Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
بالطبع .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
424.45 Кб
Скачать

2.9 Розробка принципової схеми

Принципова схема визначає повний склад елементів системи та зв’язків між ними. Вона дає детальні відомості щодо принципу роботи схеми. Кожний блок функціональної схеми на принциповій схемі поданий у вигляді умовних графічних позначень (УГП) дискретних елементів і ліній зв’язку, які з’єднують ці елементи. Окремі УГП виконуються відповідно до стандартів.

Для більшої уніфікації, ремонтопридатності, гнучкості схема системи поділяється на модулі (плати). Стандартний набір таких модулів наступний:

- центральний процесорний модуль;

- модуль пам’яті;

- модуль клавіатури;

- модуль індикації;

- модуль перетворення вхідного сиґналу;

- модуль перетворення вихідного сиґналу.

Залежно від варіанту завдання склад модулів може змінюватись.

Усі модулі (плати) з’єднуються між собою за допомогою роз’ємних з’єднань. Кількість та назва контактів відповідних роз’ємних з’єднань на різних платах повинна співпадати. Такі з’єднання можна виконати за допомогою крос-плати - спеціального модуля, на якому показаний характер і напрямок цих з’єднань. Крос-плата в такому випадку теж повинна бути виконана на принциповій схемі.

З тієї причини, що на принциповій схемі не показується під’єднання джерел живлення до кожної ІМС, інформація про наявність таких джерел, а також номери контактів ІМС, до яких підведене живлення, розміщується на вільній від схеми частині сторіки у такому вигляді:

до контактів 14 мікросхем DD1,DD3-DD7

до контактів 7 мікросхем DD1,DD3-DD7

Якщо джерел живлення декілька, то їх всі треба показати за такими ж правилами.

У пояснювальній записці в окремих пунктах і підпунктах детально описується процес створення кожного модуля принципової схеми, призначення окремих елементів, викладається порядок проходження сигналу, робота кожного конкретного елемента та взаємодія між ними. Технічні характеристики елементів, у разі необхідності, подаються в додатках. Якщо у схемі присутні аналогові елементи, треба привести їх розрахунок і обґрунтувати правильність їх вибору.

Для завершеної принципової схеми необхідно виконати розрахунок споживаної потужності. При розрахунку береться до уваги лише потужність, яка споживається ІМС, резисторами та індикаторами.

У разі використання при розрахунках формул, необхідно навпроти кожної ставити її номер у дужках, а потім у тексті записки посилатись, у необхідному місці, на цю формулу. Наприклад, номер формули 2.6 означає, що формула належить до розділу 2 і є шостою за порядком у цьому розділі.

Обсяг розділу “Розробка принципової схеми” - 12 - 15 сторінок.

2.9.1 Оформлення рисунків, графіків (діаграм) і таблиць

Рисунок у ПЗ має займати не менше половини сторінки аркуша форматом А4 і повинен мати номер і підпис, які розміщуються під рисунком посередині сторінки, наприклад, “Рис. 3.1 - Схема розміщення виводів мікропроцесора КР580ВМ80А”. Номери рисунків формуються за тими ж самими правилами, що й номери формул.

Ці ж правила розповсюджуються й на оформлення графіків. Крім того, для графіків виконується направляюча сітка, кожна лінія якої має відповідати конкретним числовим значенням на координатних вісях.

При оформленні таблиць, номер таблиці розміщується над лівим верхнім кутом таблиці, а назва таблиці - зверху посередині під номером.

У тексті ПЗ посилання на кожний конкретний рисунок, графік (діаграму) чи таблицю обов’язкове. При цьому об’єкт посилання (рисунок, графік та ін.) має розміщуватися на тій самій сторінці, що й посилання на нього.