Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДОПОМОГА по РОДАМ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
173.06 Кб
Скачать

Порядок розрахунку допомоги

Нагадаємо, що 15 грудня 2009 року набрала чинності постанова КМУ від 08.12.2009 р. № 1332 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 104), якою було внесено зміни до Порядку № 1266. Цією постановою змінено порядок розрахунку допомоги по вагітності та пологах. Розглянемо його.

Сума допомоги по вагітності та пологах згідно з новою редакцією п. 20 Порядку № 1266 розраховується шляхом множення суми середньоденної заробітної плати на кількість календарних днів, що припадають на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Таким чином, допомога по вагітності та пологах (Двп) розраховується за такою формулою: Двп = ЗПср x Ккд(о),

де Зпср — сума середньоденної заробітної плати за останні 6 або менше відпрацьованих повних місяців (з 1-го до 1-го числа) або за фактично відпрацьований час;

Ккд(о) — кількість календарних днів, що припадають на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

У свою чергу, згідно з новою редакцією п. 14 Порядку № 1266 для розрахунку допомоги по вагітності та пологах середньоденна заробітна плата розраховується шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески, на кількість календарних днів за розрахунковий період (без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, — тимчасова непрацездатність, відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного або шестирічного віку за медичним висновком).

Таким чином, середньоденна зарплата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах, розраховується за такою формулою: ЗПср = Д : Ккд(рп),

де Д — дохід, що бере участь у розрахунку середньої зарплати та припадає на розрахунковий період;

Ккд(рп) — кількість календарних днів у розрахунковому періоді.

Як бачимо, для розрахунку допомоги по вагітності та пологах сьогодні необхідно розраховувати середньоденну зарплату за один календарний день.

Нагадаємо: допомога по вагітності та пологах оплачується в розмірі 100 % середньої зарплати незалежно від страхового стажу працівниці.

Щодо показника Д (дохід, що бере участь у розрахунку середньої зарплати та припадає на розрахунковий період) зауважимо таке. Сьогодні всі виплати, які включаються до фонду оплати праці згідно з Інструкцією № 5 та з яких сплачувалися страхові внески до Фонду страхування з тимчасової втрати працездатності (з урахуванням обмеження за максимальною величиною, у межах якої здійснюється обкладення внесками до соціальних фондів), уключаються до розрахунку середньої зарплати для обчислення допомоги по вагітності та пологах.

Це означає, що до розрахунку середньої зарплати для визначення суми допомоги по вагітності та пологах необхідно включати всі виплати як за відпрацьований, так і за невідпрацьований час. До останніх, зокрема, належать відпускні, оплата простоїв не з вини працівника та інші виплати, зазначені в п.п. 2.2.12 Інструкції № 5.

Водночас звертаємо увагу, що залишився колишнім порядок включення до розрахунку заохочувальних та компенсаційних виплат, які мають разовий характер, та виплат, не передбачених актами законодавства або які проводяться понад установлені зазначеними актами норми, якщо застрахована особа частину місяця в розрахунковому періоді не працювала з поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком) (абзац другий п. 9 Порядку № 1266). У цьому випадку такі виплати включаються до розрахунку середньої зарплати для визначення суми допомоги по вагітності та пологах пропорційно відпрацьованим у такому місяці робочим дням.

Щодо показника Ккд(рп) зауважимо таке. Кількість календарних днів розрахункового періоду зменшується тільки на календарні дні, які не відпрацьовано працівницею з однієї з трьох поважних причин, а саме з причини:

— хвороби;

— відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;

— відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного та шестирічного віку за медичним висновком).

Інші дні, не відпрацьовані працівницею в розрахунковому періоді з будь-яких причин (щорічна відпустка, відпустка за свій рахунок, простій тощо), уключаються до показника Ккд(рп). Крім цього, слід мати на увазі, що цей показник не зменшується на святкові та неробочі дні, що припадають на розрахунковий період (див. лист Мінпраці від 13.02.2010 р. № 36/18/99-10, с. 46).