Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4. Звіт про рух грошових коштів.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
110.59 Кб
Скачать

2. Методологія складання звіту про рух грошових коштів.

На основі П(С)БО№4 «Звіт про рух грошових коштів» при складанні звіту використовують непрямий метод. І розділ звіту (операційна діяльність) заповнюють на основі непрямого методу. II та III розділи (ін­вестиційна, фінансова діяльність) заповнюють на основі аналітичного обліку. Послідовність заповнення розділів наведена на схемі (рис. 1).

Потік коштів на початок періоду

Надійшло

Витрата

Потік коштів від операційної діяльності:

Надходження від реалізації продукції, робіт і послуг у поточному періоді

Аванси, отримані від покупців

Погашення векселів

Повернення податків з бюджету

Інші надходження

Оплата за сировину і матеріали

Витрачання на оплату робітників

Витрати на відрядження

Відрахування в бюджет і позабюджетні фонди

Цільові внески

Інші витрачання

Потік коштів по інвестиційній діяльності:

Реалізація довгострокових активів

Інвестиції

Продаж необоротних активів

Потік коштів по фінансовій діяльності:

Надходження кредитів і позик, емісія акцій

Повернення кредитів і позик, ви­плата дивідендів, викуп акцій

Рис. 1. Схема заповнення Звіту про рух грошових коштів

На початку складання звіту важливим є фактор виключення з показників, що включаються до звіту, не грошових операцій: обмін активами, отримання активів шляхом фінансової оренди; бартерні операції; придбання активів шляхом емісії акцій тощо.

Розділ І. Рух грошових коштів у результаті операційної діяльності.

Рух грошових коштів у результаті операційної діяльності визнача­ється за сумою надходжень від операційної діяльності та сумою витра­чання на операційну діяльність грошових коштів за даними записів їх руху на рахунках бухгалтерського обліку. Тобто необхідно провести ана­ліз грошових потоків і розподілити загальні суми надходжень та витрат коштів за цілями їх спрямування на три види діяльності підприємства.

Стаття «Надходження від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)» містить грошові надходження від основної діяльності, тобто від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) з урахуванням непря­мих податків (податку на додану вартість, акцизного збору тощо).

У статті «Надходження від погашення векселів одержаних» відо­бражаються грошові надходження від погашення векселів одержа­них, від їх продажу.

«Надходження від покупців і замовників авансів» відображає суму одержаної попередньої оплати та авансових надходжень грошо­вими коштами від покупців і замовників під наступну поставку про­дукції (товарів, робіт, послуг).

У статті «Надходження від повернення авансів» відображаються повернуті підприємству постачальниками і підрядниками суми попе­редньої оплати та авансових надходжень грошовими коштами.

Стаття «Надходження від установ банків відсотків за поточними рахунками» містить суму одержаних підприємством відсотків (процентів) за залишками коштів на його поточних рахунках за договорами банків­ського рахунку.

У статті «Надходження від бюджету податку на додану вартість» відображаються відшкодовані підприємству з бюджету суми подат­кового кредиту з цього податку шляхом зарахування грошових ко­штів на рахунки в установах банків.

У статті «Надходження від повернення інших податків і зборів (обов'язкових платежів)» відображаються одержані з бюджету на ра­хунки підприємства в установах банків суми інших податків і зборів (обов'язкових платежів), крім податку на додану вартість.

У статті «Надходження від отримання субсидій, дотацій» відо­бражаються отримані з бюджетів та позабюджетних фондів суми суб­сидій, дотацій.

У статті «Надходження від цільового фінансування» відобража­ються одержані для здійснення видатків на операційну діяльність підприємства інші асигнування з бюджету і кошти цільового фінан­сування від інших осіб (благодійників).

У статті «Надходження від боржників неустойки (штрафів, пені)» відображаються одержані підприємством грошовими кошта­ми економічні санкції за порушення законодавства та умов договорів.

У статті «Інші надходження» відображаються інші надходження грошових коштів від операційної діяльності, не включені до попере­дніх статей звіту про рух грошових коштів у результаті операційної діяльності, зокрема від реалізації оборотних активів, включаючи іноземну валюту, надходження від діяльності обслуговуючих госпо­дарств, від операційної оренди активів.

Всі охарактеризовані статті висвітлюють надходження коштів пов'язаних з основною діяльністю підприємства, яка забезпечує най­більший дохід. Далі охарактеризовано зміст статей грошових видат­ків від основної (операційної) діяльності.

У статті «Витрачання на оплату товарів (робіт, послуг)» відобража­ються грошові кошти, сплачені постачальникам і підрядникам за одер­жані товарно-матеріальні цінності, прийняті роботи і надані послуги.

Стаття «Витрачання на оплату авансів» відображає суми попере­дньої оплати та авансових платежів постачальникам та підрядникам за товарно-матеріальні цінності (роботи, послуги), що будуть постав­лені (виконані, надані).

У статті «Витрачання на оплату повернення авансів» відобража­ється сума попередньої оплати та авансових платежів, яку підприєм­ство повернуло покупцям і замовникам.

У статті «Витрачання на оплату працівникам» відображаються витрачені грошові кошти на виплати працівникам заробітної плати, допомоги, винагород.

У статті «Витрачання на оплату витрат на відрядження» відобра­жається сума витрачених грошових коштів на службові відрядження.

У статті «Витрачання на оплату зобов'язань з податку на додану вартість» відображається сума сплаченого до бюджету податку на до­дану вартість.

У статті «Витрачання на оплату зобов'язань з податку на прибу­ток» відображається сума сплаченого до бюджету податку на прибу­ток за умови, що податок конкретно не ототожнюється з фінансовою або інвестиційною діяльністю.

У статті «Витрачання на оплату відрахувань на соціальні заходи» відображається сума сплачених внесків із загальнообов'язкового дер­жавного пенсійного і соціального страхування.

У статті «Витрачання на оплату зобов'язань з інших податків і зборів (обов'язкових платежів)» відображається сума сплачених по­датків і зборів (обов'язкових платежів) (крім податку на додану вар­тість, податку на прибуток, зобов'язань із загальнообов'язкового дер­жавного пенсійного і соціального страхування).

У статті «Витрачання на оплату цільових внесків» відображаєть­ся сума сплачених цільових та благодійних внесків.

У статті «Інші витрачання» наводиться сума використаних гро­шових коштів на інші напрями операційної діяльності, що не вклю­чена до попередніх статей звіту про рух грошових коштів, зокрема собівартість реалізованої іноземної валюти.

У статті «Чистий рух коштів до надзвичайних подій» відображаєть­ся різниця між сумами грошових надходжень та грошових видатків, ві­дображених відповідно до пунктів 12-26 цього Положення (стандарту).

У статті «Рух коштів від надзвичайних подій» відображаються, відповідно, надходження або видаток коштів, пов'язані з надзвичай­ними подіями в процесі операційної діяльності.

В статті «Чистий рух коштів від операційної діяльності» (рядок 170) відображається результат руху коштів від операційної діяльності з обліком руху коштів від надзвичайних подій, що відповідає сумі ряд­ків 150 та 160.

Розділ II. Рух грошових коштів у результаті інвестиційної діяль­ності.

Рух грошових коштів від інвестиційної діяльності визначається на основі аналізу змін в статті розділу Балансу «Необоротні активи» та статті «Поточні фінансові інвестиції», а також статей Звіту про фі­нансові результати («Дохід (втрати)» від участі в капіталі)», «Інші фінансові доходи», «Інші доходи (витрати)».

В статті «Реалізація фінансових інвестицій» (рядок 180) відобра­жаються суми грошових коштів від продажу акцій або довгостроко­вих зобов'язань інших підприємств, а також часткою в капіталі інших підприємств (відрізні від надходжень, котрі є еквівалентами грошо­вих коштів або утримуються для дилерських або торгових цілей).

В статті «Реалізація необоротних активів» (рядок 190) відобра­жається надходження грошових коштів від продажу основних засо­бів, нематеріальних активів, а також інших довгострокових необорот­них активів (крім фінансових інвестицій).

В статті «Реалізація майнових комплексів» (рядок 200) відобра­жається надходження грошових коштів від продажу дочірніх підпри­ємств та інших господарських одиниць (крім грошових коштів, реалі­зованих в составі майнового комплексу).

В статті «Отримані відсотки» (рядок 210) відображається над­ходження грошових коштів у вигляді відсотків за аванси грошовими коштами та позиками, наданим іншим сторонам (які не є авансами та позиками, здійсненими фінансовим закладом), за фінансові інвести­ції у довгострокові цінні папери, за використання наданих у фінансо­ву оренду необоротних активів тощо.

В статті «Отримані дивіденди» (рядок 220) відображаються суми грошових надходжень у вигляді дивідендів, як результат покупки ак­цій або часткою участі у капіталі інших підприємств, а також часткою участі у сумісних підприємствах (крім виплат, котрі є еквівалентом грошових коштів або по таким, котрі утримуються для дилерських або торгових цілей).

В статті «Інші надходження» (рядок 230) відображаються гро­шові надходження коштів від повернення авансів (крім авансів, пов'язаних з операційною діяльністю) та позик, наданих другим сторонам (надходження інші, ніж аванси та займи фінансового закладу), надходження грошових коштів від ф'ючерсних контрактів, опціонів тощо (за виключенням тих контрактів, котрі заключаються для осно­вної діяльності підприємства, або коли надходження вважається, як фінансова діяльність) , та інші надходження від інвестиційної діяль­ності, не передбачені вищевказаними статтями.

В статті «Придбання фінансових інвестицій» (рядок 240) відо­бражаються виплати грошових коштів для придбання акцій або дов­гострокових зобов'язань інших підприємств, а також часткою участі в сумісних підприємствах (крім виплат, котрі є еквівалентом грошових коштів або по таким, котрі утримуються для дилерських або торгових цілей).

В статті «Придбання необоротних активів» (рядок 250) відобра­жаються виплати грошових коштів для придбання основних засобів, нематеріальних активів та інших необоротних активів, нематеріаль­них активів та другими необоротних активів (крім фінансових інвес­тицій).

В статті «Придбання майнових комплексів» (рядок 260) відобра­жаються грошові кошти, сплачені за придбані дочірні підприємства та інші господарські одиниці (за відрахуванням грошових коштів, придбаних в складі майнового комплексу).

В статті «Інші платежі» (рядок 270) відображаються аванси (крім пов'язаних с операційною діяльністю) та займи у вигляді гро­шових коштів, надані іншим сторонам (крім авансів та позик фінан­сових закладів); виплати грошових коштів по ф'ючерсним контрак­там, форвардним контрактам, опціонам тощо (крім випадків, коли ці контракти укладаються для операційної діяльності або виплати класифікуються як фінансова діяльність); виплати у зв'язку зі здій­сненням у звітному періоді капітального ремонту, модернізації та реконструкції основних засобів; інші виплати, не передбачені у ви­щевказаних статтях.

В статті «Чистий рух коштів до надзвичайних подій» (рядок280) відображається різниця між сумами грошових надходжень та витрат, відображених по строкам 180-270.

В статті «Рух коштів від надзвичайних подій» (рядок 290) відо­бражаються, відповідно, надходження або витрати коштів, пов'язаних з надзвичайними подіями в процесі інвестиційної діяльності.

В статті «Чистий рух коштів «Чистий рух коштів від інвестицій­ної діяльності» (рядок 300) відображається результат рух коштів від інвестиційної діяльності з обліком руху коштів від надзвичайних по­дій, що повинно відповідати сумі рядків 280 та 290.

Розділ III. Рух грошових коштів в результаті фінансової діяль­ності.

Рух грошових коштів в результаті фінансової діяльності визна­чається на основі змін в статтях Балансу по розділу «Власний капі­тал» та статтях, пов'язаних з фінансовою діяльністю, в розділах Ба­лансу: «Забезпечення майбутніх витрат та сплат», «Довгострокові зобов'язання» та «Поточні зобов'язання» (Короткострокові креди­ти банків) та «Поточні зобов'язання по розрахункам з учасниками» тощо).

В статті «Надходження власного капіталу» (рядок 310) відобра­жається надходження грошових коштів від розміщення акцій та дру­гих операцій, що приводить к збільшенню власного капіталу.

В статті «Отримані позики» (рядок 320) відображається надхо­дження грошових коштів в результаті утворення боргових зобов'язань (позик, векселів, облігацій, а також інших видів короткострокових та довгострокових зобов'язань, не пов'язаних з операційною діяльністю).

В статті «Інші надходження» (рядок 330) відображається інші надходження грошових коштів, пов'язаних з фінансовою діяльністю.

В статті «Погашення позик» (рядок 340) відображаються випла­ти грошових коштів для погашення одержаних позик (одержаних по­зик, облігацій, які були випущені та інших видів коротко - та довгострокових зобов'язань, не пов'язаних з операційною діяльністю).

В статті «Сплачені дивіденди» (рядок 350) відображаються суми дивідендів та податку на прибуток, утриманого із дивідендів, сплаче­них грошовими коштами на протязі звітного періоду.

В статті «Інші платежі» відображається використання грошових коштів для покупки акцій підприємства, які були випущені раніше, виплати грошових коштів орендодавцю для погашення заборгова­ності по фінансовій оренді, повернення позик банку для робітників та по іншим платежам, пов'язаним з фінансовою діяльністю.

В статті «Чистий рух коштів до надзвичайних подій» (рядок 370) відображається різниця між сумою грошових надходжень та витрат, відображених по рядкам 310 або 360.

В статті «Рух коштів від надзвичайних подій» (рядок 380) ві­дображаються, відповідно, надходження або витрачення коштів, пов'язаних з надзвичайними подіями в процесі фінансової діяльності.

В статті «Чистий рух коштів за звітний період» (рядок 400) відо­бражається різниця між сумою грошових коштів та витрат, відображе­них в статтях: «Чистий рух коштів від операційної діяльності» (рядок 170), «Чистий рух коштів від інвестиційної діяльності»(рядок300) ті «Чистий рух коштів від фінансової діяльності» (рядок 390).

В статті «Залишок коштів на початок року» (рядок 410) відображається залишок грошових коштів на початок року, наведений в Ба­лансі по графі 3 рядків 230 и 240.

В статті «Вплив зміни валютних курсів на залишок коштів» (ря­док 420) відображаються прибутки (збитки) від курсових різниць, які виникли в результаті перерахування грошових коштів та їх ек­вівалентів в іноземній валюті в результаті коливання курсу валют в період звітного періоду.

В статті «Залишок коштів на кінець року» (рядок 430)наводиться різниця між сумою грошових коштів та витрат, відображених в стат­тях: «Чистий рух коштів за звітний період» (рядок 400), «Залишок коштів на початок року» (рядок 410) та «Вплив зміни валютних кур­сів на залишок коштів» (рядок 420) . Розрахований таким чином по­казник повинен рівнятися наведеному у Балансі залишку грошових коштів та грошових еквівалентів на кінець звітного періоду по графі 4 рядків 230 та 240.

Не включаються до звіту про рух грошових коштів не грошові операції:

  • отримання активів шляхом фінансової оренди;

  • бартерні операції;

  • придбання активів шляхом емісій акцій;

  • внутрішні зміни у складі грошових коштів (Дт 311 Кт 301 Дт 301 КтЗН).

Порядок заповнення звіту про рух грошових коштів наведено в таблиці 2 та додатках.

Таблиця 2

Звіт про рух грошових коштів

Види діяльності

Характеристика

Збільшення Зменшення

Джерело

1

2

3

4

Операційна діяльність

Фінансовий результат (при­буток чи збиток) за звітний період

-

Ф №2

ряд. 170(175)

Амортизація

Додається до прибутку або збитку

+

Ф № 2

II розділ

Зміни поточних активів

  • короткострокові фінансові вкладання;

  • дебіторська заборгованість;

  • запаси;

  • інша поточна заборгова­ність

+

-

-

-

Ф № 1

рядки 100-250

Зміни по­точних зобо­в'язань

  • кредиторська заборгова­ність;

  • інші поточні зобов'язання;

  • забезпечення

+

+

+

Ф № 1,

рядки 520-600

рядки 400, 410, 420

Інвестиційна діяльність

Придбання: нематеріальні ак­тиви, основні засоби, капіталь­ні вкладення, довгострокові капітальні вкладення. Реалізація: нематеріальні ак­тиви, основні засоби, капіталь­ні вкладення, довгострокові капітальні вкладення

-

+

Аналітичний облік

Аналітичний облік

Фінансова

діяльність

Придбання: кредити, займи, реалізація акцій, облігацій, цільові надходження

Погашення: кредитів, позик, акцій, облігацій, векселів, дивідендів

+

-

Аналітичний

облік

При складанні Звіту про рух грошових коштів практикуючий економіст зустрічається з рядом складностей, які пов'язані з непо­вною пристосованістю аналітичного обліку до сучасної звітності. Тому необхідно пам'ятати, що не включення до звіту не грошових операцій має місце тільки у випадках використання прямого методу вирахування чистого руху грошових коштів. На підприємствах заліз­ничного транспорту частину дебіторських та кредиторських розра­хунків складають — внутрішньогосподарські операції, а вони нерідко є не грошовими. Перед складанням звітності рахунки 682 683 необ­хідно трансформувати на грошові операції. Крім того, необхідно про­вести такі корегування: виділити доходи та витрати, які не пов'язані з рухом грошових коштів (допомога з ліквідації стихійного лиха на сусідньому підприємстві, бартерні операції і ін., прибутки (збитки), пов'язані з інвестиційною і фінансовою діяльністю; зміни в складі за­пасів).

Необхідно пам'ятати:

Рахунок 371 «Аванси видані» та рахунок 34 «Короткострокові векселя одержані» включають господарські операції по трьом видам діяльності (операційної, інвестиційної, фінансової). Це можна відне­сти також і до рахунків 36, 37, 63, 685. Уточнення потребує рахунок 66, заробітна плата може бути нарахована не тільки по операційній діяльності, і тому цей рахунок необхідно коректувати на рівні аналі­тичного обліку.

Необхідно коректувати зміни оборотних активів по таким опера­ціям:

  • внесення в уставний капітал матеріалами, або іншими запасами (кореспонденція з рахунком 46 «Неоплачений капітал»);

  • використанні запаси на капітальне інвестування, модернізацію, реконструкцію основних засобів (кореспонденція з рахунком 15 «Капітальні інвестиції»);

  • погашення нарахованих дивідендів запасами, погашення зобов'язань по фінансовій оренді; отримані або передані запаси в обмін на необоротні активі.

При коректуванні поточних зобов'язань необхідно пам'ятати про господарські операції по передачі необоротних активів інвестицій, помилки попередніх звітних періодів.

Таким чином при заповненні Звіту про рух грошових коштів не­обхідно не тільки використовувати загальну таблицю заповнення, а і пам'ятати про коректування.