Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота №4 з ПОП.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
78.34 Кб
Скачать
  1. Розробити функцію зі змінною кількістю параметрів (x1, x2, x3, x4, …), яка обчислює значення виразу: – відомо, що кількість параметрів функції парна.

  2. Розробити функцію зі змінною кількістю параметрів, які (можливо, окрім першого) є символьними рядками з 16-ми кодами довгих цілих чисел. Функція повинна друкувати таблицю цих кодів та їхніх десяткових значень (або зазначати помилку, якщо код хибний). У програмі доцільно використати допоміжну функцію, яка перевіряє, чи заданий символьний рядок є правильним записом 16-го коду довгого беззнакового числа, і повертає десяткове значення цього числа (або -1 у разі помилки).

  3. Розробити функцію зі змінною кількістю параметрів (x1, x2, x3, …), яка обчислює значення виразу: . Відомо, що кількість параметрів функції парна.

  4. Розробити функцію зі змінною кількістю параметрів, яка визначає та виводить на екран потрібні слова зі заданих символьних рядків. Параметрами функції є символьні рядки (речення) і числа, які здають номери слів – перед кожним реченням вказується номер слова, яке має бути надруковане. У програмі доцільно використати допоміжну функцію для пошуку та друку з вказаного речення одного слова, номер якого задається.

  5. Розробити функцію зі змінною кількістю параметрів, призначену для обчислення значення полінома: . Коефіцієнти полінома та значення x передаються у функцію через її параметри.

  6. Розробити функцію зі змінною кількістю параметрів, яка вилучає з усіх речень, які задані в параметрах функції, слова, що містять вказану комбінацію символів, і друкує скорочені речення. У програмі доцільно використати допоміжну функцію для вилучення слів із заданим буквосполученням зі заданого символьного рядка.

  7. Розробити функцію зі змінною кількістю параметрів (x1, x2, …, xn), яка обчислює значення виразу: .

  8. Розробити функцію зі змінною кількістю параметрів, призначену для знаходження найдовшого слова з усіх слів заданих речень. Всі параметри функції (можливо, окрім першого) є символьними рядками (реченнями). Доцільно, щоби функція викликала допоміжну функцію, яка визначає найдовше слово зі заданого речення.

  9. Розробити функцію зі змінною кількістю параметрів (x1, x2, …, xn), яка обчислює значення виразу: .

  10. Розробити функцію зі змінною кількістю параметрів, яка для кожного свого числового параметра формує та виводить на екран символьний рядок, що є словесним записом (числівником) заданого числа, наприклад, 25 – двадцять п’ять (у разі числа 25). Параметрами функції (можливо, окрім першого) є цілі двоцифрові числа, для яких мають бути визначені числівники. У програмі доцільно використати допоміжну функцію для формування числівника заданого двоцифрового числа. Результат вивести у формі таблиці.

  11. Розробити функцію зі змінною кількістю параметрів (x1, x2, …), яка визначає і повертає значення і номер свого найменшого параметра.

  12. Розробити функцію зі змінною кількістю параметрів, яка для кожного свого числового параметра, що задає порядковий номер дня року, визначає та виводить на екран відповідну дату: <День> < Найменування місяця>, наприклад, 47 день – це 16 лютого. Параметрами функції (можливо, окрім першого) є числа, що задають номери днів поточного року. Для кожного з днів треба вказати відповідну дату або зазначити помилку (доцільно скористатися допоміжною функцією для формування дат). Результат вивести у формі таблиці.

  13. Розробити функцію зі змінною кількістю параметрів (x1, x2, x3, …), яка обчислює значення виразу: . Відомо, що кількість параметрів функції парна.

  14. Розробити функцію зі змінною кількістю параметрів, які (можливо, окрім першого) є символьними рядками (українськими реченнями). Функція повинна надрукувати ці речення так, щоби кожне слово починалося з великої літери. У програмі треба використати допоміжну функцію для перетворення заданого україномовного речення.

  15. Розробити функцію зі змінною кількістю параметрів (x1, x2, …, xn), яка обчислює значення виразу: .

  16. Розробити функцію зі змінною кількістю параметрів, які (можливо, окрім першого) є символьними рядками (реченнями). Функція повинна переставити слова кожного речення у зворотному порядку та надрукувати речення зі зміненим порядком слів. У програмі треба використати допоміжну функцію для перестановки слів заданого речення у зворотному порядку.

  17. Розробити функцію зі змінною кількістю параметрів (x1, x2, …, xn), яка обчислює значення виразу: .

  18. Розробити функцію зі змінною кількістю параметрів (x1, x2, x3, x4, …), яка обчислює значення виразу: .

  19. Розробити функцію зі змінною кількістю параметрів, які (можливо, окрім першого) є символьними рядками (реченнями). Функція повинна перетворити й надрукувати речення так, щоби ”заховати“ всі слова, які містять вказану літеру. Наприкінці треба вказати, в якому з речень таких слів найбільше. У програмі треба використати допоміжну функцію, яка у заданому символьному рядку міняє всі символи слова, що містять вказану літеру, на відповідну кількість символів ? і повертає кількість ”захованих“ слів. 

  20. Розробити функцію конкатенації зі змінною кількістю параметрів. Всі параметри функції (можливо, окрім першого) є символьними рядками. Функція повинна об’єднувати всі задані рядки в один спільний і записувати сформований рядок за заданою адресою (бібліотечні функції із <string.h> у програмі не застосовувати).

  21. Розробити функцію зі змінною кількістю параметрів (x1, x2, …, xn), яка обчислює значення виразу: . Відомо, що кількість параметрів функції парна.

  22. Розробити функцію зі змінною кількістю параметрів, які (можливо, окрім першого) є символьними рядками з 5-ми кодами цілих чисел. Функція повинна друкувати таблицю цих кодів та їхніх десяткових значень (або зазначати помилку, якщо код хибний). У програмі доцільно використати допоміжну функцію, яка перевіряє, чи заданий символьний рядок є правильним записом 5-го коду цілого додатного числа, і повертає десяткове значення цього числа (або -1 у разі помилки).

  23. Розробити функцію зі змінною кількістю параметрів (x1, x2, x3, …), яка обчислює значення виразу: . Відомо, що всі параметри функції мають додатні значення.

  24. Розробити функцію зі змінною кількістю параметрів, які (можливо, окрім першого) є символьними рядками (реченнями). Функція повинна вставити у кожне речення задане слово і надрукувати доповнені речення. Нове слово повинно стати у першому реченні першим, у другому – другим і т.д. У програмі треба використати допоміжну функцію, яка вставляє у речення задане слово так, щоб воно стало n-ним словом цього речення ( n задається як третій параметр функції).

  25. Розробити функцію зі змінною кількістю параметрів (x1, x2, …), яка визначає і повертає номер і значення свого найбільшого параметра.

  26. Розробити функцію зі змінною кількістю параметрів, яка визначає та виводить на екран всі слова зі заданих символьних рядків, в яких задана літера повторюється три або більше раз. Параметрами функції (окрім початкових) є символьні рядки (речення). У програмі доцільно використати допоміжну функцію для пошуку та друку слів з повторенням літери зі заданого речення.

  27. Розробити функцію зі змінною кількістю параметрів (x1, x2, x3, x4, …), яка обчислює значення виразу: – відомо, що кількість параметрів функції парна.

  28. Розробити функцію зі змінною кількістю параметрів, які (можливо, окрім першого) є символьними рядками (реченнями). Функція повинна витерти з усіх речень усі розділові знаки, надрукувати речення без розділових знаків та зазначити, з якого рядка вилучено найбільше знаків. У програмі доцільно використати допоміжну функцію, яка вилучає зі заданого символьного рядка всі розділові знаки і повертає кількість вилучених символів.

  29. Розробити функцію зі змінною кількістю параметрів (x1, x2, x3, x4, …), яка обчислює значення виразу: .