Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книга-нова1.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
8.04 Mб
Скачать

Тема 1.2 Заготовки

Види заготовок. Отримання заготовок литвом, куванням, штампуванням. Заготовки із прокату.

Вибір методу виготовлення заготовок.

Припуски на механічну обробку.

Поняття про загальні та проміжні припуски. Вплив величини припуску на економічність технологічного процесу. Фактори, які впливають на величину загального припуску.

Методи визначення припусків.

(Література: 1 ст.40…46;7 ст. 130…167;)

Питання для самоконтролю

1. Як впливає матеріал на вибір вихідної заготівки? Тип виробництва? Конструкція деталей? 2. Чому коефіцієнт використання металу повинен наближуватись до одиниці? 3. У яких випадках штампувальна вихідна заготівка економічніша прокату? 4.У чому відмінність заготівки для верстатів зі ЧПУ? 5. У чому розходження загального припуску й операційного? 6. Від яких факторів залежить величина припуску на обробку заготівки? 7. Яка послідовність визначення (розрахунку) припусків на механічну обробку статистичним методом (по таблицям)? 8. Назвіть шляхи скорочення припусків на механічну обробку?

Тема 1.3 Верстатні пристрої та їх проектування

Поняття про бази. Види баз по ГОСТ 21496-76. Правила шести точок. Принципи базування. Правила вибору баз. Приклади схем базування.

Загальні поняття про верстатні пристрої. Загальні принципи вибору пристроїв для різних видів виробництв. Особливості пристроїв та верстатів з ЧПУ.

Установочні елементи пристроїв. Затискні елементи пристроїв. Напрямні елементи пристроїв.

Корпуса пристроїв та допоміжні елементи. Основи проектування верстатних пристроїв.

Література: (2 ст.47…76; 7ст. 189…195)

Питання для самоконтролю

1. Що таке базування? 2. Чому технологічну базу призначає технолог? 3. У чому розходження конструкторської й технологічної баз? 4. До чого веде недотримання принципу єдності та поєднування баз? 5. Яка поверхня заготівлі є установочною технологічною базою при обробці в центрах? 6. Основні види верстатних пристроїв. 7. Основні способи базування заготовок у пристроях. 8 Основні елементи верстатних пристроїв. 9. Яка особливість базування деталей, що обробляються на верстатах з ЧПУ?

Тема 1.4 Основи розробки технологічних процесів

Загальні правила розробки технологічних процесів, вихідна інформація для розробки технологічних процесів. Послідовність розробки технологічних процесів. Основні принципи проектування технологічних процесів. Особливості проектування технологічних процесів з використанням верстатів з ЧПУ. Аналіз технологічності деталей.

Література: (2 ст.7…13; 7 ст. 195…225)

Питання для самоконтролю

1. У чому відмінність одиничного виду технологічного процесу від типового? 2. Що є вихідними даними для проектування технологічного процесу? 3. У якому типі виробництва ефективний метод групової обробки? 4. Основні форми технологічної документації механічної обробки. 5. Що є основним й обов'язковим документом будь-якого технологічного процесу? 6. Як формується найменування операцій по діючій термінології й від чого вона залежить (ГОСТ 17420-72)? 7. Які технологічні можливості верстатів зі ЧПУ? 8. Що таке технологічність конструкції? 9. Від яких факторів залежить технологічність конструкції? 10. Як впливає технологічність конструкції на техніко-економічні показники технологічного процесу? 11. Яким образом роблять відпрацьовування конструкції деталі на технологічність?