Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Статутний фонд.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
108.69 Кб
Скачать

і

Балансовий курс однієї акції після санації становитиме 184 % шначас> ш0 держатель однієї

акції після санації сдержав приріст вартості в розмірі 69 у.о. Отже, збиток, якого зазнав акціонер на кожні чотири старі акції, компенсується приростом вартості однієї акції. Фінансовий стан акціонера, який віддав свої акин для анулювання, ло і після санації не змінився. Такий самий результат і для акціонера, який робить доплати.

Із наведеного прикладу випливає умова забезпечення інтересів,обох груп акціонерів (.тих, котрі оорали доплати, і тих, які згодні з деномінацією чи конверсією):

2-Ня + Н„(К„-К„)=Нст.К„-Н„ К„;

I г-Н„ = Нстннн = Нсг-К.-!^Кн;

^ _ І

гнет = к„нст-^к„,

де 2 — ставка доплат (у процентах до номінальної вартості);

НсЬ Нн — номінальна вартість корпоративних прав відповідно до і після зменшення номіналу;

Кст, Кн — курс акцій відповідно до і після санації;

С — відношення, за яким зменшується номінал.

Формула, за якою обчислюється ставка доплат, коли задано відношення, за яким зменшується номінальний капітал, набирає вигляду:

7 к“ с' - .

Коли задано ставку доплат, то відношення, за яким слід здійснювати деномінацію, можна обчислити за такою формулою: . *

С =

Ки-1

Цільові внески акціонерів на покриття збитків можуть здійснюватися лише на добровільній основі. Навіть рішення зборів акціонерів не може зобов’язати окремого співвласника надати безповоротну фінансову допомогу підприємству. Рішення акціонера на користь доплати чи анулювання акцій залежить під того, як він оцінює перспективи розвитку підприємства, зокрема майбутню динаміку біржового курсу його акцій.

Окрім названих форм фінансової участі власників у санації підприємства слід згадати також падання фінансових ресурсів на умовах позики. Ідеться як про безпосереднє кредитування власниками свого підприємства, так і про надання ними гарантій та поручництва (інших видів кредитного забезпечення). Надання позик власниками перед загрозою можливого банкрутства підприємства пов’язане з надзвичайним ризиком. До такої форми фінансування вдаються, як правило, комерційні банки, які володіють великим пакетом акцій підприємства, іцо перебуває у фінансовій кризі. Розглянемо тепер порядок участі креднюрінч санації боржника. --

  1. Участь кредиторів у фінансовому ‘ оздоровленні боржника'. |

Фінансові ризики окремих кредиторів значною мірою'залежать від політики, обраної ними боржника, після того як сі'ало відомо, що він опинився у фінансовім кризі. Кредитори можуть ііяти о р розглянутих далі способів.