Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 6-Виявлення ознак жорстокого поводження...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
69.63 Кб
Скачать

7

Лекція 6.

Виявлення ознак жорстокого поводження та насильства щодо дитини

1. Сучасні підходи до визначення понять "насильство" та "жорстоке

поводження з дитиною".

2. Фактори ризику насильства та жорстокого поводження з дитиною.

  1. Наслідки насильства для дитини.

1. Сучасні підходи до визначення понять "насильство" та "жорстоке

поводження з дитиною".

Проблема насильства щодо дітей до недавнього часу залишалась закритою в нашій країн. Ця тема замовчувалась і не сприймалась суспільством, що породжувало багато міфів і хибних уявлень. Неупереджені дані статистики МВС про кількість зареєстрованих злочинів стосовно дітей свідчать про зростання насильницьких дій і відсутність належної уваги з боку суспільства и держави щодо забезпечення безпеки і прав дітей на щасливе дитинство.

Насильство розглядається як навмисна дія фізичного, психологічного, еко­номного і сексуального впливу, здійснена проти волі людині та з метою нанесення їй шкоди.

У низці документів поняття насильства відноситься до числа визначень, які не потребують спеціального тлумачення. Так, у частині 1 статті 19 Конвенції ООН про права дитини сказано, що країни-учасниці повинні вжити всіх необхід­них заходів, у т.ч. і законодавчих, для захисту дитини від усіх форм фізичного й психічного насильства, образ чи зловживання, жорстокого поводження та екс­плуатації. Однак при цьому не розкривається зміст понять "насильства", "зло­вживання", "образа", "експлуатація". Така невизначеність ускладнює вивчен­ня проблеми насильства над дитиною та істотно обмежує можливості надання їй соціальної та правової допомоги.

Отож, можна виділити ряд визначень, рекомендованих, зокрема, російськи­ми та українськими дослідниками, для використання під час розгляду пробле­ми насильства над дітьми, наприклад, насильство над дитиною - фізичний, психологічний, соціальний вплив на людину (дитину) з боку іншої людини (дити­ни чи дорослого), сім'ї, групи чи держави, яке змушує її переривати значиму діяльність і виконувати іншу, яка суперечить їй або є такою, що загрожує її фізич­ному чи психологічному здоров'ю та цілісності.

Основні види насильства - фізичне, психоемоційне (психологічне), сексу­альне насильство, нехтування основними потребами дитини.

Жорстоке поводження з дітьми - навмисна чи необережна поведінка, дії з боку дорослих або інших дітей, що призвела до травм, порушень у розвитку, смерті дитини або загрожує правам і благополуччю дитини.

Жорстоке поводження з дітьми - будь-які форми фізичного, психологіч­ного, сексуального або економічного насильства над дитиною в сім'ї або поза нею, які порушують права та свободи дитини, наносять шкоду її фізичному або психічному здоров'ю. Жорстоким поводженням з дитиною також є бездіяльність батьків (усиновителів), опікунів (піклувальників), інших осіб, які їх замінюють, якщо така бездіяльність перешкоджає оптимальному розвиткові дитини, нано­сить шкоду її фізичному або психічному здоров'ю (зневажання основних по­треб дитини, відсутність умов для нормальної життєдіяльності, турботи про її здоров'я та розвиток тощо.

Слід відзначити, що на сьогодні існує певна плутанина в термінології і тер­міни насильство над дітьми та жорстоке поводження з дітьми не розме­жовані як на рівні законодавства, так і в теоретичних джерелах із цього питан­ня. Більшістю науковців та практиків вищезазначені терміни розглядаються як синоніми.

Насильство над дітьми можна класифікувати за такими ознаками:

  • залежно від стратегії кривдника: явне та приховане (непряме);

  • за часом: те, що відбувається зараз, і те, що трапилося в минулому;

  • за тривалістю: одноразове або багаторазове, що триває роками;

  • за місцем та оточенням: удома - з боку родичів; у школі - з боку педагогів або дітей; на вулиці - з боку дітей або незнайомих дорослих.

Детальніше зупинимось на розгляді насильства щодо дітей з боку батьків, оскільки таке насильство завдає найбільшої шкоди дитині, у першу чергу -психологічної, та сприяє формуванню певних її характерологічних особливос­тей, які стійко впливають на поведінкові реакції дитини, а також обумовлюють процес її реабілітації в притулку для дітей та центрі соціально-психологічної реабілітації дітей.