Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Юридична відповідальність.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
26.71 Кб
Скачать

Тема: Юридична відповідальність за правопорушення у сфері фінансової, банківської і бюджетної систем України.

  1. Загальна характеристика правопорушень у сфері фінансової, банківської і бюджетної системи економіки. Поняття і риси.

  2. Ухилення від сплати податків, зборів.( обов’язкових платежів).

  3. Шахрайство з фінансовими ресурсами, як адміністративне правопорушення та злочин.

  4. Порушення законодавства про банківську діяльність: поняття, види.

  1. Риси правопорушень:

  • Найбільш поширеними правопорушеннями у сфері фінансової, банківської і бюджетної систем України є адміністративні проступки та злочини.

  • Регулювання правовідносин щодо юридичної відповідальності здійснюються ККУ та КПК адміністративних правопорушень, КУпАП , ПК, БК України, законами України про банки і банківську діяльність, про цінні папери і фондовий ринок.

  • Зменшення кількості складів злочинів у фінансовій банківській системі в зв’язку з декриміналізацією діянь та гуманізацією покарань у сфері господарювання в Україні.

  • Збільшення кількості складів адміністративних правопорушень з причин декриміналізації діянь та розширенням кола суспільних відносин, які регулюються адміністративним правом, кодифікацією податкового законодавства.

  • Об’єкти злочинів – це суспільні відносини у сфері фінансової системи, ринку цінних паперів в податковій, бюджетній та банківський системі.

  • Об’єктами адміністративних правопорушень є суспільні відносини у сфері валютного регулювання ринку цінних паперів фінансової, податкової, бюджетної та банківської системи.

  • Об’єктивна сторона злочину полягає у вигляді як дії так і бездіяльності. Склад злочинів може бути як матеріальний так і усіченим. Об’єктивна сторона адміністративних правопорушень також полягає в діяннях як у вигляді дії, так і бездіяльності, склад може бути як усічений так і матеріальний ( мають бути наслідки).

  • Суб’єкт фіз. особа,осудна, яка досягла 16 років. В окремих випадках передбачається спеціальні суб’єктно-службові особи – комерційний директор, головний бухгалтер.

  • Суб’єктами адміністративних правопорушень є фізична особа осудна, яка досягла 16 років,в окремих випадках – відповідальність посадових осіб, як суб’єктів господарювання.

  • Суб’єктивна сторона полягає наявності вини у формі умислу.

  • Покарання за злочини у сфері банківської, фінансової системи:

  1. Штраф; 2) позбавлення волі; 3) позбавлення права обіймати певні посади, або займатися певним видом діяльності ; 4)конфіскація коштів або іншого майна одержаного злочинним шляхом або конфіскація майна.

  • За адміністративні правопорушення застосовується лише штраф.

  • Застосування покарання за злочини здійснюється на підставі рішення суду,а за адміністративні правопорушення – на підставі рішення суду або компетентних відповідних органів.( органи державної податкової служби, фінансовій інспекції

  1. Склад злочину:

Об’єктом злочину є суспільні відносини у сфері податкової системи України. Безпосередній об’єкт це відносини у сфері оподаткування, та наповнення доходної частини бюджету. Предмет: податки , збори, обов’язкові платежі. Об’єктивна сторона полягає в діяннях у вигляді дій, а саме ухилення від сплати податків та зборів:

  1. ЗМЕНШЕННЯ АБО ПРИХОВУВАННЯ ПРИБУТКУ

  2. ЗМЕНШЕННЯ БАЗИ ОПОДАТКУВАННЯ

  3. ЗМЕНШЕННЯ ОБСЯЗІВ СПЛАТИ ПОДАТКІВ.

  4. НЕПРАВДИВІ ДАННІ ПРО СУБЬЄКТІВ ОПОДАТКУВАННЯ ТА ІНШІ СПОСОБИ. СПОСІБ УХИЛЕННЯ НЕ ВПЛИВАЄ НА САНКЦІЮ.

Важливе настання наслідків від несплати податків, а саме: несплата в значних розмірах – це від 1000 неоподаткованих мін громадян ( * 522), таким чином має місто матеріальний склад злочину.

Злочин вважається закінченим з моменту несплати податків, зборів в строк.

Суб’єкт злочину: фізична особа осудна, яка досягла 16 років, а також службова особа суб’єкту господарювання незалежно від форми власності, фізична особа підприємець.

Суб’єктивна сторона: вина в вигляді прямого умислу. Санкції: штраф, або позбавлення права обіймати певні посади та займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Кваліфікаційні ознаки:

- ті ж діяння вчинені за попередні змоги групою осіб або ненадходження податків та зборів у великих розмірах. ( від 3 до 5 неоподаткованих мін доходів громадян * 522).

- вчинення тих же дій особою,яка раніше судимою за ухилення сплати податків або до ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах.

Ст.. 222 шахрайство:

Шахрайство – заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживанням довірою. Склад злочину:

Об’єкт :суспільні відносини у сфері фінансової системи України.

Предмет злочину: завідомо неправдива інформація.

Об’єктивна сторона: діяння у вигляді дії, а саме надання завідомо неправдивої інфо органом державної влади АРК чи органом місцевого самоврядування.

Мета – отримання субсидій, субвенцій, дотацій кредитів чи пільг у разі відсутності ознак злочину. ( для здійснення господарської діяльності).

Злочин вважається закінченим з моменту подання неправдивої інформації.

Суб’єкт злочину – це ФОП , посадова особа суб’єктів господарювання

Суб’єктивна сторона – прямий умисл.

Санкції: штраф і позбавлення права займати певні посади.