Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мова HTML - лекція.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
284.67 Кб
Скачать

Мова html. Поняття про мову html

Для створення web-сторінок послуговуються гіпертекстовими редакторами, наприклад, HotMetalPRO, Hot Dog Professional, Netscape Editor, webedit, HTML Writer, HTML Assistant, HTMLed, де використовується мова HTML -Hyper Text Markup Language (мова для розмічування гіпер-текстових документів). Сучасні редактори, такі як FrontPage, Dream Viewer, MS Word тощо, дають змогу створювати web-сторінки методом конструювання, тобто без застосування кодів мови HTML. Вони генерують цей код автоматично.

Ми вивчатимемо два способи створення web-сторінки: за допомогою мови HTML; методом візуального конструювання засобами програм MS Word і FrontPage.

Розглянемо перший спосіб. Для підготовки html-файлу можна використати текстовий редактор Блокнот чи будь-який інший, що дає змогу готувати файли у текстовому форматі. Після написання html-файл потрібно зберегти на диску з деякою назвою з розширенням назви htm чи html.

Приклад.  Структуру html-файлу продемонструємо за допомогою тексту, де деяка особа розповідає про себе:

 <HTML>        <!- Це файл filel.htm ->

<HEAD>

<TITLE> Назва вікна web-сторінки </TITLE>

</HEAD>

<BODY параметри >

 <!~ Далі йде текст, наприклад, такий. - >

Мене звати Світлана. Мені 16 років.

Я хочу стати web- дизайнером.

Це моя перша web-сторінка. Тут я можу писати будь-який текст, наприклад, про себе і мої інтереси. Пізніше я навчуся вставляти фотографії, картинки, звук, від є о зображення шляхом посилання на відповідні графічні, звукові чи відеофайли. Я збережу цей файл на диску і відкрию його у броузері. Моя сторінка ще не красива і не цікава Але скоро я навчуся робити цікаві web-сторінки.

Я розташую файл на сервері, і мою сторінку зможуть побачити в різних кінцях світу. </BODY> </НТМL>      

 

Відкривши такий файл у броузері, побачимо web-сторінку, де відомості про цю особу будуть розміщені дещо інакше, ніж у файлі: увесь текст розміщений в одному абзаці вирівняний до лівого краю, немає абзацного відступу

 

 

Тегова модель файлу. Тег body.

Команди мови HTML називаються тегами. Теги бувають одинарними і парними. Більшість тегів парні, як, наприклад, тег означення html-файлу: <HTML> ... </HTML>. Такі теги називаються інакше контейнерами. Контейнер може містити текст та інші теги.

Парні теги позначають початок і кінець області дії відповідної команди. Теги записують у кутових дужках. Тег, що закриває область дії, має косу риску. Не забувайте її писати, інакше тег працюватиме неправильно.

Тег може містити параметри, які користувач записує у першому блоці тега через пропуск чи з нового рядка, наприклад, <BODY TEXT="red">...</BODY>.Нечислові значення параметрів прийнято записувати у лапках.

У середині пари тегів <HEAD>...</HEAD> описують заголовок документа. Головна частина заголовка документа - заголовок Windows-вікна, який пишуть у середині пари тегів <TlTLE>...</TITLE>. Інші елементи заголовка вивчатимемо пізніше.

Тег <!-- текст --> позначає коментар. Текст у середині цього тега виводитися на екран не буде. Коментар можна писати також у середині парного тега<COMMENT> текст-коментар </COMMENT>.

 

Зауваження. У багатьох книжках замість слова параметр вживають термін атрибут, а одинарний чи парний теги називають елементом, наприклад, елементBODY тощо.

 

Елемент (тег) BODY

У середині пари тегів <BODY параметри>...</ВODY> записують увесь текст сторінки. Цей текст відображатиметься у вікні броузера.

Щоб на екрані відобразити звичайним способом стандартний текст, жодного програмування не потрібно - достатньо набрати потрібний текст. Якщо ж дизайнер хоче подати текст спеціально, щоб він виглядав якнайкраще, до тексту застосовують теги форматування. У цьому, зокрема, і полягає суть програмування мовою HTML.

 

Розглянемо головні параметри тега BODY:

 

BACKGROUND=

"d:\myweb\picturel.ipj"

Задає шлях до картинки для фону

BGCOLOR=”white”

Задає білий колір фону, якщо не використовується тло-картинка

 

BGPROPERTIES=”fixed”

 

Фонове зображення не прокручується

 

TEXT=”black”

 

Задає колір тексту (тут чорний) на сторінці