Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ек п-ства.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
228.06 Кб
Скачать

3. Поняття оплати праці, зп для учасників виробництва

Ефективність функціонування та соціальний розвиток тих чи тих суб’єктів господарювання (трудових колективів) забезпечується передусім формуванням належних індивідуальних і колективних матеріальних стимулів, провідною формою реалізації яких є оплата праці різних категорій персоналу.

Оплата праці — це будь-який заробіток, обчислений, як правило, в грошовому виразі, який за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану роботу або надані послуги.

Заробітна плата в ринковій економіці являє собою ціну робочої сили, що відповідає вартості предметів споживання і послуг, що забезпечують відтворення робочої сили, задовольняючи фізичні і духовні потреби робітника і членів його сім'я.

Оптимальний розмір заробітної плати повинний враховувати:

        Вартість робочої сили даної якості на ринку праці;

        Техніко-організаційний рівень робочого місця;

        Індивідуальний результат;

        Внесок у кінцевий результат системи більш високого порядку.

Розрізняють основну та додаткова заробітну плату.

Основна заробітна плата залежить від результату праці робітника і визначається тарифними ставками та посадовими окладами.

Додаткова заробітна плата залежить від результату господарської діяльності підприємства, визначається преміями, винагородами.

Заробітна плата в системі товаро-грошових відносин виконує низку функцій.

Стимулююча функція заробітної плати полягає в тому, що високооплачувана праця створює матеріальну зацікавленість персоналу підприємства в підвищенні рівня продуктивності праці, збільшенні виробництва високоякісної продукції, в трудові йактивності, підвищенні своєї кваліфікації і закріпленні кваліфікованих кадрів на данному підприємстві.

Відтворювальну функцію заробітна плата виконує як основне джерело доходів населення. Розмір заробітної плати повинен забезпечувати відновлення працездатності працівника, розвиток його фізичних і духовних сил на основі постійного розвитку виробництва і підвищення життєвого рівня населення.

Соціальна функція зарабітної плати характеризується тим, що вона є не тільки матеріальним, а й моральним фактором. Сам факт отримання більш високої заробітної плати передбачає визнання більших заслуг робітника перед коллективом у виробництві продукції, наданні послуг. Заробітна плата сприяє вихованню працівників, формуванню в них певного позитивного ставлення до праці.

Облікова функція полягає в тому, що заробітна плата нарахована в грошовому виразі за виконану роботу відбиває міру участі живої праці в процесі формування витрат виробництва.

Структура заробітної плати - це відношення окремих структуроутворюючих елементів заробітної плати до її загального розміру.

Принципами організації заробітної плати є:

-         Принцип матеріальної зацікавленості;

-         Принцип плановості;

-         Принцип раціонального співвідношення темпів зростання продуктивності праці та її оплати;

-         Принцип диференціації рівня заробітної плати;

-         Принцип простоти.

Елементами організації заробітної плати є:

1.     Тарифна система. Тарифна система - це система правил, що забезпечують відповідність рівня оплати праці різ й доступності оплати праці.номанітних робітників у залежності від складності виконуваних робіт.

2.     Нормування праці. Нормування праці - це встановлення необхідних витрат часу на виготовлення одиниці готової продукції, виконання визначеного обсягу робіт у найбільше раціональних організаційно-технічних умовах праці.

3.     Форми і системи оплати праці. Форми і системи оплати праці - це сукупність правил, що визначають співвідношення між розмірами заробітної плати робітників і мірою їхньої праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]