Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. вказівки посівні машини.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
8.41 Mб
Скачать

3.3.3. Підготовка трактора

У колісних тракторів встановлюють передні та задні колеса на колію 1400 мм і тиск у шинах задніх коліс 0,12-0,13 МПа, передніх - 0,17 МПа. Довжину розкосів задньої начіпки встановлюють 515 мм, вилки розкосів з'єднують з поздовжніми тягами механізму начіплювання крізь прорізи.

На механізм начіплювання трактора встановлюють рамку автозчіпки. На трактор спереду монтують маркери та встановлюють виліт обох маркерів відповідно до ширини міжряддя і колії коліс трактора.

3.3.4. Підготовка поля та організація садіння

Поле для садіння обробляють згідно з вимогами агротехніки залежно від конкретних ґрунтово-кліматичних умов. Напрямок садіння повинен збігатися з напрямком останньої оранки. Передпосадкове боронування проводять упоперек напрямку садіння. Для першого проходу агрегату провішують пряму лінію. Вішки встановлюють на відстані 50-100 м одна від одної. У тому разі, якщо немає вільних виїздів на краї поля, розмічають поворотні смуги завширшки 10 м та межі садіння.

Агрегат під час садіння має рухатися човниковим способом. При цьому програмний пристрій маркера забезпечує опускання по черзі в робоче положення саме тієї штанги, яка спрямована у бік незасадженої частини поля. Режим роботи гідросистеми під час роботи - «плаваючий», під час розворотів - «нейтральний».

3.3.5. Перевірка якості садіння

У процесі роботи постійно перевіряють якість садіння за агротехнічними вимогами, що встановлені для цієї зони. Густоту садіння перевіряють 1-2 рази протягом зміни, а також під час чергової заміни садивного матеріалу. Слід стежити за тим, щоб витрати насіннєвої картоплі були приблизно однаковими по окремих гонах та бункерах машини. Під час контролю якості виконання робіт заміри глибини садіння, норми садіння, ширини стикових міжрядь та інших показників проводять протягом зміни не менше двох разів для того, щоб своєчасно виправити роботу агрегату. Остаточно оцінюють якість садіння за сходами.

4. Контрольні питання

4.1. Якого типу висаджувальні апарати застосовано в СН-4Б, КСМ-4, в САЯ-4А?

4.2. Як регулюється глибина садіння бульб в СН-4Б та КСМ-4?

4.3. Як проводиться технологічна наладка картоплесаджалки перед початком роботи?

4.4. Як проводиться встановлення саджалки на норму садіння бульб?

4.5. Які пристрої забезпечують стабільну подачу бульб з бункера до садильних апаратів КСМ-4, САЯ-4А?

4.6. Як проводиться встановлення саджалки на норму висіву добрив?

4.7. Чи впливає швидкість руху на крок садіння в картоплесаджалок КСМ-4, СН-4Б та САЯ-4А?

4.8. Як проводиться підготовка трактора до роботи з картоплесаджалкою?

4.9. Як проводиться перевірка якості садіння?

5. Зміст звіту

5.1. Виконати функціональні схеми картоплесаджалок КСМ-4, САЯ-4А.

5.2. Виконати принципові схеми садильних апаратів КСМ-4, САЯ-4А.

5.3. Описати технологічну наладку картоплесаджалки перед початком роботи.

6. Література

6.1. Войтюк Д.Г., Гаврилюк Г.Р. Сільськогосподарські машини. 2-е вид. - К.: Каравела, 2008.-С..

6.2. Сільськогосподарські та меліоративні машини: Підручник / Д.Г. Войтюк, В.О. Дубровін, Т.Д. Іщенко та ін.; За ред. Д.Г. Войтюка. - К.: Вища освіта, 2004. – С. 179-190.

6.3. Практическое руководство по технологической наладке сельскохозяйственной техники. – Под ред. В.И. Полонца, И.П. Масло К.: Урожай, 1987. – С. 66-86.