Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

лаб_5 Хрестикові шви

.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

полтавський національний педагогічний університет імені в.г. короленка

ФАКУЛЬТЕТ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ

Кафедра теорії та

методики технологічної освіти

Методичні вказівки до виконання

лабораторної роботи №13

з курсу «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ПРАКТИКУМ»

для студентів ІІІ курсу

ХРЕСТИКОВІ ШВИ

Галузь знань: 0101 Педагогічна освіта

Напрям підготовки 6.01.01.03. Технологічна освіта

ПОЛТАВА – 2012

МЕТА РОБОТИ: ознайомитися технікою хрестик, способами виконання, та застосуванням.

НЕОБХІДНІ ПРИЛАДИ І МАТЕРІАЛИ: стенди, плакати, підручники, інструкційні картки, готові зразки.

ПОРЯДОК ОФОРМЛЕННЯ ЗВІТУ: уважно прочитати лабораторну роботу, законспектувати в зошит. Виконати практичну частину до теми.

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

ТЕХНІКА «ХРЕСТИК»

На зламі XIX-XX століть відбувається кардинальна зміна художньо-образного вирішення народної вишивки. Пояснюється це поширенням техніки хрестика. Він відомий н Європі з кінця XVIII століття, а в Росії та Україні — з початку XIX століття. Цією технікою вишивали в містах і панських маєтках різноманітні предмети інтер'єрного призначення: панно, оздоби та меблі, скатерки, серветки тощо. Здебільшого це були натюрморти, пишні квіткові букети з об'ємно-живописними формами, багатою гамою колірних відтінків.

У народному вишиванні ця техніка викликана появою нових рослинних натуралістичних мотивів у червоно-чорній гамі. Цей процес пов'язаний з розвитком капіталістичних відносин, які змінили патріархальні устої села, підірвали давні традиції та уявлення про красу й доцільність, вироблені в народному мистецтві протягом століть. Техніка хрестика поступово витісняє давні засоби шитва, етилу колористичну гаму вишивок.

Хрестик – одна з найпоширеніших технік поверхнево-нашивної рахункової групи. Виконувати хрестик краще на тканинах полотняного переплетення ниток основи та піткання, але вишивають і на тканинах з неполотняним переплетенням, використовуючи трафарет або канву.

Косий хрестик утворюється від схрещення двох діагональних стібків у квадраті. Виконують його на кількості ниток 2x2, 3x3, 4x4, 5x5, але коли нитки основи тонші, то для зрівнювання розмірів хрестика їх беруть більше. Від точності та порядку накладання стібків залежить краса цього шва. Треба, щоб усі верхні стібки хрестика перекривали нижні лише в одному напрямку.

По горизонталі хрестик шиють кількома способами. За першим способом кожен хрестик шиють повністю один за одним. За другим способом спочатку кладуть стібки одного напрямку (нижні). Ці стібки ще називають півхрвстиками. Повертаючись назад, виконують верхні стібки. Коли вишивають по вертикалі, то виколюють голку в лівому нижньому куті, роблять діагональний стібок у правий верхній кут, виколюючи голку справа наліво вверх через певну кількісні ниток і роблять діагональний стібок у лівий нижній кут і т. д.

Найскладніше шити хрестик по діагоналі. В цьому випадку вишивальниця повинна спочатку визначити місце уколу і виколу голки. Для економії ниток і щоб з виворітного боку не було великих переколів (не більше двох хрестиків), а також, щоб усі верхні стібки йшли в одному напрямку, інколи голку з ниткою протягують під попередньо нашитим стібком. Товщину робочої нитки добирають залежно від розмірів хрестика та товщини тканини так, щоб тканина не проглядала між стібками.

Прямий хрестик поширений у західній частині України, але як елемент орнаменту зустрічається у вишивках інших областей.

Подвійний хрестик застосовують як елемент орнаментальної вишивки. Його називають також болгарським хрестиком. Цією технікою вишивають декоративні вироби: килими, валізки, диванні подушки та інші речі. Його виконують подібно до звичайного, тільки хрестики вишивають більшого розміру і кожний зразу, а не частинами. Спочатку нашивають звичайний хрестик, стібки якого перехрещуються по діагоналі, а поверх нього виконують ще один — прямий, стібки якого йдуть паралельно ниткам основи та піткання.

Шов розсипних хрестиків, або фальшиве мереживо, зустрічається у вишивках на Чернігівщині, де чорними нитками на білому полотні вишивають чудові «мереживні» візерунки. Назва зумовлена тим, що хрестики шиють через проміжки розміром у хрестик, тобто вони ніби розсипані на площині узору.

Розсипним хрестиком вишивають чоловічі сорочки, жіночі блузки, сукні, серветки, доріжки, рушники та інші вироби, застосовуючи нитки різноманітних кольорів.

Ретязь використовують як доповнення в обвідках узорів, вишитих хрестиком, лиштвою, мережками. Він зовні подібний до хрестика, але виконують його неправильними хрестиками, що йдуть зліва направо.

Поздовжні й поперечні ретязі з лицьового боку мають однаковий вигляд, а з виворітного – різний: у поздовжнього ретязя стібки горизонтальні, а в поперечного – вертикальні.

Додаток А

ІНСТРУКЦІЙНА КАРТА

«Косий хрестик»

Прийоми виконання операцій

Графічне зображення операцій

По горизонталі

1-й спосіб

По діагоналі в петлю закріпити вишивальну нитку, утворюючи перший стібок на трьох нитках тканини. Голку вколоти у місце першого виколу, а виколоти вертикально вверх за три нитки піткання.

Виконати другий стібок, спрямовуючи голку по діагоналі знизу вверх у точку виколу.

Так само шити наступний хрестик і весь ряд справа наліво

2-й спосіб

Зліва направо виконати рад діагональних стібків, спрямовуючи голку вертикально зверху вниз.

У зворотному напрямку виконати другий ряд діагональних стібків, утворюючи хрестик.

По вертикалі:

Виконати ряд діагональних стібків знизу вверх, спрямовуючи голку горизонтально справа наліво. Перекриваємо перший ряд другим рядом діагональних стібків зверху вниз, утворюючи хрестик.

По діагоналі:

Виконати взаємно перпендикулярні стібки по діагоналі, постійно спрямовуючи голку знизу вверх. У зворотному напрямку один стібок перекрити, а під другим протягнути вишивальну нитку, спрямовуючи голку зверху вниз.

Додаток Б

ІНСТРУКЦІЙНА КАРТА

«прямий і подвійний хрестики»

Прийоми виконання операцій

Графічне зображення операцій

Прямий по горизонталі

1. Закріпити вишивальну нитку і виконати стібок у горизонтальному напрямку на чотирьох нитках основи. Голку виколоти через дві нитки піткання вниз на рівні середини першого стібка. На чотирьох нитках піткання виконати вертикальний стібок, виколюючи голку в кінець горизонтального стібка

2. У такій послідовності виконати наступні стібки, утворюючи ряд з прямих хрестиків 3. 3 виворітного боку кожен хрестик утворює по два діагональних стібки, що виходять з однієї точки.

Прямий по діагоналі

Виконати ряд вертикальних стібків, кожен з яких починається через дві нитки основи на рівні середини попереднього. У зворотному напрямку перекривати вертикальні стібки горизонтальними, утворюючи прямий хрестик

Подвійний

1. Зліва направо виконати перший і другий діагональні стібки. Голку виколоти горизонтально на рівні середини першого стібка на половині ниток основи 2. Виконати третій, вертикальний стібок, виколюючи голку вліво на рівні середини хрестика. Перекрити хрестик зліва направо четвертим, горизонтальним стібком, голку виколоти вертикально вниз у кінець другого стібка.

3. У такій послідовності виконати наступні хрестики.

Додаток В

ІНСТРУКЦІЙНА КАРТА

«прямий і подвійний хрестики» АБО «РЕТЯЗЬ»

Прийоми виконання операцій

Графічне зображення операцій

Поздовжній хрестик

1. Закріпити вишивальну нитку і виконати зліва направо па трьох нитках перший хрестик, виколюючи голку вертикально вниз.

2. 3 нижнього лівого кута виконати діагональний стібок на шести нитках основи та трьох піткання. Справи наліво на трьох нитках піткання виконати наступний стібок, утворюючи другий хрестик.

3. У такій послідовності виконати наступні стібки ретязя.

Поперечний хрестик

Стібки виконати зліва направо, як і в повздовжньому ретязі але голку весь час спрямовуємо горизонтально справа наліво.

ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Хрестик:

  • уважно рахувати нитки основи й піткання;

  • верхні стібки хрестиків мають перекривати нижні в одному напрямку;

  • стібки класти вільно, не стягуючи тканину;

  • враховувати товщину ниток основи і піткання;

  • на тканинах із складним переплетенням хрестик можна виконувати за трафаретом;

  • виконуючи подвійний (болгарський) хрестик, треба уважно слідкувати за послідовністю накладання стібків косих та прямих хрестиків.

Ретязь:

  • вишивальну нитку закріплювати на тих нитках основи і піткання, на яких буде виконано хрестик;

  • стібки класти вільно, не стягуючи тканину.

ХІД РОБОТИ

Виконати на зразкові згідно з технологічними вимогами хрестикові шви (10см. завдовжки кожний):

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

  1. Назвати техніки поверхнево-нашивної рахункової групи.

  2. Схарактеризувати способи виконання техніки хрестик.

  3. Замалювати послідовність виконання техніки подвійний хрестик.

  4. Назвати відмінності викоптиш прямого хрестика та хрестика по діагоналі.

  5. З якими техніками можна поєднати техніку хрестик.

ЛІТЕРАТУРА

Основна

1. Антонович Є.А., Захарчук-Чугай Р.В., Степанович М.Є. Декоративно-прикладне мистецтво. – Львів: Світ, 1992. – 272 с.

2. Виды швов украинских вышивок; Выполнение крестика при обработке края рушника. Орнамент украинской вышивки: Вышивка швом качалочка. Понятие про композицию: Вышивка швом ретязь. Символы в украинской вышивке: вишивка косым крестом. Применение украинской народной вышивки для украшения одежды; Вышивка двусторонней штамповкой. Все для вчителя. – 2000. – № 25. – С. 1–15.

3. Воропай Олекса. Звичаї нашого народу: У 2 т. – Мюнхен: Укр. вид-во, 1966. – Т. 1–2.

4. Ганжа П.О. Таємниці українського рукомесла. – К.: Мистецтво, 1996. – 192 с., іл.

5. Гасюк О.О., Степан М.Г. Художнє вишивання. – К.: Вища шк., 1987.

6. Захарчук-Чугай Р.В. Українська народна вишивка. – К.: Наук. думка. 1988.

Додаткова

  1. Кара-Васильєва Т.В. Українська вишивка на зламі століть // Укр. Мистецтво та архітектура кінця XIX– початку XX ст. –К., 2000. – С. 135–152.

  2. Кара-Васильєва Т.В. Творці дивосвіту. – К.: Рад. шк., 1984.

  3. Кара-Васильєва Т.В., Заволокина Т.М. Учитесь вышивать. – К.: Реклама, 1988.

  4. Колотило Ксенія: Альбом. – К.: Мистецтво, 1992.

  5. Кравець О.М. Сімейний побут і звичаї українського народу: Іст.-етногр. нарис. К., 1966.

  6. Мотивы малороссийского орнамента: Альбом. – Полтава, 1907.

  7. Народні промисли України. – К., 1979.

  8. Радкевич В.О., Пащенко Г.М. Технологія вишивки: Підручник за ред. Н.Г. Ничкало. – К.: Вища шк., 1997. – 303 с.: іл.

  9. Рудницька О.П. Українське мистецтво у полікультурному просторі: Навчальний посібник. – К.: "ЕксОб", 2000. – 208 с.

додатки

Фрагмент узору для жіночої сорочки

Фрагмент узору для жіночої сорочки

Фрагмент узору для рушника

Фрагменти узорів вишивки

Фрагменти узорів для рушників

Фрагменти узорів для жіночих сорочок

Фрагмент узору для жіночої сорочки

16

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]