Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота №4 з ПОП.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
78.34 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 4

Тема роботи: Функції з неоголошеними параметрами

Мета роботи: закріпити на практичних прикладах теоретичні знання про функції з неоголошеними параметрами; навчитися програмувати такі функції через безпосереднє звертання до параметрів та за допомогою стандартних макрозасобів.

Завдання лабораторної роботи:

  1. Перед початком роботи повторити основні принципи взаємозв’язку фактичних і формальних параметрів функцій, схему запису параметрів у пам’яті, способи звертання до неоголошеними параметрів.

  2. Продумати алгоритм розв’язування задачі з індивідуального завдання та структуру програми.

  3. Розробити перший варіант функції, вказаної в індивідуальному завданні. У цьому варіанті кількість фактичних параметрів варто задавати через перший параметр, а самі параметри (якщо вони числові) мають однаковий тип. Якщо ж функція працює зі символьними рядками, то треба враховувати, що в списку параметрів у пам’яті зберігаються адреси рядків (вказівники на їхні перші символи), а самі рядки записуються окремо.

  4. Перевірити правильність розробленої функції декількома різними викликами з різною кількістю та складом параметрів. Фактичні параметри у викликах мають бути не тільки константами, а й змінними і виразами. Обов’язково треба подивитися, яким буде результат, якщо тип одного з неоголошеними параметрів не буде відповідати встановленому для функції.

  5. У другому варіанті функції треба задати певним чином типи неоголошених параметрів (наприклад, можна вказувати тип перед кожним параметром). У реалізаціях цього варіанту використати неоголошені параметри різних типів. Записати результати у звіт.

  6. Третій варіанті функції зі змінною кількістю параметрів має застосовувати бібліотечні функції (макрозасоби) із заголовного файла <stdarg.h>. Протестувати цей варіант на попередніх прикладах і порівняти результати.

  7. Офрмити звіт з лабораторної роботи. У висновках до роботи порівняти три розроблені варіанти реалізації заданої функції.

Варіанти індивідуальних завдань