Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК 12.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
794.62 Кб
Скачать

Тема 6.2. Інноваційний розвиток аграрного та агропромислового виробництва району

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ АГРАРНОГО І АГРОПРОМИСЛОВОГО ВИРОБНИЦТВА

1.1. Сутність і значення інноваційного розвитку виробництва

1.2. Система управління інноваційним розвитком агровиробничої сфери

1.3. Методика оцінки ефективності інноваційної діяльності в аграрній сфері виробництва

Висновки до розділу 1

РОЗДІЛ 2. СУЧАСНИЙ СТАН РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ В АГРАРНОМУ І АГРОПРОМИСЛОВОМУ ВИРОБНИЦТВІ РАЙОНУ

2.1. Розвиток інноваційної діяльності в аграрній сфері

2.2. Аналіз ринку інновацій і організації інноваційної діяльності

2.3. Оцінка ефективності інноваційної діяльності

Висновки до розділу 2

РОЗДІЛ 3. СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В АГРАРНІЙ СФЕРІ

3.1. Розширення ринку інновацій і напрямів інноваційної діяльності

3.2. Удосконалення фінансово-кредитного механізму і підвищення ролі держави в інноваційному розвитку аграрної сфери

3.3. Бізнес-планування розвитку виробництва окремого виду продукції на інноваційній основі

Висновки до розділу 3

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТКИ

Підрозділ 1.1 присвячується висвітленню сутності інновацій та інноваційної діяльності, їх значенню в сучасних економічних умовах. Дослідження виконуються на основі наукових розробок економістів-аграрників.

У підрозділі 1.2 досліджуються теоретико-організаційні основи управління інноваційним розвитком аграрного і агропромислового виробництва. При цьому враховуються особливості агровиробничої сфери діяльності і потреба в обґрунтованій державно-галузевій інноваційній політиці, необхідність цільового управління інноваційною діяльністю на основі збалансованого проекту.

У підрозділі 1.3 наводяться існуючі методичні підходи та системи показників щодо оцінки рівня економічної ефективності інноваційної діяльності окремо аграрної і агропромислової сфер діяльності. Показники ефективності слід розглядати з економічної, соціальної та екологічної позицій з урахуванням галузевих особливостей сільського господарства.

У підрозділі 2.1 на матеріалах області і підприємств досліджуваного району слід провести комплексний аналіз ринку інновацій по окремих напрямах діяльності, виявити основних виробників інноваційної продукції. Необхідно дослідити також форми організації впровадження інновацій у виробництво з висвітленням змісту документів, що при цьому оформлюються.

Підрозділ 2.2 повинен містити аналіз розвитку інноваційної діяльності в підприємствах району: кількості інвестиційно привабливих (інноваційно-активних) підприємств; пріоритетні галузі за рівнем економічного стану щодо інноваційного розвитку; пріоритетні напрями інноваційної діяльності по основних галузях, що пов’язані з виробництвом і переробкою продукції, кількості упровадження інновацій підприємствами.

У підрозділі 2.3 слід проаналізувати ефективність інноваційної діяльності по основних напрямах діяльності підприємств, навести економічний ефект від упровадження розробок. Висвітлити основні причини недостатнього впровадження досягнень науково-технічного прогресу, зростання результативності інноваційної діяльності.

Розділ 3 присвячується обґрунтуванню стратегії розвитку інноваційної діяльності в аграрній сфері підприємств району. У підрозділі 3.1 слід розглянути можливості розширення ринку інновацій в районі і обґрунтувати напрями інноваційної діяльності окремого підприємства (підприємства-бази практики): поновлення ресурсного потенціалу; впровадження прогресивних технологій; удосконалення системи управління підприємством; розвиток кооперації та інтеграційних процесів тощо.

У підрозділі 3.2 висвітлюються напрями удосконалення фінансово-кредитного механізму інвестування інноваційної діяльності в аграрній сфері економіки. Особливу увагу слід приділити підвищенню ролі держави в регулюванні фінансово-кредитних відносин. Доцільно навести приклади з досвіду конкурентоспроможних підприємств по організації фінансово-кредитного забезпечення інноваційного розвитку окремих видів діяльності.

Для підприємства-бази практики в підрозділі 3.3 розробляється бізнес-план виробництва окремого виду продукції на основі впровадження інновацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]