Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теми. Трудове право.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
160.77 Кб
Скачать

4.Контракт — особливий вид трудового договору

Контракт — це особливий вид трудового договору, в якому строк його дії, права, обов'язки і відповідальність сторін, умови матеріального забезпечення і організації праці працівників, умови розірвання договору можуть встановлюватися угодою сторін.

Контракт як особливий вид трудового договору повинен спрямовуватись на забезпечення умов для виявлення ініціативності та самостійності працівника, враховуючи його індивідуальні здібності й професійні навички, підвищення взаємної відповідальності сторін, правову і соціальну захищеність працівника.

Контракт укладається тільки у випадках, чітко визначених законами. Порядок укладання контракту передбачає:

  • він укладається у письмовій формі в 2 примірниках (за бажанням сторін копія контракту може знаходитись профспілці);

  • набуває чинності з моменту підписання, або з терміну,обумовленого контрактом;

  • контракт є підставою для видання наказу про прийняття на роботу.

Зміст контракту:

обсяг роботи;

вимоги до якості роботи та строків виконання;

строк дії контракту;

права, обов'язки та взаємна відповідальність сторін;

умови оплати й організації праці;

підстави для припинення дії контракту;

особливі умови праці;

додаткові пільги та компенсації;

режим робочого часу та відпочинку;

передбачені зобов'язання сторін про компенсацію шкоди, заподіяної працівникові в разі дострокового розірвання контракту.

Контракт не може змінювати порядок вирішення індивідуальних трудових спорів, повної матеріальної відповідальності за шкоду, заподіяну підприємству, установі чи організації.

Порядок розірвання контракту передбачає, що:

  • в разі невиконання сторонами зобов'язань контракт може бути розірваний достроково, за умови, що одна із сторін, яка забажала розірвання контракту, попередила іншу сторону за 2 тижні у письмовій формі;

•контракт, підлягає розірванню достроково на вимогу працівника в разі його хвороби або інвалідності, порушення роботодавцем законодавства про працю, невиконання чи неналежного виконання роботодавцем своїх зобов'язань.

За 2 місяці до закінчення строку дії контракту за угодою сторін він може бути продовжений.

5. Трудова книжка працівника

Трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника. Порядок ведення трудових книжок працівників регулюється Кабінетом Міністрів України. Так, згідно Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої Наказом Міністерства праці України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 р. № 58, трудові книжки ведуть на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи понад п'ять днів. Трудові книжки ведуться також на позаштатних працівників за умови, якщо вони підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню.

На осіб, які працюють за сумісництвом, трудові книжки ведуться тільки за місцем основної роботи. При влаштуванні на роботу працівники зобов'язані подавати трудову книжку, оформлену в установленому порядку.

До трудової книжки заносяться:

  • відомості про працівника: прізвище, ім'я та по батькові, дата народження;

  • відомості про роботу, переведення на іншу постійну роботу, звільнення;

  • відомості про нагородження і заохочення: про нагородження державними нагородами України та відзнаками України, заохочення за успіхи в роботі та інші заохочення відповідночинного законодавства України;

  • відомості про відкриття, на які видані дипломи, про використані винаходи і раціоналізаторські пропозиції та про виплачені у зв'язку з цим винагороди.

Стягнення до трудової книжки не заносяться.

Записи в трудовій книжці при звільненні або переведенні на іншу роботу повинні провадитись у точній відповідності з формулюванням чинного законодавства і з посиланням на відповідну статтю, пункт закону.

Усі записи в трудовій книжці про прийняття на роботу, переведення на іншу постійну роботу або звільнення, а також про нагороди та заохочення вносяться власником або уповноваженим ним органом після видання наказу (розпорядження), але не пізніше тижневого строку, а в разі звільнення - у день звільнення, і повинні точно відповідати тексту наказу (розпорядження).

Робота за сумісництвом, яка оформлена в установленому порядку, в трудовій книжці зазначається окремим рядком. Запис відомостей про роботу за сумісництвом провадиться за бажанням працівника власником або уповноваженим ним органом. Переведення працівника на іншу постійну роботу на тому ж підприємстві оформляється в такому ж порядку, як і прийняття на роботу.

Трудові книжки працівників, які працюють на умовах трудового договору у фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності без створення юридичної особи з правом найму та фізичних осіб, які використовують найману працю, пов'язану з наданням послуг (кухарі, няньки, водії тощо), зберігаються безпосередньо у працівників. Зазначені фізичні особи роблять записи до трудових книжок працівників про прийняття на роботу та звільнення з роботи відповідно до укладених з працівниками письмових трудових договорів, що зареєстровані в установленому порядку в державній службі зайнятості.

Внесені фізичною особою до трудових книжок записи підтверджуються підписом посадової особи органу державної служби зайнятості, який зареєстрував трудовий договір, і засвідчуються його печаткою.

Записи про причини звільнення у трудовій книжці повинні провадитись у точній відповідності з формулюванням чинного законодавства із посиланням на відповідну статтю, пункт закону.

Днем звільнення вважається останній день роботи.

Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний видати працівнику його трудову книжку в день звільнення з внесеним до неї записом про звільнення. При затримці видачі трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органа працівникові сплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу. Днем звільнення в такому разі вважається день видачі трудової книжки. Про новий день звільнення видається наказ і вноситься запис до трудової книжки працівника. Раніше внесений запис про день звільнення визнається недійсним.

Працівникам, шо влаштовуються на роботу вперше, трудова книжка оформляється не пізніше п'яти днів після прийняття на роботу.

Трудові книжки зберігаються на підприємствах, в установах і організаціях як документи суворої звітності, а при звільненні працівника трудова книжка видається йому під розписку в журналі обліку.

Відповідальність за організацію ведення обліку, зберігання і видачу трудових книжок покладається на керівника підприємства, установи, організації. За порушення встановленого порядку ведення, обліку, зберігання і видачі трудових книжок посадові особи несуть дисциплінарну, а в передбачених законом випадках іншу відповідальність.