1864рр. – польське повстання „ За вашу і нашу свободу”, як і в 1830-31рр на Правобережній Україні.. Потерпіло поразку.Керівники Синиця, Потебня, Красовський- викладачі і студенти Ки ївського ун-ту. Селяни Правобережної України знову не підтримали поляків, які не ставили рішення соціального питання селян України.

В другому етапі суспільно- політичного руху – культурологічному ( українофільському) і третьому- політичному -

Провідною силою були різночинна українська інтелігенція, яка була чи зруфікована чи спольщена. Вперше Володимир Антонович- викладач Київського ун-ту сказав про українську націю. Він наприкінці 50-их років – до 1861 р. створив український рух

1.„ ХЛОПОМАНИ”. Так презирливо поляки називали тих, хто захищав інтереси селян. В пер. Пол. 19 ст. П.Чубинський, М.Драгоманов, брати Синьо губ та ін.В суспільно – політичному русі стояло питання ліквідації кріпацтва і самодержавства, як і у хлопоманів. Вперше В.Антонович пояснив, що українці – це не поляки, а окрема нація.Саме з хлопоманів виник УКРАЇНСЬКИЙ( НАЦІОНАЛЬНИЙ) РУХ в др.. Пол. 19 ст.-

. В 1863 р. міністр внутрішніх справ Росії Валуєв ввів антиукраїнський циркуляр- Валуєвський указ( циркуляр), по якому було заборонено друк українською наукової, навчальної, КРІМ художньої літератури.Заборона Київської громади.

2. ГРОМАДІВСЬКИЙ РУХ- національний рух..

ГРОМАДИ- культурно просвітницькі організації української інтелігенції в містах України. Самою активною і головною, ПЕРШОЮ громадою була КИЇВСЬКА громада, яка виникла в 1859 р. в Санкт- Петербурзі і заснована В. Антоновичем..В 1861 р. російською мовою в Санкт- Петербурзі виник перший журнал „ ОСНОВА”, редактором якого були .Костомаров, Бєлозерський,П.Куліш.В 1861 р. громада переїхала в Київ. В Києві виходив альманах „ Київська старовина”, „ Київський телеграф”, редактором якого був П.Чубинський.

Громади були в великих містах України- Харьків, Луцьк тощо. Перша громада в Західній Україні виникла у Львові.

Київська громада, засновником якої був В.Антонович вела активну культурно- просвітницьку роботу. З 1881 р. – голова історичного товариства Нестора Літописця при Київському університеті.

В 1873-76 рр. в Києві діяло Південно-Західне відділення його імператорської величності географічного товариства на чолі якого стояв ГАЛАГАН. Громадівці Київської громади: В.Антонович, Т.Рильський, Познанський, П.Чубинський, Драгоманов та ін. вели активну роботу:робили маленькі книжки , перекладаючи з російської на українську.Збирали фольклор, історію України, займались археологією, провівши третій археологічний з їзд,

Друк, видавництво українською літературних, історичних книг.Така активність налякала

Царя Росії, який потім в 1876 р. в м. Ємськ ввів Ємський указ, по якому саме заборонив діяльність цього географічного товариства, По Ємському указу 1876 р. цар Олександр 2 вишле з України без права проживати в Малоросії П.Чубинського і М.Драгоманова. Указ повністю заборонив українську мову !, крім художньої літератури та історичних документів.Ємский указ фактично був скасований неофіційно в революції 1905р. Заборона громад.

.Заборона укр.. мовою як оригінальних творів, так і перекладів, а також завезення до імперії укр.. книг, брошур , надрукованих за кордоном.

Чубинський проживав в Росії, а М.Драгоманов виїхав спочатку в Швейцарію, де видавав альманах „ Громада”, редактором якого був сам Драгоманов.Потім він переїхав в Болгарію, в Софію, де викладав ( там же він був похований).Ємський указ заборонив все українське, навіть друк нот з надписом українською., театральні вистави українською, літературу, навіть художню літературу. В 1863 р. міністр внутрішніх справ Росії Валуєв ввів антиукраїнський циркуляр- Валуєвський указ( циркуляр), по якому було заборонено друк українською наукової, навчальної, КРІМ художньої літератури.

60-70-роки виникли СТАРІ громади, на чолі стояв Драгоманов і В.Антонович.

70-80-роки виникли МОЛОДІ громади, на чолі яких стояв той же Драгоманов і Подолинський.

М.Драгоманов- суспільний діяч, громадівець, історик, письменник.По поглядам-

Соціаліст.” Громадівський соціалізм „ М.Драгоманова Ідея ліквідації приватної власності на засоби виробництва і утвердження колективної власності окремих виробничих асоціацій- громад.

Він має на увазі, що у нього громади-економічні об єднання як підприємства, де люди працюють разом і звикають до соціалізма- спільне.Право українців на політичну свободу, на національну автономію, створення федеративної держави , а в її межах національно- культурну автономію України.

ЗУБО-Загальноукраїнська безпартійна організація.ь на чолі з В.Антоновичем, та О. Кониським утворилась з об єднання всіх громад, щоб згуртувати всіх укр. діячів у одному об єднанні.Утворили УДП- партію.Видавництво „ Вік”.

1892- 1893 рр. з громад виникло ПЕРША САМОСТІЙНА УКРАЇНСЬКА ПОЛІТИЧНА таємна організація „ БРАТЕРСТВО ТАРАСІВЦІВ”.- студенти і викладачі Харківського і Київського ун-тів.І.Липа,подружжя Русови,М.Міхновський- лідер тарасівців,М.Коцюбинський, М.Байздренко,М.Базькевич,В.Боровик,Б.Грінченко ( автор чотирьотомника Словника української мови).

які на могилі Т.Г.Шевченка дали клятву. Девіз: „ Боритеся, поборитесь, хай вам бог допомагає”.Романтики, космофіли-„ люблю весь світ”.Тільки українці спроможні створити слов янську державу, де буде українська держава українці- окрема нація і повна автономія України..Шдяхом освіти, просвітництва, розуму людей буде вдосконалюватись держава.Харьків- найбільший активний рух тарасівців.Укр.мова,укр..школи,радикалізм.З цієї організації виникла організація „ МОЛОДА УКРАЇНА”- В.Антонович,а з неї- перша партія в Наддніпрянській Україні-РУП.-Революційна Українська партія.

В 1898 р. в Києві виникла Загальноукраїнська безпартійна організація- ЗУБО- координатор діяльності громад., які обєднали укр.. рух Лівобережжя і Правобережжя.

З ЗУБО виникла партія УДП, а з неї УРП в Києві в 1904р. , яка потім об’єдналась в УРДП.

3. НАРОДНИКИ – 60-70 роки 19 ст.- загальноросійський рух укр.. інтелігенції\

Від слова „ народ”.Соціалісти. Вони хотіли через селянську общину прийти до соціалізм шляхом соціалістичної революції..

Це утопія, як і сама ідея соціалізма.В 1874 р. – „ ХОДІННЯ в НАРОД”.Під виглядом фельдшерів, вчителів молодь йшла в село до селян, щоб підняти їх до соціалістичної революції., до якої селяни, на їх думку, готові. „ Ходіння в народ” потерпіло поразку .

Народники хотіли дуже швидко прийти до соціалізму.Вони занялись терором.

В 1876 р. виникла таємна народницька організація в Санки-Петербурзі-„ Земля і воля”.

В 1879 р. вона розкололась на „ Народна воля” і „ Чорний передел”.

Народники ділились на „ змовників”- Ткачов, які займались терором. „Пропагандистське-” Петро Лаврович Лавров – підняти повстання і встановити соціалізм.”Бунтарі”-Бакунін- анархізм.- безвладдя.

Серед народників відомі революціонери, такі як Софія Петровська, Андрій Желябов,

В.Кибальчич, який вперше намалював ракету , чекаючи смертну кару за народницьку революційну діяльність. 1 березня 1881 р.вони зробили замах на царя Олександра 2, організований С.Перовською( праонукою К.Розумовського). Вони вбили царя.Замість Олександра 2 прийшов до влади його син- Олександр 3.Нічого не змінилось. Займаючись терором, народники вважали,що влада царя ні на чому не тримається.Народники вбивали

Степняк Кравчинський шефа жандармів Мезенцова, Вера Засулич стріляла в Трепова та ін.В 1876 р. виникла організація народників „ Земля і воля” в Санки-Петербурзі.

В Україні цей гурток утворив В.Дебогорій- Мокрієвич.В 1879 р. „Земля і воля” розкололась на „ Народну волю” і „ Чорний передел”.

В Україні виникли народницькі гуртки в Києві, Одесі та ін. „ Желубовці”,” Київська комуна”, „ чайковці”, „ Південні бунтарі” на Черкащині.тощо.

В 1877- 1878 рр. почалось повстання на практиці „ Південних бунтарів”-

„ ЧИГИРИНСЬКА ЗМОВА”, на чолі Якова Стефановича( відокремився від „Землі і волі”, який видав себе за Дмитра Найду. Селяни створили таємну організацію „ ТАЄМНА ДРУЖИНА”. Повстало 1000 селян. Потерпіли поразку.

Виразниками свідомості укр.. нації були М.С.Грушевський,М.Драгоманов,В.Антонович.