Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАНЯТТЯ 6.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
416.77 Кб
Скачать

Заняття №6. Оксигеновмісні органічні сполуки: естери, жири та вуглеводи

(2 год)

План заняття:

  1. Естери: загальна характеристика, склад, хімічна будова, гідроліз.

  2. Жири, мило.

  3. Вуглеводи: глюкоза, сахароза, крохмаль.

  1. Естери: загальна характеристика, склад, хімічна будова, гідроліз

Загальна характеристика

Естери – продукт взаємодії карбонових кислот зі спиртами. Вони широко розповсюджені у живій природі. Так, естери нижчих карбонових кислот і спиртів входять до складу багатьох ефірних масел і часто обумовлюють аромат фруктів і квітів. Естери вищих карбонових кислот і спиртів входять до складу восків, наприклад, бджолиного воску. Естери гліцерину і вищих карбонових кислот являють собою важливий клас органічних речовин, які називають жирами.

Класифікація

1. За хімічним складом кислоти, що утворює естер:

- естери неорганічних кислот, наприклад: тринітрат гліцерину;

- естери органічних кислот, наприклад: бутилацетат;

2. За хімічним складом органічної кислоти і спирту, що утворюють естер:

- естери нижчих карбонових кислот і спиртів, наприклад: етилбутират;

- естери вищих карбонових кислот і спиртів (воски);

- естери гліцерину і вищих карбонових кислот (жири);

Отримання

1. Етерифікація за Фішером (взаємодія спиртів і карбонових кислот у присутності сильних неорганічних кислот, наприклад, сульфатної кислоти):

C2H5OH + CH3COOH = C2H5OOCCH3

Дана реакція є зворотною і умови її протікання залежать від природи вихідних речовин.

Хімічні властивості

1. Кислотний гідроліз

C2H5OOCCH3 = C2H5OH + CH3COOH

2. Лужний гідроліз

C2H5OOCCH3 + NaOH = C2H5OH + CH3COONa

На відміну від кислотного лужний гідроліз естерів протікає незворотно.

2. Жири і мило

Поширення у природі

Жири – естери, утворені триатомним спиртом (гліцерином) та вищими карбоновими кислотами: C17H33COOH – олеїнова, C16H33COOH – пальмітинова, C17H35COOH – стеаринова, C17H31COOH – лінолева.

Загальна формула жирів:

Жири надзвичайно поширені у живій природі і входять до складу всіх тваринних і рослинних клітин. Жири виконують функцію джерела енергії і у деяких тварин також функцію терморегуляції.

Жири мають високу енергетичну цінність і тому є необхідною складовою харчування людини.

Приклади природних жирів:

Вершкове масло: олео-пальміно-бутират Свиняче сало: олео-пальміно-стеарат

Класифікація

1. За природним походженням:

- рослинні жири (рослинні масла);

- тваринні жири.

Отримання

Жири отримують з продуктів рослинного або тваринного походження.

Фізичні властивості

Консистенція жиру залежить від кількісного і якісного складу вхідних у нього залишків кислот. Щільність жирів менше 1, у середньому 0,9 - 0,95. Жири володіють специфічними властивостей:

1. Усі жири мають маслянисту консистенцію.

2. Температура плавлення жиру визначається процентним умістом твердих граничних кислот.

3. Температура затвердіння жирів на 5-10об нижче їхні температури плавлення.

4. Жири не розчинні у воді, але розчинні в ряді органічних розчинників (ефірі, бензині й ін.). Вони здатні розчиняти ефірні олії і деякі барвні речовини, наприклад каротин - барвне речовина моркви і томатів.

5. Жири погані провідники тепла.

6. Для жирів характерна здатність до емульгування, тобто утворенню з водою емульсій. Для одержання емульсій суміш жиру і води піддають тривалому механічному чи перемішуванню струшуванню. У результаті відбувається диспергування (тонке здрібнювання ) жиру, при цьому загальна поверхня жиру різко зростає. Багато продуктів харчування є емульсіями: молоко, вершкова олія, маргарин, майонез, морозиво й ін.

Емульгування жиру викликає помутніння м'ясних бульйонів (особливо при сильному кипінні). Здатність олій утворювати емульсії використовується в готуванні косметичних кремів на жировій основі, при жируванні хутряних шкурок, шкіри.

 Хімічні властивості

Найбільш важливими, що мають промислове значення хімічними властивостями жирів є здатність піддаватися гідролізу (омиленню), гідрогенізації й окислюванню.

1. Гідроліз, чи омилення, жирів. Під гідролізом жирів мають на увазі гідролітичне розщеплення гліцеридів. Застосовують чотири основних способи гідролізу жирів: водою, мінеральними кислотами, лугом і ферментами.

1.1. Омилення водою проводять при високій температурі і високому чи тиску в присутності спеціальних каталізаторів:

1.2. По цій же схемі йде омилення водним розчином мінеральних кислот.

1.3. Омилення лугами. При цьому виходять гліцерин і солі вищих жирних кислот – мила. Звідси і відбувається назва реакції гідролізу складних ефірів – омилення:

1.4. Омилення ферментами  протікає в кишечнику людини і тварин під дією ферменту ліпази. Цей процес сприяє засвоєнню жирів.

2. Гідрогенізація жирів (гідрування) – каталітичне приєднання водню до залишків неорганічних жирних кислот, що входять до складу жиру:

3. Окиснення жирів. Жири й олії можуть окислятися безпосередньо киснем повітря (самоокислення), а також і при нагріванні. Найбільшим змінам піддаються жири, що містять значну кількість залишків високоненасичених кислот. Прискорюють окисні процеси ряд зовнішніх факторів: світло, вологість, підвищення температури, дія мікроорганізмів, наявність деяких металів (залізо, кобальт, свинець). Окислювання залежить і від поверхні зіткнення жиру з повітрям.

Милом називають солі лужних металів і вищих жирних кислот, переважно стеаринової, пальмітинової й олеїнової. Звичайне мило одержували розщепленням жирів лугами, тобто для отримання мила потрібні жири й луги — речовини, відомі з найдавніших часів.

Історія мила. У далекій стародавності волосся для краси намазували оліями і пахощами. У дні жалоби голову посипали попелом. А потім - дивна справа – жир легко змивався, волосся ставало чистим, блискучим. Адже попіл у сполученні з оліями – прообраз мила.

Цю властивість і використовували чотири тисячоріччя назад, створивши милоподібну напіврідку речовину "сапо". Застосовували його не стільки з гігієнічними, стільки з косметичними цілями. Липка, що легко засихає, що швидко змивається маса служила для укладання волосся. Згадаєте мудрі спорудження на головах і закручені в дрібні джгути бороди на зображеннях древніх вавілонян. Для прання ж використовували миючі глини і соки таких рослин, як мильний корінь, мильнянка.

Після винаходу в XVI столітті пральної дошки одержав поширення й інший спосіб прання: білизну укладали в чан, над ним розстелялася полотнина, на яку насипали золу. У чан через полотнину заливали гарячу воду - від змішання з золою виходив щелок, і білизна відпиралася швидше. На Русі й у деяких інших країнах щілинок брали із собою в лазню замість мила.

Мило ж довгий час стояло в одному ряді з медичними засобами і ліками. І лише в 1424 році в Італії, у Севоне, промисловим шляхом стали випускати тверде мило. Жири з'єднували не з золою, а з природною кальцинованою содою, що добували з озер. Для варіння мила використовували яловиче, бараняче, свиняче, кінське сало, кістяний, китовий і риб'ячий жир, відходи жирів різних виробництв. Додавали і рослинні олії - лляне, бавовняне, маслинове, мигдальне, кенжутовое, кокосове і пальмове.

Багато сторіч назад виникло миловаріння на Русі, де з древніх часів люди відрізнялися охайністю, звичкою до регулярного миття в лазні, парильні.

Мила варили багато – у домашніх умовах і в майстерних ремісників. Потім з'явилися миловарні заводи. Особливо славилися костромські і валдайські майстри.

Російське миловаріння розвивалося самобутнім шляхом. Для цього минулого дуже сприятливі умови: великі запаси сала, величезні лісові масиви. "Поташною справою" займалися цілі села. Рубали дерева, палили їх у казанах відразу в лісі, а золу заварювали, робили луг, випарювали його, одержуючи поташ. Таке винищування лісів привело до подорожчання дров, пропав і мед. Однак у 1659 році "поташна справа", як прибуткова, передали в царську скарбницю.

Поступово процес миловаріння удосконалювався. Був відкритий заводський спосіб одержання кальцинованої і каустичної соди, що значно здешевило виробництво мила.

Виробництво сучасного туалетного і господарського мила - автоматичний і хімічний процес. В останні роки одержали широке поширення різні ароматичні добавки і засоби дезінфекції. Особливо в Америці. Однак лікарі нагадують: надлишок дезінфекції часом небезпечний. Звичайне мило звільняє від мікробів не гірше. А при двократному намилюванні практично цілком знищує їх.

Приготування мила.

1. У керамічній або сталевій посудині розплавте 70 г яловичого і 30 г свинячого жиру, при перемішуванні порціями додайте розчин 25 г їдкого натру і 30 мл води і грійте суміш 30 хв. на киплячій водяній бані, додаючи, в міру того як випаровується, воду.

2. Додайте 100 мл 20%-го розчину хлориду натрію і нагрівайте суміш, поки не відбудеться поділ фаз. Зніміть затверділий при охолодженні шар мила й обережно промийте невеликою кількістю холодної води; загорнувши в тканину. відіжміть, ретельно розімніть і, підігрівши, надайте бажаної форми. Через залишки лугу використовувати отриманий продукт у побуті не можна, але для вивчення хімічних властивостей мила він придатний.