Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК 12.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
794.62 Кб
Скачать

2. Вимоги до дипломної магістерської роботи

Дипломна магістерська робота повинна відповідати таким вимогам і містити:

– системний аналіз проблеми відповідно до предмета наукового дослідження;

– обґрунтовані пропозиції щодо вдосконалення управлінської діяльності на досліджуваному об’єкті, актуальні для впровадження у практику суб’єктів господарювання;

– елементи наукової новизни з предмета дослідження;

– бути належно оформленою і мати всі необхідні супровідні документи.

2.1. Вибір теми та організація написання роботи

Організація виконання дипломної магістерської роботи починається з вибору теми, яка повинна бути актуальною, враховувати сучасні потреби науки й практики і виконуватися у рамках спеціалізації кафедри. Визначення предметної області магістерського дослідження здійснюється магістрантом самостійно виходячи з особистих наукових і практичних інтересів, нахилів та здібностей. Тема дослідження формулюється таким чином, щоб у ній максимально коротко і конкретно відображалася основна ідея роботи. Вона повинна відображати проблематику функціональних напрямів управлінської діяльності у сфері впровадження та забезпечення ефективності інновацій. При виборі теми рекомендується скористатися тематикою робіт, що пропонується кафедрою (Додаток А). Магістрант може запропонувати й власну тему при умові переконливого обґрунтування її доцільності, актуальності та можливості самостійного розкриття, а також тему – згідно з замовленням підприємства-бази переддипломної практики. На першому етапі виконання роботи допускається попереднє формулювання назви теми, яке в подальшому може уточнюватися.

Тема роботи, як і її науковий керівник (доктор або кандидат наук), затверджується на засіданні кафедри на підставі особистої заяви магістранта (Додаток Б). Строки затвердження тем робіт і наукових керівників визначаються графіком навчального процесу (як правило, протягом двох тижнів з початку навчального процесу). Категорично не допускається дублювання тем магістерських робіт. Після затвердження теми магістрант отримує у наукового керівника завдання на її виконання та робочий план (індивідуальне завдання) проведення дослідження із зазначенням по кожному етапу форм представлення звітності та конкретних строків виконання (Додаток В). Завдання та план підготовки роботи затверджуються завідувачем кафедри.

Науковий керівник здійснює систематичний контроль за виконанням індивідуального плану магістранта згідно з затвердженим кафедрою графіком. Магістрант зобов’язаний подавати матеріали виконуваного ним дослідження на ознайомлення та перевірку науковому керівникові у встановлені строки. У разі суттєвого недотримання календарного графіка виконання роботи з вини автора, науковий керівник має право ставити на кафедрі питання про доцільність його подальшої співпраці з даним студентом.

Дипломна магістерська робота зі спеціальності “Менеджмент інноваційної діяльності” має виконуватися на матеріалах реально функціонуючого суб’єкта агропромислового комплексу – підприємств(а), організацій(ї) та їх об’єднань будь-якої форми власності, які є юридичними особами і мають самостійну звітність. Сфера діяльності цих формувань повинна надавати можливість повноцінного інформаційного забезпечення проведення дослідження з обраної теми. У число таких формувань обов’язково мусить входити структура, на базі якої магістрант проходив переддипломну практику.

У процесі виконання роботи магістрант має право отримувати в наукового керівника індивідуальні консультації, використовувати посібники та методичні рекомендації, які застосовуються в діяльності кафедри, проводити поглиблені теоретичні (вивчення спеціальної наукової вітчизняної і зарубіжної літератури, законодавчих та нормативних документів, матеріалів науково-дослідних установ тощо) та практичні дослідження з обраної проблеми з використанням матеріалів конкретних господарсько-виробничих та управлінських структур, статистичної звітності, передового досвіду.

Науковий керівник надає магістранту таку допомогу:

– допомагає у визначенні теми дослідження, складанні індивідуального плану та графіка виконання роботи, а саме: вносить (при необхідності) корективи та уточнення до розробленого магістрантом плану роботи, допомагає в розподілі її на розділи і підрозділи, визначає їх приблизні обсяги, терміни подання у першому варіанті;

– надає консультаційну допомогу в розробленні теоретичної та методологічної бази дослідження;

– перевіряє наскільки обґрунтовано підібрані магістрантом наукова література, законодавчі документи та інші джерела по темі, допомагає виділити найбільш важливі серед них, дає поради щодо підбору практичних матеріалів;

– здійснює контроль за ходом виконання дипломної роботи і дотриманням затвердженого плану та графіка виконання роботи;

– згідно з кафедральним графіком, а при необхідності частіше, проводить консультації та надає поради щодо вирішення проблем, які виникли у ході виконання роботи;

– здійснює перевірку виконання дипломної роботи по окремих підрозділах її та в цілому;

– надає розгорнутий письмовий відгук по встановленій формі з висновком про відповідність (невідповідність) дипломної магістерської роботи вимогам до випускних кваліфікаційних робіт;

– приймає участь у засіданнях комісій по захисту результатів науково-дослідної практики і науково-дослідної роботи в семестрі, попередньому захисті роботи на кафедрі.

Кафедра періодично заслуховує інформацію наукових керівників та магістрантів про хід підготовки дипломних магістерських робіт. Контроль здійснюється в рамках проміжних атестацій на засіданнях кафедри у формі звітів магістранта в процесі підготовки роботи та у формі наукової доповіді (попередній захист) після закінчення дослідження.

Студенти, які не додержуються графіка підготовки робіт і мають відставання від нього, можуть бути направлені на бесіду до декана факультету.

При виконанні магістерської дипломної роботи магістрант повинен:

– всебічно вивчити проблемну сферу наукового дослідження, її теоретичні та практичні аспекти;

– проаналізувати спеціальну наукову літературу з обраної теми;

– зібрати та узагальнити практичні матеріали, провести необхідні аналітичні та проектні розрахунки;

– виробити власну думку щодо проблеми, яка розглядається, ставлення до існуючих наукових позицій, точок зору, практики;

– сформулювати свої обґрунтовані пропозиції.

Виконана дипломна робота у початковому варіанті подається керівникові не пізніше як за місяць до терміну засідання ДЕК, зазначеного в розпорядженні факультету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]