Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Памятка осмотр.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
84.99 Кб
Скачать

Огляд трупа при наявності слідів дії вогнепальної зброї.

При наявності на трупі слідів дії вогнепальної зброї, крім дотримання загальних правил огляду трупа на місці події, особлива увага звертається на на такі обставини:

  • положення трупа стосовно місцезнаходження зброї, гільз, куль і їх слідів;

  • наявність пристосувань, які могли бути використані для натискання на спусковий гачок;

  • наявність на руках трупа слідів кіптяви та змащення від зброї;

  • кількість поранень і місцезнаходження вхідних та вихідних отворів;

  • наявність додаткових слідів пострілу на одязі і тілі трупа (кіптява, незгорілі порошинки, розриви тканини, відбиток дулового зрізу);

  • як розташовані додаткові фактори пострілу стосовно вхідного отвору, яку площу займають, розподілені вони рівномірно по колу або у виді еліпса;

  • наявність слідів крові, їх характер та розташування;

  • якщо виявлено поранення дробом, то яку площу воно займає і як розміщено;

  • при наявності на трупі ушкоджень, які є результатом вибуху, звертається увага на наявність упровадження вибухової речовини та осколків, поразка осколками навколишніх предметів.

Сліди дії вогнепальної зброї на тілі та одязі варто упаковувати таким чином, щоб вони не були порушені при транспортуванні трупа в морг. Місце вхідного отвору на трупі доцільно обшити марлею або чистим шматком матеріалу.

Встановлення ушкоджень, заподіяних тупими предметами

Травми нанесені тупими предметами, трапляються найчастіше. До них належать:

  • садна - ушкодження поверхні шкіри різної форми (круглої, кутастої, місячної та ін.). Форма саден залежить не тільки від форми слідоутворюючої частини предмета, але і напрямку його руху, угла, під яким знаряддя стикалося з тілом. Розрізняють садна від удару, ковзання, удару з ковзанням. Сковзати можуть як знаряддя по поверхні тіла так і поверхня тіла по предмету при волочінні. Садна нерідко утворюються посмертно, наприклад при транспортуванні трупа в морг. В області посмертних саден звичайно не буває синців, по їх краях не виникає запальних процесів;

  • синці - результат внутрішніх ушкоджень кровоносних судин або зсув м'яких тканин без порушення поверхні шкіри. Найчастіше вони бувають круглої форми, але можуть передавати і форму тупого знаряддя. Синці зв'язані з припухлістю тканин, розмір їх залежить від сили удару та властивостей конкретного органа.

У момент утворення колір синців - багряной-синій, через 2-3 доби вони зеленіють, а потім жовтіють. На трупі зберігається колір синця на момент смерті;

  • рани - порушення не тільки шкіри, але і розташованих нижче м'яких тканин. Від ударів тупим предметом утворюються рвані, забиті та клаптеві рани. Форма ран залежить від величини та форми знаряддя, сили удару, від анатомічної області, у якій вони розташовані.

По краях ран і на стінках раневого каналу можуть залишатися сліди металізації, які виявляються різними фізико-технічними методами та іноді дозволяють встановити, яким знаряддям заподіяне ушкодження. У раневих каналах іноді можуть зберігатися окремі частини знаряддя (наприклад, дрібні частки дерева тощо).