Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 2 Управ якистю.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
117.25 Кб
Скачать

2.6 Безпосередня взаємодія із споживачами

Керівництво повинно налагодити ефективну взаємодію між спожи­вачами і персоналом організації, яка надає послуги. Це – вирішальний фактор, що визначає, яке враження складеться у споживача про якість послуги.

Керівництво може впливати на таке враження, створюючи імідж організації, який визначається практичними діями, спрямованими на задоволення потреб споживача. Цей імідж, створений персоналом усіх рівнів, відіграє вирішальну роль у відносинах між організацією і споживачами.

Персонал, що має прямі контакти із споживачем, є важливим дже­релом інформації, яка застосовується в процесі підвищення якості. Керівництво повинно регулярно аналізувати методи налагодження контактів із споживачами.

Спілкування із споживачами передбачає вислуховування їх та на­дання їм необхідної інформації. Слід негайно реагувати на труднощі у спілкуванні чи взіємодії із споживачами, у тому числі внутрішні. Зважаючи на ці труднощі, роблять висновки про те, які ланки процесу надання послуги вимагають покращання.

Ефективне спілкування із споживачами передбачає :

- опис послуги, її обсягу, можливості та строки її надання ;

- зазначення майбутньої вартості послуги ;

- роз’яснення взаємозв’язку між послугою, її наданням та вартістю ;

- пояснення споживачам характеру прояву можливих неполадок і шляхів їх усунення ;

- забезпечення інформування споживачів про те, якою мірою від них залежить якість послуги ;

- наявність адекватних і легко доступних засобів ефективного спіл­кування

- зіставлення запропонованої послуги з реальними потребами споживача.

Враження споживача про якість послуги часто складається у процесі спілкування з персоналом організації, яка надає послуги, і ознайомлення з її можливостями.

2.7 Робочі елементи системи якості. Процес маркетингу

Завдання маркетингу полягає у визначенні та стимулюванні пот­реби в послузі та попиті на неї. Для збору інформації про ринок можна вдаватися до опитів та співбесід.

Керівництву слід ввести методики планування і проведення заходів щодо вивчення ринку. Елементи, пов’язані із забезпеченням якості маркетингу, повинні містити :

- визначення потреб і очікувань споживачів стосовно запропонованої послуги ( наприклад, смаків споживачів, класу послуги і очікуваної надійності, можливості надання, передбачуваних очікувань споживачів чи тенденцій попиту);

- додаткові послуги ;

- урахування діяльності конкуруючої сторони і рівня послуг, що нею надаються ;

- аналіз законодавства ( наприклад, з охорони здоров’я, безпеки і охорони навколишнього середовища ) і відповідних національних та міжнародних стандартів і кодексів ;

- аналіз і врахування вимог споживачів, даних щодо виконання послуги і контрактної інформації ( відповідні короткі огляди проаналізованих відомостей повинні доводитися до відома персоналу, що зайнятий проектуванням і наданням послуг ) ;

- проведення консультацій з усіма зацікавленими підрозділами організації з метою підтвердження їх зобов’язання і спроможності виконати вимоги, що висуваються до якості послуги ;

- застосування методів управління якістю.

Зобов’язання постачальника перед споживачами можуть бути узго­джені між організацією, яка надає послуги, і її споживачами і викладені у прямій чи посередній формі. Прямі зобов’язання постачальника, наприклад, гарантії, підлягають відповідному документальному оформленню. Перш ніж опублікувати документально оформлені зобов’язання, слід проаналізувати, чи відповідають вони:

- документації з якості ;

- можливостям постачальника ;

- нормативним і законодавчим вимогам.

Короткий опис послуги повинен містити посилання на ці зобов’язання. Якщо зобов’язання постачальника офіційно оформлені, ефективна взаємодія із споживачами відіграє особливо велику роль.

Результати вивчення ринку, проведеного аналізу і узгоджених зобо­в’язань постачальника після прийняття рішення про надання послуги повинні бути включені в короткий опис послуги. У короткому описі послуги зазначаються потреби споживачів і відповідні можливості організації, яка надає послуги, у вигляді сукупності вимог та інструкцій, на підставі яких надається послуга.

Перш ніж розробляти послугу, керівництво повинно ввести мето­дики планування, організації і реалізації початку надання послуги, а, у разі необхідності, і її можливого зняття.

До обов’язків керівництва повинно входити забезпечення всіма не­обхідними ресурсами, засобами і оснащенням згідно з прийнятими графіками виконання кожного процесу, необхідного для початку надання послуги.

При цьому повинні бути визначені особи, які відповідають за вне­сення у вимоги до послуги та її надання чітких положень щодо безпеки, можливої відповідальності за якість і засобів зведення до мінімуму ризику для персоналу, споживачів і навколишнього середовища.

Будь-яка реклама повинна відображати її технічні умови і будуватися з урахуванням того, як буде сприйнята якість наданої послуги споживачем. Функція маркетингу повинна враховувати ризик відповідальності за незадовільну якість і фінансові наслідки перебільшеного чи необгрунтованого рекламування послуги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]