Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОВ С № 4-3 rtf.rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
251.46 Кб
Скачать

Тема 1. Загальні засади управління і менеджменту Самостійна робота 4 Соціально-економічна природа управлінської праці

План:

1. Особливості соціально-економічної природи управлінської праці.

2. Поділ управлінської праці в організації.

3. Класифікація управлінського персоналу в організації.

  1. Особливості соціально-економічної природи управлінської праці.

Виокремлення управління як особливої соціальної функції зумовило формування управлінських відносин у виробництві. У цій сфері застосовують особливий вид праці людей, основною професійною діяльністю яких є управління.

Соціально-економічна природа управлінської праці має специфічні особливості:

Результати праці управлінців не піддаються прямому вимірюванню у вартісних чи натуральних показниках. Для оцінки управлінської праці неможливо використовувати показники кількості чи вартості продукції. Праця організатора виробництва має елементи творчості, неповторності і не може оцінюватися з погляду продуктивності. Щодо неї можна застосовувати показники ефективності, результативності, які виражають в загальних показниках керованого працівником підрозділу.

  1. Специфіка предмета, знарядь, продукту і результату управлінської праці.

Параметрами управлінської праці є: мета, предмет, засоби, характеристика, продукт управлінської праці.

Мета управлінської праці це створення умов для досягнення цілей організації, координація й узгодження спільної діяльності працівників організації.

Предмет управлінської праці це люди, їх трудова діяльність та породжувана ними інформація.

Засоби управлінської праці це засоби організаційної та обчислювальної техніки, які використовують для обробки, зберігання та доведення інформації до персоналу.

Характеристика управлінської праці: розумова праця, що поєднує творчі, логічні та технічні операції; робота з людьми; опосередковано виробнича праця; інформаційна природа; різноманітність завдань, що розв’язуються; має творчий характер.

Продукт управлінської праці це інформація в формі управлінського рішення, документів, наказів, розпоряджень тощо, необхідних для функціонування організації.

Результат управлінської праці є скоординована діяльність виробничого персоналу, а опосередковано – фінансово-економічні показники діяльності організації.

  1. Підвищені кваліфікаційні вимоги до керівників та фахівців управління.

  2. Особлива значущість якості управлінської праці: неякісний продукт виробництва можна переробити чи знищити, а низька якість управлінської праці може призвести до масштабних втрат.

  3. Мобільний характер та розгорнуті просторові межі: управлінська праця вимагає постійного маневрування управлінців територією підприємства та інших організацій.

  4. Різноманітність операцій та процедур.

  5. Творчий характер управлінської праці: поєднання набутих знань і таланту.

  6. Підвищений рівень самостійності у прийнятті рішень.

Конкретний зміст управлінської праці залежить від категорії управлінських працівників, до якої належить конкретна особа, задіяна у процесі управління.