Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
428.03 Кб
Скачать

55

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЖИТОМИРСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра економіки

ЗВІТ

З ПРОХОДЖЕННЯ ПЕРЕДДИПЛОМНОЇ ПРАКТИКИ

НА ТОВ «АСТАФЕ»

Термін проходження практики:                             24.09.12 – 21.10.12

 

 

Виконала:

студентка ІV курсу                                                                                       

групи ЗЕП – 10 – 2с

                                                                                           

 

Керівник практики

від підприємства                                                 

 

Науковий керівник              

 

 

Захищено з оцінкою              

 

 

  МП

 

Житомир – 2012

ЗМІСТ

Вступ………………………………………………………………………….

1.Загальна організаційно-економічна характеристика підприємства…..

2.Характеристика зовнішнього середовища підприємства………..……..

3.Система планування та економічного аналізу на підприємстві……....

4.Бухгалтерський облік на підприємстві………………………………….

5.Внутрішній механізм підприємства. Внутрішня економічна політика підприємства…………………………………………………………………

6.Нормування і оплата праці……………………………………………….

7.Норми та нормативи витрат матеріальних цінностей на підприємстві………………………………………………………………….

8.Фінанси підприємства…………………………………………….…........

9.Інновційно-інвестиційна діяльність підприємства………………………

10.Зовнішньоекономічна діяльність підприємства………………………

11.Правова робота на підприємстві………………………………………

12.Охорона праці…………………………………………………………….

13. Індивідуальне завдання…………………………………………………

Висновок……………………………………………………………………..

Список використаної літератури……………………………………………

Додатки………………………………………………………………………

3

5

13

16

20

25

28

30

33

38

41

45

48

51

54

55

56

ВСТУП

Перехід до ринкової економіки потребує від підприємства підвищення ефективності виробництва, конкурентноздатності продукції і послуг на основі впровадження досягнень науково-технічного прогресу, ефективних форм господарювання і управління виробництвом, активізації підприємництва і т.п. Важлива роль у реалізації цієї задачі приділяється аналізу господарської діяльності підприємств. З його допомогою виробляються стратегія і тактика розвитку підприємства, обгрунтовуються плани й управлінські рішення, здійснюється контроль за їхнім виконанням, виявляються резерви підвищення ефективності виробництва, оцінюються результати діяльності підприємства, його підрозділів і робітників.

З метою оптимізації діяльності підприємств використовують різні засоби: фінансовий аналіз, економічний аналіз, найрізноманітніші методи дослідження, які повинні виконувати різні функції. Однією з таких функцій являється вивчення характеру дії економічних законів, встановлення закономірностей і тенденцій економічних явищ і процесів у конкретних умовах підприємства. Наступна функція - контроль за виконанням планів і управлінських рішень, за економічним використанням ресурсів. Центральна функція - пошук резервів підвищення ефективності виробництва на основі вивчення передового досвіду і досягнень науки і практики. Також інша функція - оцінка результатів діяльності підприємства по виконанню планів, досягнутому рівню розвитку економіки, використанню наявних можливостей. І накінець - розробка заходів по використанню виявлених резервів у процесі господарської діяльності.

Аналізом фінансового стану підприємства, організації займаються керівники і відповідні служби, також засновники, інвестори з метою вивчення ефективного використання ресурсів. Банки для оцінки умов надання кредиту і визначення ступеня ризику, постачальники для своєчасного одержання платежів, податкові інспекції для виконання плану надходжень засобів у бюджет і т.п. Фінансовий аналіз є гнучким інструментом у руках керівників підприємства. Фінансовий стан підприємства характеризується розміщенням і використання засобів підприємства. Ця інформація представляється в балансі підприємства. Основними чинниками, що визначають фінансовий стан підприємства, є, по-перше, виконання фінансового плану і поповнення в міру виникнення потреби власного обороту капіталу за рахунок прибутку і, по-друге, швидкість оборотності оборотних коштів ( активів). Сигнальним показником, у якому виявляється фінансовий стан, виступає платоспроможність підприємства, під яким розуміють його спроможність вчасно задовольняти платіжні вимоги, повертати кредити, проводити оплату праці персоналу, вносити платежі в бюджет. В аналіз фінансового стану підприємства входить аналіз бухгалтерської звітності, пасив і актив, їхній взаємозв'язок і структура; аналіз використання капіталу й оцінка фінансової стійкості; аналіз платоспроможності і кредитоспроможності підприємства і т.п.

Метою практики є оволодіння навиками практичного застосування знань щодо організації і управління господарчою діяльністю підприємства.

Завданням практики є вивчення:

  • питань організації і управління господарчою діяльністю підприємства;

  • виробництва і реалізації продукції (робіт, послуг);

  • здійснюваних на підприємстві видів діяльності;

  • методики розрахунку техніко-економічних показників і виробничо-господарчої діяльності;

  • стану і використання основних засобів.

  1. Загальна організаційно-економічна характеристика підприємства

TOB «Астафе» зареєстроване 23.06.2006р. Печерською районною у місті Києві державною адміністрацією за номером 1070 105 003 020809, переєстроване 16.08.2007р. виконавчим комітетом Коростенської міської ради Житомирської обл. за номером 1 306 107 0007 000545. Форма власності - приватна. Основні види діяльності: Виробництво виробів з бетону, гіпсу та цементу, 45.25.1 - Будівництво будівель і споруд.

Адреса: Житомирська обл., м. Коростень, вул. Білокоровицьке шосе, 7, під виробничо - технічну базу будівельних матеріалів переобладнано існуючі будівлі загальною площею забудови 2320,0 м2 , заг. площа 2,61 га, виробнича площа 1,53 м2 . На базі змонтоване і випробуване необхідне для роботи технологічне обладнання, створені безпечні умови для праці виробничого персоналу, пожежної безпеки, екологічних та санітарних норм. Об'єкт (виробничо - технічна база) прийнято в експлуатацію згідно акта ДПК від 19.07.2008 року, який затверджено Рішенням Виконавчого Комітету № 277 від 20.05.2009 р. Ліцензія, що видана інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у Житомирській області, прикріплена у додатку А.

В 2008 році введено в дію технологічну лінію «DEMLER» по виробництву бетонних кубів.

ТОВ «Астафе» виконує наступні види робіт:

  • монтаж, реконструкція і ремонт котелень та котлів;

  • монтаж, реконструкція та ремонт вантажопідйомних механізмів (крани мостові, кран-балки, самохідні крани і т.п.);

  • монтаж модульних будівель та будівель з легких металічних конструкцій;

  • виготовлення та монтаж металоконструкцій різної складності (водонапірна башта Рожновського, металічні димові труби);

  • монтаж технологічного обладнання різних видів промисловості (хімічної, харчової, легкої і т.п.)

  • монтаж та ремонт теплових мереж;

  • виготовлення нестандартного обладнання;

  • монтаж та ремонт всіх видів трубопроводів, в тому числі і з нержавіючої сталі;

  • монтаж та реконструкція систем опалення;

  • пусконалагоджувальні роботи.

На всі види робіт підприємство має державну ліцензію, дозвіл Гостехнагляду та кваліфікований персонал.

Загальна кількість працюючих на TOB «Астафе» становить 19 чоловік. Детальна інформація у додатку. В штат підприємства включені наступні посади:

  1. Адміністрація: директор, заступник директора з госп. питань, головний інженер, секретар, гол. бухгалтер, гол. енергетик, радіотехнік, менеджер зі збуту, інженер – конструктор, виконроб.

  2. Виробництво: арматурник, оператор формувальних машин, водій навантажувача, машиніст екскаватора, охоронець.

На підприємстві є в наявності наступна техніка: Автомобіль «JAK", Автомобіль «SCODA», Автонавантажувач «MANITU», Екскаватор «БОРЕКС».

Наявне на підприємстві обладнання: зварювальний агрегат АДД, компресор ПКСД-5, дизель-електростанція ДЕС-60, компресор СО-7А, різьбонарізні станки – 2 шт., пилка маятникова, комбіновані ножиці, горизонтально-фрезерний станок, поперечно-стругальний станок, обдирочний станок – 2 шт., свердлильний станок – 3 шт., токарний станок 1К-62, ножиці Н-3121, поздовжньо-шліфувальний станок 3Б722, ножиці кривошипні Н 3118, трубозгинальний станок, кран козловий тип КК-12,5, кран мостовий вантажопідйомністю 5 тонн, кран-балка вантажопідйомністю 3 тонни, насос вакуумний пластинчато-роторний 2НВР-5ДМ, ножиці кривошипні до товщини 3 мм, листозгинальний станок (вальці) – 2 шт., електрокомпресор РМ-3121, гайковерт зажим до 150 кг/см – 2 шт., переносний свердлильний станок VAB-455, переносний трубонарізний станок, зварювальні апарати ВД-306 – 6 шт., лінія зварювання під флюсом, зварювальний апарат під вуглекислотою – 2 шт., лінія порізки металу пропан-бутаном.

Характер господарської діяльності закріплені в уставі такими положеннями:

  • Максимально задовольнити потреби підприємств, організацій, громадян України, а також іноземних споживачів у будівельних матеріалах.

  • Утворення загальних і малих підприємств, господарських товариств з залученням грошових матеріальних коштів, юридичних і фізичних осіб України і іноземних країн з ціллю отримання прибутку.

  • Допомога у формуванні і розвитку ринка і ринкових відносин.

  • Розробка і реалізація соціальних природоохоронних і екологічних программ, а також інша діяльність незаборонена законодавством України.

TOB «Астафе» самостійно здійснює виробничо-господарчу діяльність, укладає кредитні та господарчі договори, несе повну відповідальність за їх виконанням.

Рис. 1 Схема організаційної структури структурного підрозділу

Голова правління TOB «Астафе» здійснює поточне керівництво всією діяльністю TOB «Астафе». Голова правління має наступні права:

  • самостійно визначає структуру органів керування виробничих підрозділів, витрати на утримання апарату керування, професійно якісний склад робочої сили;

  • в межах повноважень видає накази, дає вказівки, які є обов`язковими до виконання працівниками підприємства, укладає договори з найманими робітниками на виконання робіт, послуг та інших видів діяльності підприємства.

З метою оперативного рішення питань виробничо та соціально-економічного характеру всі працівники підприємства розподіляються на дві категорії: адміністрацію, яка складається з керівника підприємства, його заступника, керівників відділів, головного бухгалтера та трудовий колектив у склад якого входять всі інші працівники.

Відділ кадрів здійснює роботу по комплектуванню підприємства кадрами робітників та службовців необхідних професій та спеціальностей.

Директор по фінансам і економіки здійснює керівництво праці по економічному плануванню на підприємстві, використанню резервів виробництва з метою досягнення найбільшої економічної ефективності.

Планово - економічний відділ являється самостійним структурним підрозділом підприємства і відчиняється заміснику директора по економічним питанням (головному економісту)

Відділ праці і заробітної плати являється самостійним структурним підрозділом підприємства. В його обов`язки входять:

  • проведення аналізу організації і структури заробітної плати по підрозділам підприємства категоріям і професіям робітників.

  • Контроль за використання фондів заробітної плати в цехах, відділах і службах підприємства прийняття рішень по виявленню недоліків і їх ліквідація.

Бухгалтерія являється самостійним структурним підрозділом підприємства на правах відділу і відчиняється головному бухгалтеру. У своєї діяльності головний бухгалтер користується положенням по бухгалтерському обліку і звіту. Головними задачам бухгалтерського обліку являються: формування певної інформації о господарських процесах і фінансових результатах діяльності організації.

Заступник головного бухгалтера забезпечує організацію бухгалтерського обліку на підприємстві та здійснює контроль за раціональним економічним використанням матеріальних, трудових і фінансових ресурсів. Замісник головного бухгалтера повинен забезпечувати облік поступаючих грошових коштів, товарно матеріальних цінностей, а також своєчасне відображення в бухгалтерському обліку операцій пов`язанних з їх рухом.

Головний механік забезпечує безаварійну та надійну роботу усіх видів обладнання. Керівники дільниць здійснюють керівництво над під порядковими дільницями.

У службу головного енергетика входять: керівник цеха ПВК, керівник цеха КІП, керівник цеха АСУП і зв`язку.

ТОВ «Астафе» є виробником пустотілих бетонних блоків та інших елементів конструктивної системи каркаса будівлі, з використанням сучасної прогресивної технології, яка полягає в особливостях форми виробів і способі їх виготовлення.Виробництво бетонних блоків здійснюється методом об'ємного напівсухого вібропресування на сучасному французькому обладнанні з використанням міцного природного матеріалу - очищеного гранітного відсіву - в якості основного заповнювача.

Асортимент продукції:

  1. Порожнисті бетонні блоки

Порожнисті (пустотілі) бетонні блоки виготовлені на сучасному французькому обладнанні методом напівсухого вібропресування на гранвідсівному заповнювачі. Пустотілі бетонні блоки застосовуються для будівництва несучих, перегородкових, огороджувальних стін і конструкцій в житлових, громадських і виробничих спорудах.

  1. Стінові бетонні блоки

Стінові бетонні блоки укладаються на розчин отворами вниз. Важливо, щоб розчин був нанесений шаром 2-3 мм якісно і закривав всю площу блоку. Для вертикального безшовного стику між блоками розчин наносити зверху, блоки укладати щільно один до одного. Кут будівлі викладають цільними кутовими блоками. Отвори в кутовому блоці можна використовувати для армування вузла, прокладання комунікацій.

  1. Перегородкові бетонні блоки

Перегородкові пустотілі бетонні блоки  виготовлеяються на сучасному французькому обладнанні методом напівсухого вібропресування на гранвідсівному заповнювачі. Перегородкові бетонні блоки застосовуються для будівництва перегородкових, огороджувальних стін і конструкцій в житлових, громадських і виробничих спорудах.

Предметом діяльності ТОВ «Астафе» є:

    • будівництво і ремонт споруд господарського і комунального призначення;

    • виготовлення обладнання і виробів будівничого призначення ;

  • реалізація і отримання прибутку вироблених виробів;

  • товариство також здійснює іншу діяльність передбачено його статутом і іншими установчими документами.

Товариство самостійно здійснює зовнішньоекономічну діяльність - тобто співробітництво з іноземними суб'єктами господарської діяльності як на території України, так і за її межами, в порядку та на умовах, визначених чинним законодавством України про зовнішньоекономічну діяльність.

Товариство має право створювати філії, дочірні підприємства, представництва, виробництва й інші організації необхідні для виконання своєї діяльності. Філії, представництва й інші відособлені підрозділи Товариства наділяються основними й оборотними коштами за рахунок майна Товариства й діють на підставі положення про їх, затверджуваних Товариство Керує діяльністю філій, представництв і інших відособлених підрозділів Товариства здійснюють особи, призначувані Товариством. Вони діють у силу повноважень, заснованих на дорученні, виданої Товариством.

Товариство вправі від свого імені містити договори, контракти, угоди й інші юридичні акти з юридичними й фізичними особами, у тому числі купівлі-продажу, підряду, позики, перевезення, зберігання, доручення, комісії. Ревізія (аудит) інформації про зовнішньоекономічні операції, відображеної у звітності товариства, здійснюється контролюючими органами товариства або підприємствами, що проводять аудит.

Аналіз економічного і фінансового стану нашого підприємства можна зробити лише на основі економічних показників( табл.1.1 ), що дасть нам змогу прогнозувати його подальший розвиток.

Таблиця1.1

Показники прибутковості господарської діяльності підприємства

Показники

Роки

Відхилення 2011рік до2010року

2010

2011

+,-

%

1

2

3

4

5

1.Обсяги господарської дiяльностi (валова продукцiя), тис, грн.

13476,2

14194,4

718,2

5,32

2. Чистий дохiд (виручка). Тис, _рн..

11230,1

11828,7

598,6

5,33

3. Валовий прибуток. Тис, грн.

-66,2

500,6

566.8

76,19

4. Операцiйний прибугок, тис, грн.

-841,0

-493,3

347,7

0

5. Чистий прибуток, тис, грн.

-56,7

-

56,7

0

Таблиця1.2

Показники рентабельності господарської діяльності підприємства

Показники

Роки

Відхилення 2011рік до2010року

2010

2011

+,-

%

1

2

3

4

5

1. Рентабельнiсть господарської дiяльностi, %

-

0,0

-

-

2. Рентабельнiсть активiв пiдприємства, %

-

0,0

-

-

3. Рентабельнiсть власного капiталу, %

-

0,0

-

-

Як видно з таблиці 1.1 у порівнянні з 2010 роком у 2011 році підприємство збільшило обсяг господарської діяльності і вийшло на беззбитковий рівень і кожного місяця 2012 р. отримує чистий прибуток більш як 100 000грн( за бюджетом планується отримати у 2012 році чистий прибуток – 718 500грн). Згідно з таблицею 1.2 можна зробити теж деякі висновки.

Середньорічна вартість, є усередненим показником вартостей на початок і кінець періоду, зменшилась у 2011р. у порівнянні з 2010р. і це зрозуміло є наслідком амортизації основних засобів у першому випадку, а також не достатнього їх оновлення; що ж до оборотних коштів, то не суттєве зменшення цього показника було викликане зменшенням поточної дебіторської заборгованості.

Фондовіддача розраховується діленням чистого доходу на середньорічну вартість основних засобів; за рік вона збільшилась більш як у півтора рази , що є позитивною тенденцією.

Коефіцієнт оборотності обігових коштів(Чистий дохiд /Середньорiчна вартiсть оборотних активiв). Він характеризує кількість оборотів оборотних коштів за звітний період. Що більше оборотів здійснюють обігові кошти, то вища ефективність їх використання.

Продуктивність праці(Чистий дохiд / Середньооблiкова чисельнiсть працiвникiв) збільшилась у порівнянні з минулим роком із-за підвищення інтенсифікації праці і мотивації.

Середньомісячна заробітна плата( ФОП/Чпрац/12 ) – збільшилась.

Рентабельність на нашому підприємстві поки ще нульова, але простежуючи загальну тенденцію з впевненістю можна сказати , що вона буде підвищуватися у наступному році.