Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Про сучасний стан і напрями розвитку мовної пол...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
64.51 Кб
Скачать

3. Ухвалення базового закону України «Про мови»

Одним із способів ефективного рішення питання про статус російської та інших мов в Україні може стати ухвалення базового закону України «Про мови», який задасть концептуальні рамки мовної політики, чітко сформулює статус російської мови, що відповідає реальній мовній ситуації в Україні, визначить сфери використання російської та інших мов, встановить достатні заходи по захисту мовних прав громадян.

Впродовж декількох років депутатами ВРУ здійснювалися неодноразові спроби ухвалити базовий Закон України «Про мови». Лише до Верховної Ради шостого скликання внесено 3 законопроекти – від 29.11.07, автор – Л.І. Грач (відхилений), від 27.11.07, автор Гнаткевіч Ю.В. (вручений для ознайомлення), від 06.04.09, автори – П.М. Мовчан, В.А. Яворівський (вручений на заміну). Також 29.11.07 був внесений проект Закону «Про регіональні мови і мови меншин», автор – В.В. Колесніченко (знятий з розгляду).

Ухваленню Закону України «Про мови» повинна передувати робота по формуванню суспільно-політичного консенсусу щодо статусу російської мови в Україні з широкою участю політичних сил, громадських об'єднань, експертного співтовариства. Лише в цьому випадку Закон «Про мови» буде ухвалений і виконуватиметься в Україні.

Виходячи з вищесказаного, сьогодні шляхи вирішення мовної проблеми в Україні мають бути наступними:

1. Внести зміни в Закон України «Про ратифікацію Європейської Хартії регіональних мов або мов меншин», розширивши і деталізувавши зобов'язання України по захисту прав використання регіональних мов і мов меншин в таких сферах, як наука, освіта, судочинство, адміністративні функції, засоби масової інформації. Також законом необхідно чітко встановити території поширення і використання всіх регіональних мов, визначити повноваження органів місцевого самоврядування в реалізації положень Хартії.

2. Прийняти постанову Кабінету Міністрів України «Про реалізацію Закону України «Про ратифікацію Європейської Хартії регіональних мов або мов меншин», передбачивши конкретні заходи і достатнє фінансування.

3. Покласти функції реалізації мовної політики в рамках виконання Європейської хартії регіональних мов або мов меншин на один конкретний орган державної влади – Держкомітет з питань регіональних мов і мов меншин.

4. Ухвалити новий Закон «Про мови», розроблений на основі Конституції України, Закону України «Про мови Української РСР», Європейської Хартії регіональних мов або мов меншин, закріпивши особливий статус російської мови в Україні як регіональної мови і мови міжнародного спілкування, а так само через використання формулювання «російська та інші мови».

5. Особливим варіантом може бути ухвалення окремого закону «Про російську мову», яким може бути закріплений особливий статус російської мови в Україні і гарантовані права російськомовного населення.

Джерело: Прес-служба "Громадянського руху "Нова Україна"