Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ССТ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
291.84 Кб
Скачать

2.3. Організація технічного контролю та управління якістю промислової продукції

2.3.1. Народногосподарське значення підвищення якості продукції

Підвищення якості продукції - важлива умова зростання ефективності суспільного виробництва.

Під якістю продукції розуміють суспільну властивість продукції, яка характеризує її призначення, особливості, корисність та здатність задовольнити потреби і вимоги споживача.

Якість продукції безпосередньо пов'язана зі споживчою вартістю, яка характеризується сукупністю властивостей, що задовольняють певне споживання, але, відрізняючись від останнього, вказує на ступінь, при якому ці властивості відповідають задоволеності споживання.

Якість продукції визначається сукупністю показників, які можна поділити на такі групи:

• узагальнюючі показники, що характеризують загальний рівень якості продукції за категоріями;

• економічний ефект та витрати, пов'язані з поліпшенням якості продукції;

• комплексні показники, які характеризують декілька властивостей виробів, витрати, пов'язані з їх поліпшенням (у кожній галузі застосовують свої специфічні комплексні показники якості залежно від особливостей якості продукції, що випускається. Так, для мінеральних добрив це може бути показник, що характеризує строк дії (дні, місяці) на процес родючості і собівартість їх виробництва);

• одиничні показники, які характеризують одну із власти­востей продукції (виробу), до них відносяться:

- надійність - здатність продукції зберігати свої технічні або фізико-хімічні параметри в заданих межах протягом заданого проміжку часу;

- довговічність - здатність продукції (виробу) зберігати працездатність у визначених режимах і умовах експлуатації до зруйнування або іншого граничного стану;

- технологічність, яка характеризує матеріаломісткість продукції, трудомісткість, ефективність технологічних рішень;

- ергономіцність, яка характеризує продукцію як ланку в системі "людина - продукція - середовище" та враховує комплекс гігієнічних, антропометричних, фізіологічних і психологічних властивостей людини у виробничих та побутових процесах;

- естетичність - оригінальність, гармонічність, відпо­відність середовищу, стилю, моді;

- показники стандартизації та уніфікації - ступінь викорис­тання в продукції стандартних та уніфікованих виробів, вузлів, деталей, коефіцієнт стандартизації (уніфікації), який визна­чається відношенням кількості найменувань стандартизованих (уніфікованих) деталей до загальної кількості найменувань деталей у виробі;

- патентно-правові показники - ступінь патентної чистоти і патентного захисту;

- економічність - витрати на розробку, виготовлення, експлуатацію, економічна ефективність (собівартість, прибуток, рентабельність, ціна).

До одиничних показників якості відносяться також показники наявності основного корисного компонента, корисних речовин, сортності, здача з першого пред'явлення тощо.

Під рівнем якості продукції, розуміють показник, що ґрунтується на порівнянні показників якості з відповідними базовими показниками.

Якість продукції регламентується. Основні показники якості визначаються в державних, галузевих, республіканських стандартах і стандартах підприємств.

Стандарт - це документ, обов'язковий у межах встановленої сфери його дії, галузі та умов його застосування, який визначає повну технологічну характеристику продукції, що стандарти­зується, набір показників її якості, рівень кожного з них, методи та засоби вимірювання, випробувань, правила маркування, складання, транспортування й зберігання продукції. Стандартами встановлюються одиниці вимірювань, класифікація та позна­чення, регламентуються технологічні процеси, єдині правила оформлення документації, вимоги техніки безпеки. Після затвердження стандарти набувають сили закону і є нормативно-технічною документацією. Як правило, всі діючі стандарти переглядаються та оновлюються протягом кожних п'яти років.

Ефективною є розробка перспективних стандартів, які передбачають перспективні показники якості. Наприклад, перспективні стандарти на мінеральні добрива передбачають підвищення питомої ваги корисних речовин у загальній масі добрив і збільшення строку їх дії на сільськогосподарські рослини, стандарти на пластичні маси - зростання шарів, стійкості до ударних навантажень, пружності.

Для поліпшення технічних характеристик продукції (виробів) розроблюють стандарти, які ґрунтуються на прогно­зуванні нових якостей з урахуванням напрямів і тенденцій розвитку науки, техніки, економіки та організації виробництва.

Державну систему стандартизації можна зобразити у вигляді піраміди, на вершині якої - обмежена кількість державних стандартів, а в основі - велика кількість більш конкретних диференційованих стандартів підприємств.

Стандарт підприємства складається з таких основних розділів:

вступна частина;

• загальні положення;

• мета;

• завдання та зміст стандарту;

• робота із стандартом;

• нагляд за його дотриманням.

2.3.2 Способи підвищення якості продукції

Робота щодо підвищення якості продукції на підприємствах має комплексний характер і охоплює всі етапи виробничого циклу - від проектування до експлуатації продукції. Усі заходи, спрямовані на підвищення якості продукції, поділяються на три групи:

1) виробничо-технічні: підвищення технічної підготовки виробництва, поліпшення якості вихідної сировини та мате­ріалів, удосконалення технології виробництва, подальше розширення асортименту і атестація якості продукції;

2) організаційні: вдосконалення організації праці, дотри­мання дисципліни праці, підвищення культури виробництва, подальший розвиток форм і методів технічного контролю якості продукції, підвищення кваліфікації кадрів;

3) економічні: оптимізація планування, ціноутворення, посилення економічних стимулів.

Уся продукція, яка випускається підприємствами, підда­ється атестації за двома категоріями якості: вищою і першою. Методичне керівництво атестацією промислової продукції в країні та державний нагляд за дотриманням умов атестації здійснює Держстандарт України.

Продукція вищої категорії якості відповідає кращим вітчизняним і світовим зразкам або перевершує їх, є конкуренто-спроможною на зовнішньому ринку, забезпечує значну економічну ефективність.

Комплексна система управління якістю продукції (КС УЯП) базується на стандартах підприємств, які розробляються відповідно до державних, галузевих і міжгалузевих стандартів та інших нормативних актів. У ній враховуються нові дося­гнення науки і техніки, передовий досвід поліпшення якості продукції, можливої механізації всіх процесів і широкого впровадження обчислювальної техніки. Мета системи -постійне забезпечення відповідної якості продукту споживання потребам народного господарства і населення; систематичне підвищення на цій основі ефективності виробництва.

КС УЯП вирішує завдання прогнозування, планування якості, атестації продукції, технологічної підготовки, мате­ріально-технічного забезпечення, метрології, підготовки та розміщення кадрів, зберігання продукції, відомчого контролю, державного нагляду за дотриманням ОСТ і ТУ.

Організацією розробки і впровадження КС УЯП на підприємстві, підготовкою директивних і нормативних Документів займається координаційно-розроблювальна група (технічний відділ, ЦЗЛ, відділ технічного контролю (ВТК)).