Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб.р.4.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
379.61 Кб
Скачать

14

Полтавський національний педагогічний університет

ІМЕНІ В.Г.КОРОЛЕНКА

ФАКУЛЬТЕТ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ

Кафедра теорії та методики технологічної освіти

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ

лабораторної роботи З ТЕМИ:

«ДОГЛЯД ЗА шкірою»

Навчальна дисципліна: «Основи домашнього господарювання»

Освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр

Галузь знань: 0101 Педагогічна освіта

Напрям підготовки: 6.010103 Технологічна освіта.

Курс навчання: ІІ Семестр (ІV)

Полтава – 2012

Мета і завдання роботи:навчитися визначатитип шкіри обюличчя, вибирати засоби індивідуальної гігієни та необхідні засоби для догляду зашкірою обличчя.

Знання, уміння та практичні навички: сформувати у студентів знання про будову шкіри, про похідні шкіри та їх значення, про типи шкіри обличчя та догляд за нею, сформувати уміння визначати тип шкіри обличчя, сформувати практичні навички добирати засоби по догляду за шкірою обличчя відповідно до власного типу

Опис лабораторного обладнання:плакат «Будова шкіриі», рекламні буклети, журнали

Об’єм і методика проведення дослідження:робота проводиться по даній методичній розробці.

Завдання на самостійне опрацювання:вивчити матеріал з підручника, методичної розробки, конспектів лекцій; проаналізувати літературні джерела з питань народної медицини, дібрати рецепти для догляду за різними типами шкіри обличчя

Порядок оформлення звіту:виконати роботу, законспектувати теоретичні відомості, оформити звіт.

Теоретичні відомості

Будова шкіри.

Шкіра складається з трьох шарів (мал.1): зовнішнього - епідермісу, власне шкіри - дерми та підшкірної жирової клітковини.

Мал.1. Будова шкіри

Епідерміс - це шар шкіри, утворений багатошаровим плоским епітелієм. Він, у свою чергу, поділяється на два шари: поверхневий - роговий і глибший - ростковий. Роговий шар утворений з мертвих зроговілих клітин, що щільно прилягають одна до одної. Щодня з поверхні шкіри злущуються тисячі мертвих клітин, проте вона не тоншає, бо постійно відновлюється. Ростковий шар складається з клітин, які постійно діляться і забезпечують регенерацію (від лат. регенераціо - відродження) - відновлення клітин шкіри. В епідермісі містяться клітини, які виробляють темний пігмент - меланін. Він захищає шкіру від надмірного ультрафіолетового випромінювання.

Під епідермісом у людини розташована власне шкіра, або дерма (від грец. дерма - шкіра). Це шар щільної сполучної тканини, що складається з еластичних і колагенових волокон. Волокна надають шкірі еластичності, завдяки чому людина може вільно робити різноманітні рухи. У тому, що шкірі властива еластичність, ви можете переконатися самі. Відтягніть її, наприклад, на тильному боці кисті руки. Вона розтягнеться, але як тільки її відпустите - набуде попереднього стану.

У дермі містяться різні рецептори (наприклад, термо-, механо- та больові завдяки яким людина відчуває тепло, холод, дотик, біль), сальні й потові залози, волосяні сумки, кровоносні та лімфатичні судини.

Сальні залози виділяють секрет - шкірне сало. Розташовані вони переважно на голові, обличчі та верхній частині спини. Шкірне сало змащує шкіру і волосся, пом'якшуючи їх, не пропускає всередину тіла воду та шкідливі речовини.

Потові залози мають вигляд трубочок, що починаються щільно закрученим клубочком. Випростана частина такої трубочки - вивідна протока потової залози - відкривається на поверхні шкіри отвором. Клубочки обплетені капілярами, крізь стінки яких з крові в потові залози потрапляє вода з розчиненими в ній мінеральними солями, сечовиною та деякими іншими речовинами. Так утворюється піт, який виділяється на поверхню шкіри через отвори вивідних проток. Піт за своїм складом подібний до сечі, але значно меншої концентрації. За добу в дорослої людини за відносного спокою виділяється 500 мл поту.

У дермі містяться волосяні мішки, або фолікули. Кожний з них з'єднаний з м'язом, який піднімає волосину. Коли нам холодно чи страшно, ці м'язи скорочуються, внаслідок чого піднімається волосина і шкіра довкола неї. Виникає так звана гусяча шкіра. Це одна із захисних реакцій організму, яка зменшує віддачу тепла через шкіру.

Підшкірна жирова клітковина міститься під дермою. Це найглибший шар шкіри, який складається зі щільних сполучнотканинних пучків, між якими містяться жирові клітини. У деяких ділянках тіла (наприклад, на животі) її товщина досягає кількох сантиметрів. Клітини підшкірної жирової клітковини нагромаджують частинки жиру, які можуть повністю заповнювати їх. Жир підшкірної клітковини - це своєрідний запас поживних речовин, які використовуються під час голодування; він захищає організм від охолодження, пом'якшує удари.

Похідні шкіри та яке їх значення. Похідні шкіри – це нігті та волосся. Нігті є похідними рогового шару епідермісу. Нігті - це щільні зроговілі пластинки, що вкривають тильну поверхню кінцевих фаланг пальців, які називають нігтьовими пластинками. Нігтьова пластинка міститься на нігтьовому ложі й оточена шкірною складкою - нігтьовим валиком. У нігтя розрізняють передній вільний край, тіло і корінь. Ділянка нігтьового ложа, на якій міститься корінь нігтя, є місцем його росту. Тут клітини інтенсивно розмножуються, поступово роговіють і просуваються нігтьовим ложем. Швидкість росту нігтя становить 0,1-0,2 мм за добу. На руках нігті повністю замінюються за 3-4 місяці. На ногах - за 6-8 місяців.

Волосся є похідним дерми і утворює волосяний покрив певних ділянок шкіри. Кожна волосина складається з кореня та стрижня (мал.1).

Корінь розташований у волосяному мішку, або фолікулі, і закінчується волосяною цибулиною. Кожний фолікул з'єднаний з м'язом, який тримає волосину. Знизу у волосяну цибулину входить волосяний сосочок, до якого підходять кровоносні судини і нерви, які забезпечують живлення і чутливість волосся. Стрижень волосини виступає над поверхнею шкіри. Він утворений кірковою речовиною та кутикулою. Росте волосся так само, як і нігті, за рахунок поділу клітин росткових сосочків волосяної цибулини.

Типи шкіри обличчя.

Тип шкіри обличчя кожної людини унікальний, проте можна виділити чотири основні типи: нормальну, суху, жирну і комбіновану.

Нормальна шкіра містить достатньо жирового мастила і вологу. Вона гладка, чиста, має матовий колір. На ній майже не видно пір, чорних крапок, угрій і рубців, зморшок. Нормальна шкіра вимагає менше ретельного догляду, ніж суха або жирна. Рідко зустрічаються жінки з абсолютно нормальною шкірою обличчя.

Зберегти вологу, не пересушити - це є головним в догляді за нормальною шкірою обличчя. Не треба використовувати засоби з великим вмістом спирту або мило – вони сильно сушать шкіру. Особливо жінки у віці повинні обережно відноситися до догляду за шкірою обличчя. Старіння шкіри уникнути неможливо, які б засоби не використовувалися. Цей процес можна тільки уповільнити.. Необхідно правильно підібрати найбільш відповідні засоби по догляду за шкірою обличчя.

Для догляду за нормальною шкірою обличчя цілком досить використовувати мінімум засобів. Знадобиться захист від прямих сонячних променів літом, або від холодного сухого повітря взимку. Тоді не виникне стягнутості, лущення шкіри, не з'являться прищі. Вранці досить очистити обличчя за допомогою тоніку або вмиватися звичайною водою. Денний крем повинен бути таким, що зволожує, але не дуже жирним. Також бажано, щоб крем мав захист від ультрафіолетового випромінювання, особливо в літній період часу. Перед сном потрібно щоб шкіра обличчя була підготовлена до нанесення тонізуючого крему.

Щоб не нашкодити шкірі, зволожуючі маски і скраби слід застосовувати не частіше за один раз в тиждень. Дбайливий догляд за нормальною шкірою дозволить підтримати її у хорошому стані якомога довше.

Суха шкіра - тонка, еластична, ніжна, нерідко на ній видно зморшки, частіше з красивим природним рум'янцем. Такий тип шкіри обличчя поширений у блондинок з світлими очима, у брюнеток зустрічається рідше.

Догляд за сухою шкірою обличчя в молодості мінімальний. Відсутність жирного блиску, свіжий вигляд, майже невидимі пори не викликають бажання зайвий раз користуватися косметичними засобами. Але, не дивлячись на здоровий вигляд, бажано використовувати зволожуючі засоби по догляду за шкірою обличчя. Це допоможе уникнути швидкої появи зморшок, а крім того і захистити від лущення, почервоніння, позбавитися від відчуттів стягнутості.

При некоректному догляді суха шкіра рано старіє. Іноді мімічні зморшки з'являються на ній вже в 15-17 років, найчастіше в зоні лоба. Під впливом сонячних променів, літом, суха шкіра легко втрачає вологу, навколо очей утворюються дрібні зморшки, особливо якщо жінка звикла жмуритися. У холодну погоду, при сильному вітрі шкіра обличчя страждає в ще більшою мірою: починає лущитися, висушується, іноді на ній з'являються тріщини. Саме в цю пору року за сухою шкірою потрібний особливий догляд. Суха шкіра погано переносить воду, мило, чутлива до нових засобів, кремів. Невідповідність крему може викликати печіння і навіть алергічну реакцію.

Недостатнє вироблення шкірного сала (не утворюється достатній шар захисної плівки, що зберігає вологу) є причиноютого, що шкіра стає сухою. Але це не означає, що варто користуватися дуже жирним кремом. Денний і нічний креми, повинні досить добре зволожувати шкіру. Сухому типу шкіри протипоказані мило і засоби, що містять спирт, які ще більше сушитимуть шкіру. Основна вимога при вибиранні засобу по догляду за сухою шкірою обличчя – сонцезахисна властивість. Найбільший вплив на старіння шкіри роблять сонячні промені, тому захист важливий як літом, так і зимою.

Одночасне використання декількох засобів по догляду за шкірою обличчя може зашкодити. Ранкова процедура по догляду за сухою шкірою обличчя включає очищення за допомогою ватяного тампона, змоченого тоніком або умивання теплою водою. Основне призначення денного крему - зволожувати шкіру і захищати від дії ультрафіолету, тому він може бути з будь-яким відсотком жирності. Увечері, перед нанесенням нічного крему, слід підготувати обличчя, видаливши косметику за допомогою тоніку. Відмінність нічного крему від денного полягає тільки у відсутності світлових фільтрів.

Скраби для догляду за сухою шкірою обличчя повинні володіти м'якою очищаючою дією, без глибокого проникнення в пори шкіри, оскільки це викличе ще більше зневоднення. У наслідок цього з'явиться ще більша кількість зморшок. Подрібнені частинки в скрабі, що викликають відлущення, повинні бути як можна меншого розміру, інакше на шкірі з'явиться подразнення.

Жирна шкіра надмірно блищить внаслідок підвищеної секреції сальних залоз, має сірувато-землистий відтінок. Своїм виглядом вона нагадує апельсинову кірку: пори на ній різко розширені, нерідко закриті чорними крапками. Але жирна шкіра має і свої переваги: зморшки на ній з'являються набагато пізніше, вона краще переносить різні атмосферні дії.

Наявність жирної шкіри вимагає досить часто вдаватися до допомоги косметичних засобів по догляду за даним типом шкіри обличчя. Оскільки необхідно завуалювати не тільки від жирного блиску (який важко приховати навіть за допомогою найякіснішої пудри і тональної основи), але і очистити пори від надлишків шкірного сала, боротися з вугрями і прищами.

Вранці і увечері для догляду за жирною шкірою обличчя рекомендується користуватися косметичним молочком. Оскільки волога досить добре зберігається природним чином - жирна шкіра не потребує зволоження. Проте, вдень слід скористатися нежирним зволожуючим кремом. На ніч можна наносити зволожуючий крем. Особливо потребує догляду шкіра навколо очей. Засіб по догляду за шкірою повинен наноситися тонким шаром.

Скрабом для очищення пір обличчя необхідно користуватися двічі в тиждень. Скраб повинен містити речовини, що володіють протизапальною заспокійливою дією. Після скрабу необхідно використовувати зволожуючу маску. За допомогою маски шкіра обличчя не тільки очищається, але і посилюється притока крові до шкіри, завдяки чому вона набуває свіжішого вигляду. Маска повинна бути густою, оскільки, в процесі твердіння вона вбирає в себе жир. Після, необхідно використовувати зволожуючий крем. Якщо всі процедури по догляду за обличчям проводити регулярно, тоді жирна шкіра постійно виглядатиме доглянутою і чистою.

Комбінована, або змішана, шкіра обличчя має ознаки і жирною, і сухої шкіри.

У Т-зоні (лоб, ніс, підборіддя) шкіра жирна, а на скулах і щоках - нормальна. При комбінованому типові шкіри необхідно використовувати косметичні засоби для двох типів шкіри.

З ранку спочатку краще всього очистити Т-зону за допомогою тоніку для жирної шкіри. Для денного захисту краще наносити зволожуючий крем для нормальної шкіри. Причому товщина шару, що наноситься, залежить від ділянки (на нормальній шкірі крему повинно бути менше).

Увечері слід удатися до допомоги тоніку, вміст спирту в якому повинен бути мінімальним. А потім нанести зволожуючий крем, причому Т-зону краще не зачіпати.

Очищати обличчя скрабом рекомендується не частіше одного разу на тиждень. Після даної процедури, слід наносити маски, які відповідають типу шкіри на різних ділянках обличчя.

Для визначення власного типу шкіри треба скористатися гігієнічною серветкою. Цей спосіб не дає точного результату, але дозволяє приблизно дізнатися тип шкіри обличчя. Для цього способу потрібно умити обличчя, почекати 10-15 хвилин, а потім промокнути обличчя чистою гігієнічною серветкою (білою).

  • Якщо на серветці не залишилося жирних слідів, значить, шкіра суха.

  • Якщо на серветці залишилося декілька жирних слідів в різних частинах - шкіра жирна.

  • Якщо на серветці жирні сліди зосередилися в основному в Т-зоні (лоб, перенісся, ніс) - шкіра комбінована.

  • Якщо сліди розкидані по всій серветці і ледве помітні - шкіра нормальна.

Також визначити тип шкіри обличчя допоможуть деякі ознаки:

  • Суха шкіра обличчя схильне до лущення. Після умивання виникає відчуття стягнутості шкіри.

  • При комбінованій шкірі жирні ділянки зосереджені в Т-зоні, а шкіра на щоках схильна до сухості.

  • У нормальної шкіри пори непомітні, оскільки не розширені. Нормальна шкіра не схильна до сухості і не блищить. Нормальна шкіра не схильна до появи прищів і роздратувань.

  • Жирна шкіра схильна до підвищеного блиску. Шкіра цього типу схильна до висипань і прищів.

Догляд за шкірою обличчя

Догляд за будь-яким типом шкіри обличчя в будь-якому віці складається з чотирьох подальших етапів:

  • 1-й - очищення шкіри обличчя

  • 2-й - зволожуючі процедури

  • 3-й - живлення шкіри обличчя

  • 4-й - захист шкіри обличчя

Одна з найважливіших процедур щоденної програми догляду за шкірою обличчя - це очищення. Правильне очищення допомагає позбутися бруду та пилу, залишків макіяжу і бактерій, старих клітин, що омертвіли, на поверхні шкіри, а також розкриває закупорені пори. Очищення покращує кровообіг і готує шкіру до отримання ліпідів і живильних речовин, які містяться в кремі. Процес очищення шкіри включає умивання, використання спеціальних очищуючих універсальних препаратів, лосьйонів, різних очищуючих масок, емульсій, мильного крему, мила, і т.д.

Як правильно умиватися без мила. Для умивання можна застосовувати кип'ячену воду з різними добавками а також відвари і настої з лікарських рослин. Відвари і настої бажано готувати не менше ніж з 2 - 3 трав.

Лосьйони і емульсії. Коли умивання з милом подразнює шкіру, для очищення обличчя краще вживати пом'якшувальні лосьйони і рідкі емульсині креми (емульсії). Лосьйон не тільки очищують, але і тонізують шкіру, покращуючи її кровопостачання, відновлюють природну кислу реакцію шкіри завдяки добавкам екстрактів з лікарських трав. Лосьйон наносять на шкіру обличчя за допомогою ватного тампона круговими легкими рухами по лініях найменшого розтягування. В основу емульсій входять до 80% води і жирових речовин. У їх складі містяться бджолиний віск, стеарин, різні біологічно активні речовини, в першу чергу, екстракти лікарських трав, вітаміни. Емульсії добре зволожують шкіру і очищають, легко вбираються, не залишаючи жирного блиску.

Правила очищення обличчя:

  • Очищення обличчя слід виконувати не більше двох разів на день. Такий режим очищення є відповідним для будь-якого типу шкіри. Перестаратися не варто, оскільки дуже часте очищення може позбавити шкіру безцінних натуральних масел. А нерегулярне очищення може привести до накопичення бруду і появи прищів.

  • Очищуючий засіб необхідно вибирати відповідно до типу шкіри. Мило не слід використовувати для очищення шкіри обличчя. Очищаючий гель або тонік для сухої шкіри повинні містити екстракти живильних масел і трав. Засоби для жирної шкіри повинні містить екстракти трав, що підтримують чистоту шкіри і нейтралізують шкірний жир. Чутлива шкіра потребує дуже делікатного догляду. Для такої шкіри підійде не ароматизований м'який очищуючий засіб.

  • М'якою губкою або кінчиками пальців легкими круговими рухами, щоб прибрати клітки, що омертвіли, з поверхні шкіри, збільшуючи приток крові до шкіри, нанести очищуючий засіб на обличчя.

  • Завжди треба умиватися тільки теплою водою, оскільки холодна вода не в силах розчинити бруд, що в'їдається, а гаряча вода з часом висушує шкіру.

  • Вологу необхідно злегка промокнути м'яким рушником. Не варто витирати шкіру досуха, особливо різкими рухами.

  • Щоб утримати вологу в шкірі і забезпечити шкіру живильними речовинами, слід після завершення процедури очищення нанести на обличчя зволожуючий засіб або тонік на водній основі.

Зволожуючі процедури. Передчасне старіння шкіри, поява в молодості зморшок, а також виражена сухість шкіри обличчя можуть бути викликані об'єктивними і суб'єктивними чинниками. До об'єктивних чинників старіння шкіри відносяться: захворювання нервової системи, порушення функції ендокринних залоз, несприятливі умови праці і побуту, зміна умов харчування і т.д., до суб'єктивних - невірне використання косметичних засобів. Великий вплив на стан шкіри обличчя має нестаток вологи в ній (атмосферні дії, невірний догляд за шкірою і т.д.). Застосування живильного крему лише трохи, в незначній мірі компенсує нестачу вологи.

Для відновлення водного балансу шкіри обличчя рекомендується додатково насичувати її водою і киснем у вигляді компресів, парових ванн і інших загальногігієнічних процедур.

Зволожувати, компенсувати брак вологи шкіри обличчя можна також за допомогою кубиків льоду. Ця процедура рекомендується при зниженому тонусі шкіри. Треба не забувати, що для сухої шкіри обличчя шкідлива так звана жорстка вода, багата солями магнію, кальцію, заліза.

Легко можна зволожувати шкіру, додаючи в препарати що наносяться на шкіру обличчя, воду. У крем можна додати одну чайну ложку будь-якого теплого відвару трав або свіжо вичавленого соку, перемішати і нанести на шкіру обличчя.

Живлення шкіри обличчя. Важливим чинником по догляду за шкірою є її живлення. Саме живлення шкіри обличчя дозволяє зберегти її еластичність, попередити передчасне старіння, перешкоджати утворенню зморшок, покращувати стан. З віком, а іноді і в результаті хвороб, в шкірі сповільнюються вуглеводний, білковий, жировий, гормональний, вітамінний і енергетичний обмін. За допомогою направленої дії фармакологічних засобів можна відновити порушений баланс і управляти обміном речовин.

При виборі живильного крему необхідно уважно ознайомитися з анотацією і прийняти до уваги свій вік. Якщо у вас вже у молодому віці з'являються зморшки, це не означає, що необхідно застосовувати креми, що рекомендуються жінкам після 30 років. Адже зморшки можуть бути і мімічного характеру або виникнути в результаті некоректно догляду за сухою шкірою.

Захист шкіри обличчя. Обличчя постійно піддається дії зовнішнього середовища. При лютому морозі і вітрі кровоносні судини звужуються, обличчя спочатку блідне, потім синіє, кров застоюється. Суворі погодні умови, холодні вітри, висушують і псують навіть нормальну шкіру. Також не варто забувати про нестачу вітамінів. Цей дефіцит можна заповнити вітамінізованим живильним кремом і підкріпити збалансованим харчуванням. Принцип простий: якомога менше жирного і солодкого, більше овочів і фруктів, а також кисломолочних продуктів.

Але не тільки суворі погодні умови шкодять шкірі. Навесні роздратування і сухість шкіри викликають перші весняні промені, літом - непомірна засмага. Особливо це виявляється при чутливій шкірі, а також якщо шкіра суха.

Пітливість шкіри обличчя в жаркі літні дні також пересушує шкіру. Щоб уникнути цього, потрібно знати, як захистити шкіру обличчя у будь-яку пору року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]