Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 5. Звіт про власний капітал.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
150.53 Кб
Скачать

12

Тема 5- Звіт про власний капітал

Метарозкрити склад власного капіталу, його функції, мету складання Звіту про власний капітал, причини змін кожної статті, структуру звіту, інформаційне джерело і методику його складання, розкриття інформації в Примітках.

Ключові слова і поняття:

Власний капітал, статутний, пайовий, додатковий та інший додатковий капітал, реєстрований і нереєстрований капітал, неоплачений і вилучений капітал.

План:

  1. Визначення власного капіталу, його функції та мета складання Звіту про власний капітал.

  2. Статті власного капіталу та їх зміни.

  3. Зміст статей Звіту про власний капітал та методика його складання.

  4. Розкриття інформації про власний капітал у Примітках до фінансової звітності.

5.1. Визначення власного капіталу, його функції та мета складання Звіту про власний капітал

Власний капітал — це один з найважливіших і найістотніших показників для підприємства, оскільки втілює в собі такі характеристики:

  • забезпеченість коштами для функціонування підприємства;

  • платоспроможність підприємства;

  • кредитоспроможність підприємства.

При створенні підприємства його початковий (стартовий) капітал (К) дорівнює активам (А), які інвестори (засновники) передали в його розпорядження як внески у вигляді майна (активи). В момент реєстрації підприємства взаємозв'язок між активами і капіталом буде мати вигляд:

А = К

Але в процесі функціонування у підприємства виникають зобов'язання (3) і формула зв'язку буде такою:

А = К + З

Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 2 «Баланс» дано таке визначення власного капіталу.

Власний капітал — це частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов'язань.

Таким чином, формула розрахунку капіталу матиме такий вигляд:

К = А - 3

Враховуючи визначення доходів (Д) і витрат (В) та їх вплив на власний капітал основне бухгалтерське рівняння буде такими:

А = К + 3 + Д - В

У цьому вигляді бухгалтерська рівність дає наочне уявлення про економічний взаємозв'язок основних форм звітності: різниця між доходами і витратами, являє собою чистий прибуток (чистий збиток), який розраховується у Звіті про фінансові результати, який збільшує (зменшує) власний капітал підприємства.

Крім доходів і витрат, існують ще дві операції, що впливають на величину власного капіталу, це: інвестиції (І) та вилучення капіталів (Вл) власниками. Вони також можуть бути введені до основної бухгалтерської рівності:

А = К + 3 + Д-В + І - Вл

У такій формі балансова рівність використовується досить рідко, але вона найбільш наочно демонструє не тільки процес збільшення капіталу в результаті власної діяльності підприємства, а й можливості його змін, які привносяться із зовні, тобто інвесторами.

Зміст, структура, форма і методика складання Звіту про власний капітал визначені П(С)БО 5 "Звіт про власний капітал". Цей звіт є складовим елементом річної фінансової звітності підприємств. Він складається за формою № 4 (код ДКУД 1801005) за звітний період (календарний рік) за даними з початку року до кінця звітного періоду усіма підприємствами крім СМП.

Звіт про власний капітал — це звіт, який відображає зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду.

Метою складання Звіту про власний капітал є розкриття інформації про зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду.

Власний капітал утворюється за рахунок двох джерел:

  • внесення власниками (засновниками) грошей чи інших активів;

  • накопичення суми прибутку, що залишається на підприємстві;

Іншими словами власний капітал — це власні джерела фінансування діяльності підприємства, які без визначення строку повернення внесені його власниками (засновниками), або зали­шені ними на підприємстві із чистого прибутку.

За рівнем відповідальності власний капітал поділяється на дві частини:

  • статутний (реєстрований) капітал, розмір якого визначається установчими документами і обов'язково підлягає реєстрації;

  • додатковий капітал, який ще називають нереєстрований, — це додаткові внески засновників (учасників), резервний капітал та нерозподілений прибуток

Статутний капітал — це зафіксована в установчих докумен­тах загальна вартість активів, які є внеском власників (учасників) до капіталу підприємства.

Згідно діючого законодавства внесення реєстрованого вкла­ду до статутного капіталу є обов'язковим для засновників.

Додатковий капітал — це частка засновника (учасника) в інших формах власного капіталу підприємства.

Додаткові внески здійснюються до резервного (страхового) капіталу, і він лише виконує функцію інвестування.

Тобто, додаткові внески можна спрямовувати на покриття збитків, на розвиток підприємства тощо.

Додаткові внески є добровільними, рішення про їх сплату приймаються простою більшістю голосів засновників (учас­ників). У разі банкрутства підприємства учасники товариства відповідають в межах своїх часток. При цьому додаткові внески вкладів учасників до інших видів власності до уваги не беруться.

За формами власний капітал поділяється на:

  • інвестований капітал;

  • нерозподілений прибуток.

Інвестований капітал — це сума простих чи привілейованих ак­цій за їх номінальною (об'явленою) вартістю, а також додатково вкла­дений капітал, який може бути поділений за джерелами утворення.

Нерозподілений прибуток — це частина прибутку, яка не була розподілена між акціонерами та реінвестована у підприємство.

Роль власного капіталу підприємства розкривається через його функції (рис.23).