Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цінні папери заочне 2010.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
3.11 Mб
Скачать

Бібліографічний список до самостійної роботи

[1,2,5,6,7,13,14,16,17,21,37]

Тема 16

Національний депозитарій України.

Мета заняття

Ознайомитися з призначенням та основними функціями Національного депозитарію України.

План вивчення теми

1. Структура депозитарної системи України.

2. Сфера діяльності Національного депозитарію України.

3. Кодифікація цінних паперів.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Національна депозитарна система в Україні формується у вигляді двох рівнів:

Верхній рівень - це Національний депозитарій України та депо­зитарії, які ведуть рахунки для зберігачів і виконують кліринг і роз­рахунки з угод щодо цінних паперів.

Нижній рівень - це хранителі, які ведуть рахунки власників цінних паперів, і реєстратори власників іменних цінних паперів.

Обслуговування обігу державних цінних паперів, і зокрема депозитарної діяльності щодо цих паперів, виконує Національний банк України. Особливості виконання депозитарної діяльності з державними цінними паперами встановлюються Державною ко­місією з цінних паперів і фондового ринку разом з Національним банком України.

Відповідно до українського законодавства, центральним елементом національної системи депозитарних послуг має бути Національний депозитарій України. Ця організація повинна забезпечувати форму­вання й розвиток депозитарної системи в країні, забезпечувати функ­ціонування єдиної системи обліку й обігу цінних паперів, інтегрування національної депозитарної системи України в міжнародну систему депозитарних установ, які забезпечують функціонування світових ринків капіталів.

Сферою діяльності Національної депозитарної системи є:

- стандартизація обліку цінних паперів відповідно до міжнарод­них стандартів;

- уніфікація документообігу щодо операцій із цінними паперами й нумерація (кодифікація) цінних паперів, випущених в Україні, відповідно до міжнародних стандартів;

- відповідальне збереження всіх видів цінних паперів як у доку­ментарній, так і в бездокументарній формах;

- реальна поставка або переміщення з рахунку в цінних паперах з одночасною оплатою коштів відповідно до розпоряджень клі­єнтів;

- акумулювання доходів (дивідендів, процентних виплат тощо) щодо цінних паперів, узятих на обслуговування системою, і розподіл по рахунках;обслуговування механізмів позик і застави по цінних паперах, які взяті на обслуговування системою;

-надання послуг щодо зобов'язань номінального держателя імен­них цінних паперів;

- розробка, впровадження, обслуговування й підтримка комп'ютеризованих систем ведення й обігу рахунків у цінних паперах і виконання грошових виплат, пов'язаних із банків­ськими й іншими системами грошового клірингу на щоденній або іншій регулярній основі.

До компетенції Національного депозитарію, крім видів діяльності, визначених Законом «Про Національну депозитарну систему й особли­вості електронного обігу цінних паперів в Україні», належить:

  • стандартизація депозитарного обліку відповідно до міжнародних норм;

  • стандартизація документообігу щодо операцій із цінними папе­рами й нумерація (кодифікація) цінних паперів, випущених в Україні, відповідно до міжнародних норм;

  • установлення відносин і налагодження постійної взаємодії з депозитарними установами інших країн.

З вересня 2006 року НДУ має ліцензію на здійснення депозитарної діяльності депозитарію цінних паперів. З квітня 2008 року НДУ має ліцензію на здійснення разрахунково - клірингової діяльності.

Кодифікація цінних паперів.

Для того щоб однакові цінні папери різних емітентів і різних випусків можна було відрізнити одне від одного, у багатьох країнах світу всім емісійним цінним паперам привласнюють своє унікальне ім'я, а точніше - номер, або ідентифікаційний код. Такий номер по­винен дозволяти провадити машинну обробку й не має бути занадто громіздким.

Кодифікація цінних паперів - це призначення Національним де­позитарієм України номерів (кодів - ІЗШ) цінним паперам, а також ведення відповідної бази даних відповідно до міжнародних норм. Єдині правила та норми призначення кодів належать в Україні до випуще­них і зареєстрованих у встановленому порядку акцій, інвестиційних сертифікатів, облігацій підприємств і місцевих позик.

Основні норми призначення ідентифікаційних кодів цінних паперів викладені в міжнародному стандарті ІЗО 6166. Контроль виконання цього стандарту і його впровадження здійснює Міжнародна асоціація національних агентств з нумерації «АКИАЗ.С.», заснована комітетом 180. Учасниками цієї асоціації є агентства з нумерації з 64 країн. Укра­їну в ній представляє Національний депозитарій України.

Для одержання такого коду заявник повинен подати в департамент кодифікації цінних паперів Національного депозитарію України необ­хідні документи, які мають відповідати чинному законодавству. Всі коди цінних паперів, привласнені Національним депозитарієм, мають бути опубліковані в офіційних засобах масової інформації. Також усі емітенти зобов'язані внести реквізит «код цінних паперів » у відповідні сертифікати цінних паперів.

Приклад коду випуску цінного папера одного з українських емі­тентів: 11А1000261008.

По всіх цінних паперах, які випущені в бездокументарній формі й перебувають у лістингу фондових бірж і торговельно-інформаційних систем, мають бути оформлені глобальні сертифікати з ідентифіка­ційними кодами. Всі депозитарії повинні здійснювати депозитарну діяльність тільки з цінними паперами, яким привласнені ідентифі­каційні коди.

Депозитарію МФС і хранителям з 01.10.02 заборонено відкрива­ти рахунки в цінних паперах, якщо відповідним цінним паперам не призначений ідентифікаційний номер (код) Національним депозита­рієм.

Проведення кодифікації цінних паперів може сприяти підвищенню надійності збереження права власності по цінних паперах і надійності Національної депозитарної системи в нашій країні. Це найбільш на­дійна система ідентифікації цінних паперів і стандартизації їх обігу.

Контроль над діяльністю Національної депозитарної системи виконує Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку. Для виконання кожного з видів депозитарної діяльності учасникам Націо­нальної депозитарної системи видається окремий дозвіл Комісії. Дозвіл на виконання депозитарної діяльності комерційним банкам видається Комісією з узгодження з Національним банком України.