Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 9 для студ ПМТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
199.17 Кб
Скачать

Тема 9. Міжособистісні конфлікти

До найпоширеніших психологічних конфліктів відносяться міжособистісні конфлікти. Вони охоплюють практично всі сфери людських відносин. Будь-який конфлікт в кінцевому результаті так чи інакше зводиться до міжособистісного. Навіть в міждержавних конфліктах відбуваються зіткнення між лідерами або представниками держав. Тому знання особливостей міжособистісних конфліктів, причин їх виникнення і способів управління ними є важливою складовою у професійній підготовці будь-якого фахівця. Ці та інші аспекти міжособистісних конфліктів розкриваються у цій темі.

Матеріал для самостійного вивчення теми

Поняття міжособистісного конфлікту і його особливості

Точного визначення міжособистісного конфлікту, мабуть, дати не можна. Але коли ми говоримо про такий конфлікт, то нам відразу представляється картина протиборства двох людей на основі зіткнення протилежно направлених мотивів.

Міжособистісні конфлікти мають свої відмінні особливості, які зводяться до наступного.

1. У міжособистісних конфліктах протиборство людей відбувається безпосередньо, тут і зараз, на основі зіткнення їх особистих мотивів. Суперники стикаються обличчям до обличчя.

2. У міжособистісних конфліктах проявляється весь спектр відомих причин: загальних і приватних, об'єктивних і суб'єктивних.

3. Міжособистісні конфлікти для суб'єктів конфліктної взаємодії є своєрідним «полігоном» перевірки характерів, темпераментів, прояву здібностей, інтелекту, волі та інших індивідуально-психологічних особливостей.

4. Міжособистісні конфлікти відрізняються високою емоційністю і охопленням практично всіх сторін відносин між конфліктуючими суб'єктами.

5. Міжособистісні конфлікти зачіпають інтереси не тільки конфліктуючих, а й тих, з ким вони безпосередньо пов'язані або службовими, або міжособистісними відносинами.

Сфери прояву міжособистісних конфліктів

Міжособистісні конфлікти, як уже зазначено вище, охоплюють всі сфери людських відносин. У табл. 9.1 представлені основні сфери міжособистісних конфліктів з виділенням деяких їхніх типів і причин.

Управління міжособистісними конфліктами

Управління міжособистісними конфліктами можна розглядати у двох аспектах - внутрішньому і зовнішньому. Внутрішній аспект передбачає застосування технологій ефективного спілкування та раціональної поведінки в конфлікті (див. тему 6). Зовнішній аспект відображає управлінську діяльність з боку керівника (менеджера) або іншого суб'єкта управління по відношенню до конкретного конфлікту. Зміст такої діяльності на кожному етапі управління представлено в табл. 9.2.

У процесі управління міжособистісними конфліктами важливо враховувати їх причини та фактори (див. табл. 9.3), а також характер міжособистісних відносин конфліктантів до конфлікту, їх взаємні симпатії й антипатії. У табл. 9.4 дається типологія міжособистісних конфліктів на такій основі.

Таблиця 9.1

Сфери міжособистісних конфліктів

№ п/п

Сфера прояву

Типи конфліктантів

Причини

1

Колектив (організація)

Керівник – підлеглий

Між співпрацівниками одного рангу

Службові

Неслужбові

Організаційно-технічні: розподіл ресурсів; незадовільні комунікації; відмінності в цілях і т. д

Психологічні (соціально-психологічні): індивідуально-психологічні особливості; соціально-психологічні явища (позиція, статус, роль, внутрішня установка та ін.)

2

Сім’я

Подружні конфлікти Батьки-діти

Подружжя-родичі

Обмеження свободи, активності і дій;

девіантна поведінка одного або кількох членів

сім'ї: наявність протилежних інтересів;

сексуальна дисгармонія, матеріальні проблеми;

індивідуально-психологічні особливості

і рівень психолого-педагогічної культури членів

сім'ї

3

Суспільство

(організації соціальної сфери, державні установи: вулиця, громадський транспорт і т. і.)

Громадянин-суспільство Громадянин-чиновник і т. д.

Нерозвиненість технологій прийому громадян в державних установах і в сфері обслуговування; низька правова та психолого-педагогічна культура

Таблиця 9.2

Управління міжособистісними конфліктами

№ п/п

Етап управління

Основний зміст

1

Прогнозування конфлікту

Вивчення індивідуально-психологічних особливостей співробітників; знання та аналіз ранніх симптомів прихованого конфлікту, на стадії виникнення конфліктної ситуації (обмеження відносин, підкреслено-офіційна форма спілкування, критичні висловлювання в адресу суперника і ін.

2

Попередження конфлікту

На основі поглибленого аналізу причин та факторів назріваючого конфлікту вжити заходів з їх нейтралізації (див. табл. 9.3); педагогічні заходи: бесіда, роз'яснення, формування культури міжособистісних відносин; адміністративні заходи: зміна умов праці; переклад потенційних конфліктантів до різних підрозділів, зміни і т. д.

3

Регулювання конфлікту

Домогтися визнання конфліктуючими реальності конфлікту; нагадати конфліктуючим про дотримання коректності поведінки у взаєминах; використовувати всі технології, представлені в табл. 4.2; обмежити число учасників конфлікту, не допустити залучення в конфлікт інших співробітників

4

Вирішення конфлікту

Виходячи з оцінки глибини конфлікту вжити один із способів вирішення; адміністративний або педагогічний.

Таблиця 9.3

Причини і фактори міжособистісних конфліктів по В. Лінкольну

№ п/п

Тип факторів та їх основний зміст

Форми прояву

1

Інформаційні фактори – неприйнятність інформації для однієї зі сторін

Неповні й неточні факти; чутки, мимовільна дезінформація; передчасна інформація або інформація, передана із запізненням; ненадійність джерел інформації; сторонні факти; неадекватні акценти

2

Поведінкові фактори – недоречність, грубість, без контактність і т.д.

Прагнення до переваги; прояв агресивності; егоїзм ; порушення обіцянок; мимовільне порушення комфортних відносин

3

Фактори стосунків – незадоволеність від взаємостосунків між сторонами

Дисбаланс у відносинах; несумісність в цінностях, але в інтересах, манерах поведінки й спілкуванні; відмінність в освітньому рівні; класові відмінності; негативний досвід відносин у минулому, низький рівень довіри й авторитетності

4

Ціннісні фактори – протилежність принципів поведінки

Вірування й поведінка (забобони, переваги, пріоритети); прихильність до групових традицій, цінностей, нормам; релігійні, культурні, політичні й інші цінності; моральні цінності (уявлення про добро й зло, справедливість й несправедливість й т.і.)

5

Структурні фактори – відносно стабільні об’єктивні обставини, які складно піддаються зміні

Влада, система керування; право власності; норми поведінки, "правила гри" і т.д. ; соціальна приналежність

Таблиця 9.4

Класифікація міжособистісних конфліктів у залежності від взаємної спрямованості суб'єктів S1 і S2 у міжособистісних відносинах (симпатії - (+) і антипатії - (-))

Джерела для поглибленого вивчення

1. Анцупов А. Я., Шипилов А. И. Конфликтология. – М.: ЮНИТИ, 1999. – Гл. 26.

2. Гришина Н. В. Психология конфликта. – СПб.: Питер, 2000.

3. Козырев Г. И. Введение в конфликтологию. – М.: Владос, 1999. – С. 144–146.

4. Конфликтология / Под ред. А. С. Кармина. – СПб.: Лань, 1999. – Гл. 5.

5. Психология. Учебник / Под ред. А. А. Крылова – М.: Проспект, 1998. – Гл. 20.

Контрольні питання

1. Перерахуйте особливості міжособистісних конфліктів.

2. Перерахуйте сфери прояву міжособистісних конфліктів.

3. Назвіть типи міжособистісних конфліктів в організації.

4. Перерахуйте основні причини міжособистісних конфліктів в організації.

5. Назвіть основні причини міжособистісних конфліктів у суспільстві.

6. Назвіть основні причини міжособистісних конфліктів у родині.

7. Розкрийте основний зміст управлінської діяльності з прогнозування міжособистісних конфліктів та їх запобіганню.

8. Розкрийте основний зміст управлінської діяльності з регулювання і вирішення міжособистісних конфліктів.

9. Перерахуйте причинні фактори міжособистісних конфліктів по В. Лінкольну.

10. Назвіть типи міжособистісних конфліктів в залежності від взаємної спрямованості суб'єктів в особистісних відносинах.

Заняття 9.1. Самооцінка методом тестування готовності до міжособистісної взаємодії. Практичне заняття по темі «Міжособистісні конфлікти»

Мета заняття. Закріплення знань студентів щодо основних проблем теорії міжособистісних конфліктів, розвиток у них навичок самооцінки особистості та формування вмінь аналізувати отримані результати тестування і коригувати свою поведінку в міжособистісних стосунках.

Порядок проведення заняття

Підготовчий етап. За один-два тижні студенти отримують установку на проведення заняття у формі тестування з метою самооцінки особистості та корекції своєї поведінки в міжособистісному взаємодії. Їм повідомляють тему і ціль заняття. Дають вказівки на самостійне вивчення літератури та з'ясування основних понять: «міжособистісний конфлікт», «особливості міжособистісних конфліктів», «причини міжособистісних конфліктів».

В ході заняття. Студентам пропонують пройти представлені нижче тести. Викладач організує обговорення результатів тестування та надає методичну допомогу у виробленні програми самовдосконалення і самокорекції поведінки.