Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Репетитор історії Укр(2).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
899.07 Кб
Скачать

Західна україна в пер. Пол. 19 ст.

Економіка. Землі Західної України були окраїною Австрії, аграрним краєм.

Майже не розвивалась промисловість.Промисловий переворот почався пізно – в 60-70 роки 19 ст. Краще всього розвивалась Галичина.

В Галичині розвивалась нафтова,( належала іноземцям- німцям, австрійцям, полякам, канадцям тощо), лісорубна, озекиритна промисловість.Соляна.

Найбільше населення проживало в Галичині- 2 млн. на поч.. 19 ст. Демографічний вибух!- народжуваність швидко зростала! На кінець 19 ст. В Зах.Україні проживало вже 8 млн. чол.. В Галичині говорили польською, хоча державна мова на всій імперії- німецька. В Північній Буковині проживало близько 1 млн. чол.. Мова- румунська. В Закарпатті- 500 тис. чол.. Мова- угорська.

В кінці 18 ст. Імператриця Австрії Марія Терезія і її син Йосип 2 провели реформи.

Вони були прогресивними., але не глибокими. Реформи: адміністративна, аграрна де були” інвентарії – кількість земель і податків селян”,заборонені тілесні покарання релігійна- по якій католицька, протестантська, греко- католицька, зрівняня евреїв в правах з іншими народами. церкви були зрівняні в правах, окрім православної. Освітня реформа-ту Львові у 1784 р. відкрили університет!

1875- Другий у Чернівцях. При Львівському університеті діяв для українців Руський інститут.Військова.Марія-Терезія сприяла розвитку промисловості –

політика протекціонізму- сприяння розвитку промисловості.

Першим центром національно- визвольного руху став Перемишль-„ Товариство греко- католицьких священиків” 1816 р. на чолі з Левицьким і І.Могильницьким.Воно ставило своїм завданням створення українських початкових шкіл, удосконалення української мови, друкування книг для народу українською мовою. В 1819 р. переїхали у Львів, де виникло таке ж товариство греко- католицьких священників.

Провідною верствою населення в національному русі були в Зах.Україні – греко- католицькі священики: Іван Могильницький – оборонець укр.. мови, автор першої в Україні „ Граматики” укр.. мови, підручників, „ Розвідка про руську мову”. і Михайло Левицький- перемишльський епіскоп . а потім галицький митрополит..

Які мали вищу освіту, знали інтереси свого народу і були його виразником.

В 1900 р.- 1944 р. - на чолі греко- католицької церкви , її митрополитом стане Андрій Шептицький, який протягом 44 років буде очолювати греко – католицьку церкву.Народився на Львівщині в аристократичній сім ї. Навчався в Краківському університеті.Деякий час служив офіцером австрійської армії. Згодом став священником.Меценат української культури.

Освіту греко- католицькі священники отримували в „ БАРБАРЕУМ” у Відні.

Іван Лучкай – перша граматика українською мовою на західноукраїнських землях.

Денис Зубрицький вперше виступив на захист української мови, але німецькою мовою.

ПЕРША таємна УКРАЇНСЬКА організація в Західній Україні- 1833- 1837 рр. – у Львові

„ РУСЬКА ТРІЙЦЯ”, керівником якої був Маркіян Шашкевич.Син сільського священник з Львівщини. Навчався у Бережанах і Львові. У 1836 р. проголосив в семінарії промову українською мовою.Поет, громадський діяч, священик. Помер в Новосілках, перепохований у Львові.Входили в „ Руську трійцю” Іван Вагилевич- письменник, філолог, фольклорист.1-ий переклад українською „ Слово о полкуІгореві”,Яків Головацький- професор укр.. мови та літератури,

ректор.Львівського у-ту..

    1. Друкували українською художню літературу, альманахи.

1837 р. в Будапешті вийшов альманах „ Русалка Дністрова”-

перший маніфест укр.. національного відродження.

    1. Пропагували ідеї відродження укр.. нації і культури.

    2. Популяризували укр.. історію.

    3. налагоджували , зміцнювали зв язки з українофілами.

    4. „ ходили” в народ.

1848 р. -Перша українська газета в Західній Україні- „ Зоря Галицька”, а в Наддніпрянській Україні- 1905 р. „ Хлібороб”.

Вперше українці виявили себе на міжнародній арені, в Європі в революції 1848- 1849 рр. в Австро- Угорщині. „ Весна народів”- революції в Європі- Австро- Угорщині, Франції, Італії, Німеччині.” Українці виявили ім. я своє. Не будем під Європою! Нехай вона буде під нами!”..

Характер революції- буржуазно- демократична.

Березень- початок революції у Відні. Всі народи імперії почали піднімати національне питання.Галицькі поляки в квітні 1848 р. утворили ЦНР-

Центральну Народну Раду. Мета- автономія Польщі в Австрії, де Галичина- польська провінція.У Львові в червні при підтримці уряду з спольщених українців створений Руський собор, який об єднався з ЦНР.

В травні 1848 р. у Львові створено самостійно українцями вперше в історії світу свій орган-Головна Руська Рада (ГРР), на чолі з Яхимовичем, а потім Куземським.-герб-золотий лев на синьому тлі і синьо-жовтий прапор.

Мета- поділ Галичини на українську- Східну і польську- Західну.Ліквідація феодальних пережитків, українська мова, свобода торгівлі і промисловості, скасування нерівності.Частина галицьких українців хотіла слов янську федерацію ,а деяки мріяли про Українську державу з центром Київ.Загони самооборони-Національна гвардія.

В червні за ініціативою Шафарика відбувся в Празі словя нський з їзд., який повинен був об єднати всіх слов ян. Але об єднання не відбулось, бо кожна нація дбала про свої власні національні інтереси.

1 листопада- „ Листопадовий зрив”- збройне повстання у ЛЬВОВІ українців проти австрійського уряду.Поразка.

Революція в Австрії потерпіла поразку.

Історичне значення революції. Наслідки революції.:

1) Квітень 1848 р. – вперше в українських землях відмінили кріпацтво( панщину) в Галичині і Буковині. 1853 р. – Закарпатті. Селяни отримали повну свободу, землю у власність, а краща земля у поміщиків- сервітути.

2) вийшла перша газета в Зах.Україні- „ Зоря Галицька”

3) перша легальна українська організація в Зах.Україні- „ Галицько- руська матиця”

4)дозволено викладання українською мовою.

5) вибори до рейхстагу українських депутатів- Л.Кобилиця від Буковини, Павло Шафарик від Галичини, Олександр Духнович від Закарпаття.

ТЕМА № 30 .Культура України в пер. Пол.19 ст.

Освіта. Початкова . Парафіяльні училища для людей нижчих станів, повітові училища для дітей купців, ремісників, дворян тощо.школиГімназії для дворян і чиновників.Ліцеї та університети для дворян .

Середня. Гімназії, російською мовою і платне, заборона приймати кріпацькиї дітей. В З ах.Укр.- німецькою мовою.

3 ліцеї:1820 р. в Ніжині вищих наук( 1820)-ректор, масон Іван Орлай, де вчився М. Гоголь.,ліцей Волинський в Кременці( 1805),ліцей Рішелье в Одесі( франц - 1818.), приватні школи.Реальні училища.

Вища освіта. 1-ий університет в Наддніпрянській Україні- Харькові заснований в 1805 р. В,Каразіним.- „ новий” поміщик, винахідник( сушилок),жив під наглядом поліції за покращання життя для селян( школи, будинки,дитсадок, лікарні).

2-ий –Київський в 1834р. Перший ректор- В.Максимович.

3-ий університет в Одесі- Новоросійський в 1865 р.

Зах. Україна- Львівський 1784, Чернівецький 1875. Технічна академія у Львові і перший технологічний інститут у Харькові.

1850 р. в Києві перші жіночі курси.

Система освіти Західної України була краще, ніж у Східній Україні.

Львівський інститут Оссолінських-1817 р. заснований Ю.Оссолінським як науковий і культурний осередок в Зах.Україні.

Наука. Історія.( див. Тему Національне відродження.)

Математика- Остроградський підручник „ Основи математики”- член Петербурзької, Паризької, Римської,Туринської академій наук, приятелював з Т.Шевченком. і математик –професор Хасрьківського ун-ту Осиповський” Курс математики”- кращі підручники в Російській імперії до поч.. 20 ст.

Біологія. Підручник „ Основи біології” В. Максимовича.

Король садівництва- Л.Симиренко.( яблоки сорт Симиренко)

В Одесі була відкрита друга в світі бактерелогічна станція.

Кобзарі- Остап Вересай- ( сліпий, друг Т.Шевченка), Шут, Крюковський.

Театр- 1-ий в Полтаві батьком Гоголя- Гоголем – Яновським або в Харькові.

Література. Працювали І.Котляревський- основоположник нової укр.. літератури з книги „ Енеїда” в 1798 р. ,

А завершив формування літератури української – Т.Г.Шевченко.

Можливо перший театр виник в Харькові, коли І.Котляревський разом з актором Щепкіним через брак коштів переїхали в Харьків.

Т.Г.Шевченко.- поет, письменник, писав російською і українською мовами.Член? Кирило- Мефодіївського братства за що і був засланий до Оренбурзьких степів в Казахстан без права малювати і писати. Син кріпака поміщика Енгельгарда,викуплений з неволі художником К. Брюлловим,Сошенко тощо.