Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пробні уроки і одноденна.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
310.78 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Стахановський педагогічний коледж

ЛнУ імені Тараса Шевченка

Робоча Програма та методичні рекомендації

з педагогічної практики

Пробні уроки і заняття в школі Пробні уроки і заняття в школі (одноденна)

для вищих педагогічних навчальних закладів

I-II рівнів акредитації

Спеціальність “Початкове навчання”

Освітньо-кваліфікаційний рівень молодший спеціаліст

Укладачі: Єрмолаєва О.В., Семірядова З.І., Луханіна О.М., Ткачук Т.С., Тіхова Т.І., Дьоміна О.В.

Схвалено на засіданні ПЦК природничо-математичних дисциплін

Протокол № __ від “ _ “ ________ р.

Розглянуто і затверджено на засіданні науково-методичної ради

Протокол № __ від “ _ “ ________ р.

м. Стаханов

З М І С Т

Вступ .................................................................................................

4

Мета і завдання практики ................................................................

5

Організація практики .......................................................................

6

Зміст практики .................................................................................

8

Методичні рекомендації щодо проведення практики ..............

15

Рекомендована література ...............................................................

28

ВСТУП

Практика “Пробні уроки і заняття” проводиться з метою вироблення у студентів професійних умінь і навичок організації і проведення навчально-виховного процесу в школах різних типів.

Цій практиці передує серія показових уроків, де основну увагу слід приділяти створенню умов для перегляду студентами-практикантами максимальної кількості різних типів і видів уроків (в школах, гімназіях, ліцеях, авторських школах). Відвідування і обговорення показових уроків і занять, знайомство з досвідом роботи досвідчених учителів в різних типах шкіл дозволять студентам-практикантам реально усвідомити і зрозуміти теоретичні положення про організацію навчально-виховного процесу, які вони одержали в педагогічному коледжі. При аналізі занять, уроків учителя, викладачі демонструють студентам еталони зразку аналізу уроків і позакласних занять з предмету.

МЕТА І ЗАВДАННЯ ПРАКТИКИ

Мета: виробити у студентів професійні уміння і навички організації і проведення навчально-виховного процесу в школах різного типу.

Завдання практики:

  • формувати вміння і навички спостереження за навчально-виховним процесом в школі і аналізу його результатів;

  • оволодіти методами, прийомами і засобами проведення уроків, занять, а також навичками керівництва пізнавальною діяльністю школярів у відповідності з їх віковими і індивідуальними особливостями;

  • навчити студентів творчому використанню на практиці знань, отриманих при вивченні психолого-педагогічних дисциплін і окремих методик;

  • оволодіти вміннями плану вати уроки і позакласні заняття з предмету, розробляти конспекти уроків, позакласних занять;

  • оволодіти вміннями працювати з методичною літературою, шкільними підручниками і програмами, творчо відбирати матеріал, наочні посібники, ТЗН до уроків і занять;

  • відбирати найбільш ефективні форми , методи і прийоми проведення уроків і позакласних занять з урахуванням особливостей фізичного і психічного розвитку учнів;

  • проводити діагностику рівня розвитку особистості і колективу учнів, сформованості у школярів знань, умінь і навичок з предмету, загальноосвітніх умінь і навичок учнів;

  • дотримуватися в роботі з класом санітарно-гігієнічних норм і вимог;

  • розробляти і виготовляти наочні посібники, дидактичний матеріал до уроків і позакласних занять, занять в ГПД;

  • здійснювати самоаналіз і самооцінку результатів власної діяльності, а також аналізувати пробні уроки, позакласні заняття, заняття ГПД інших студентів;

  • вести навчально-виховну роботу на основі комплексного підходу до навчання і виховання в процесі одноденної практики;

  • під час одноденної практики планувати уроки з декількох предметів на один робочий день з урахуванням міжпредметних зв’язків;

  • вести шкільну документацію (класний журнал, щоденники учнів, перевірка зошитів).

ОРГАНІЗАЦІЯ ПРАКТИКИ

Проводиться практика «Пробні уроки і заняття в школі» на IIIкурсі уV семестрібез відриву від теоретичного навчання. Студенти перебувають на практиці 6 годин.

Пробні уроки і заняття в школах студенти проводять в основному після вивчення відповідних розділів окремих методик під керівництвом викладачів даних дисциплін. На одному з пробних уроків (занять) у студента разом з викладачем окремої методики присутній і приймає участь в аналізі уроку викладач педагогіки. Кожен студент повинен виконати установлену норму класно-урочних і позакласних занять. Практика кожного студента проводиться в різних класах початкової школи, по різним предметам, бажано по різним варіантам шкільного навчального плану і навчальних програм різних типів.

Без затверджених конспектів пробних уроків і занять студенти до практики не допускаються. Переглянуті уроки і заняття обов’язково аналізуються. За аналіз переглянутих уроків студенту виставляється оцінка.

На III курсі у VI семестрі проводиться педагогічна практика «Пробні уроки і заняття в школі (одноденна). Це етап практики, який здійснює перехід від пробної практики в школі до переддипломної практики. Кожен студент повинен виконати установлену норму робочих днів (6 днів) в різних класах.

Практика одного робочого дня контролюється керівниками від бази практики і керівниками практики від вищого навчального закладу.

Керівники від бази практики консультують студентів з питань організації та планування занять за розкладом одного дня, допомагають у написанні планів-конспектів занять і підписують їх не раніше ніж за два дні до проведення робочого дня. Після проведення уроків вчитель виставляє оцінку за кожен урок, висловлює свої зауваження під час обговорення роботи студента. Оцінка за день виставляється загальна, виходячи з оцінок за кожен урок.

Керівник групи практики від вищого навчального закладу перевіряє наявність та зміст планів-конспектів на робочий день і за умови відповідності психолого-педагогічним вимогам візує путівку-дозвіл до практики. Путівку-дозвіл оформлюють на першій стороні перед планами занять за формою.

На перевірку кожного тижня студентами здаються аналізи переглянутих уроків і занять, і керівник практики від вищого навчального закладу оцінює якість їх написання. Аналізи уроків і занять студенти оформлюють за формою.

По закінченню педагогічної практики «Пробні уроки і заняття в школі (одноденна) студенти подають таку звітну документацію:

  1. Звіт про проходження педагогічної практики. (додаток № 2)

  2. Характеристика на студента-практиканта (додаток № 2);

  3. Щоденник (додаток № 1)

  4. Плани уроків ( за 6 робочих днів);

  5. Листи аналізу шести переглянутих уроків, занять;

  6. Сценарій одного з проведених позакласних заходів;

  7. Розгорнуті конспекти уроків одного з робочих днів, проведених студентом;

  8. Після закінчення практики «Проні уроки і заняття в школі (одноденна) проводиться захист звітів студентів з диференційованою оцінкою в комісії, призначеною заступником директора з навчально-виробничої роботи.

ЗМІСТ ПРАКТИКИ

Кожен студент повинен протягом VI семестру провести 14 уроків (Вг, Гпд) з різних предметів ( українська мови та читання – 3 ур., російська мова та читання – 2 ур., математика – 3 ур., ”Я і Україна” – 1 кр., праця – 1 ур., фізичне виховання – 1 ур., музичне виховання – 1 ур., малювання – 1 ур.)

Студенти III курсу протягом VII семестру проходять педагогічну практику «Пробні уроки і заняття в школі (одноденна)»

ЗАВДАННЯ СТУДЕНТАМ НА ПРАКТИКУ

  1. Провести діагностику рівня розвитку особистості учня і колективу учнів одного з класів (за вибором) упродовж одноденної практики. Скласти за результатами діагностики психолого-педагогічну характеристику на учня і колектив класу.

  2. Розробити і виготовити наочні посібники, дидактичний матеріал до уроків і позакласних занять.

  3. Проаналізувати переглянуті уроки і заняття.

  4. Оформити щоденник з педагогічної практики “Пробні уроки і заняття в школі”

  5. Оформити обов’язкову звітну документацію з педагогічної практики за схемами.

  6. Оформити конспект залікового уроку або заняття.

  7. Ознайомитись з календарно-тематичним плануванням навально-виховної роботи вчителя.

ПАМ’ЯТКА

практиканту по підготовці до уроку

  1. Визначте заздалегідь тему свого уроку, точно визначте матеріал підручника до цього уроку, його місце у системі уроків з теми.

  2. Вивчить методичну літературу по темі уроку.

  3. Відвідайте 1-2 уроки, які передують вашому; спостерігайте і фіксуйте хід уроку, роботу учнів, методику і організаційну роботу вчителя: питання, завдання, дії вчителя і учнів, відповіді, відношення учнів до роботи, до вчителя, один до одного, виконання завдань уроку, труднощі, які виникають в самостійній роботі. Продумайте взаємозв’язки вашого уроку з попередніми і наступними.

  4. Визначте мету уроку, його структуру і основні етапи.

  5. Продумайте шляхи реалізації дидактичних принципів.

  6. Розробіть зміст уроку. Відберіть матеріал і визначте методи і прийоми навчання на кожному етапі уроку. Сформулюйте завдання і питання учням.

  7. Продумайте організаційну структуру і розподіліть навчальний час на всі етапи уроку.

  8. Передбачте чергування різних видів роботи дітей, складного і нескладного матеріалу, правильне співвідношення між роботою під керівництвом учителя і самостійною роботою учнів.

  9. Використайте по можливості прийоми диференціації навчальної роботи, а також елементи проблемного навчання.

  10. Включіть, якщо потрібно, вправи цікавого характеру, дидактичні ігри, фізкультхвилинки.

  11. Розподіліть навчальний час на окремі етапи уроку в відповідності з цілями і змістом роботи.

  12. Підготуйте дидактичний і наочний матеріал до уроків, ТЗН, продумайте місце і методику його використання, оформлення записів учнів у зошитах, а також записів вчителя на дошці.

  13. Оформіть розгорнутий план-конспект уроку.

ПРИМІРНА СХЕМА КОНСПЕКТУ УРОКА

На початку практикант пише з якого навчального предмету, в якому класі і школі буде проводитися урок. Повністю вказує своє прізвище і ім’я, потім прізвище, ім’я по батькові методиста і вчителя. Потім слідує:

  • тема уроку;

  • його цілі: освітні, виховні, розвиваючі;

  • обладнання уроку ( з планом класної дошки; розміщення записів, наочних посібників, зміна їх на протязі року);

  • джерела інформації;

  • план уроку;

  • конспект з виділенням структурних частин уроку.

Студент пише чорновий варіант конспекту уроку і знову зустрічається з вчителем і методистом. Підписується тільки чистовий варіант, узгоджений зі всіма. Конспект в завершальному вигляді повинен бути готовим за 2-3 дні до проведення уроку. Враховується не тільки зміст і якість конспекту, але й його оформлення.

Критерії оцінювання

Педагогічна практика «Пробні уроки і заняття в школі»

За національ-ною системою

Визначення

% оцінювання за модульно-рейтинговою

системою

%

бали

5

ВІДМІННО – відмінне виконання лише з незначною кількістю недоліків

85-100

85-100

4

ДОБРЕ – в загальному правильна робота з певною кількістю незначних недоліків

74-84

74-84

3

ЗАДОВІЛЬНО – непогано, але зі значною кількістю недоліків

51-73

51-73

2

НЕЗАДОВІЛЬНО – потрібно повторне проходження педагогічної практики у повному обсязі

0-50

0-50

Оцінювальний лист

БЛОК № 1

Ведення студентом документації

Види робіт

максимальний

бал

отрима- ний

бал

хто

оцінює

підпис

1

Індивідуальний план студента-практиканта

4

методист з педагогічної практики і психолог

2

Щоденник психолого-педагогічних спостережень

6

3

Список методичної літератури

2

4

Своєчасне представлення документації на перевірку

3

ВСЬОГО 15 балів

БЛОК № 2

Проведення пробних уроків

Перелік уроків

максимальний

бал

критерії оцінювання

хто

оцінює

підпис

1

Українська мова

5

кожний пробний урок оцінюється заохочувальними балами від 1 до 2

вчитель початкових класів, методист кожної окремої методики

2

Українське читання

5

3

Російська мова

5

4

Російське читання

5

5

Математика

15

6

Природознавство

5

7

Фізичне виховання

5

8

Художня праця

5

9

Музичне виховання

5

10

Виховна година

5

11

ГПД

5

12

Малювання

5

ВСЬОГО 42 бали

БЛОК № 3

Оформлення звітної документації

Види робіт

максимальний

бал

отрима- ний

бал

хто

оцінює

підпис

1

Відгук від бази практики

5

методист з педагогічної практики

2

Оформлення звітної документації

12

ВСЬОГО 17 балів

Загальна кількість балів за практику ___________________________________

Загальна оцінка за практику __________________________________________

Керівник практики _________________________________________________

П.І. підпис

Критерії оцінювання

Педагогічна практика «Пробні уроки і заняття в школі (одноденна)

За національ-ною системою

Визначення

% оцінювання за модульно-рейтинговою

системою

%

бали

5

ВІДМІННО – відмінне виконання лише з незначною кількістю недоліків

85-100

85-100

4

ДОБРЕ – в загальному правильна робота з певною кількістю незначних недоліків

74-84

74-84

3

ЗАДОВІЛЬНО – непогано, але зі значною кількістю недоліків

51-73

51-73

2

НЕЗАДОВІЛЬНО – потрібно повторне проходження педагогічної практики у повному обсязі

0-50

0-50

Оцінювальний лист

БЛОК № 1

Відвідування і аналіз робочих днів, проведених вчителем

Види робіт

максимальний

бал

критерії оцінювання

хто

оцінює

підпис

1

Робочий день № 1

5

за кожний правильно оформлений лист аналізу – 5 балів

методист з педагогічної практики

2

Робочий день № 2

5

3

Робочий день № 3

5

ВСЬОГО 15 балів

Мінімальна кількість балів 9

Максимальна кількість балів 15

БЛОК № 2

Проведення пробних уроків

Перелік уроків

максимальний

бал

критерії оцінювання

хто

оцінює

підпис

1

Робочий день в ___ класі

3-5

Кожний робочий день оцінюється зважено в залежності від оцінки кожного окремого уроку

вчитель початкових класів, методист кожної окремої методики

2

Робочий день в ___ класі

3-5

3

Робочий день в ___ класі

3-5

4

Робочий день в ___ класі

3-5

5

Робочий день в ___ класі

3-5

6

Робочий день в ___ класі

3-5

Мінімальна кількість 18 балів

Максимальна кількість 30 балів

БЛОК № 3

Аналізування пробних робочих днів

Види робіт

максимальний

бал

критерії оцінювання

хто

оцінює

підпис

1

Аналіз робочого дня в __ класі

3-5

за кожний правильно оформлений протокол робочого дня і повний його аналіз – 5 балів

методист з педагогічної практики

2

Аналіз робочого дня в __ класі

3-5

3

Аналіз робочого дня в __ класі

3-5

4

Аналіз робочого дня в __ класі

3-5

5

Аналіз робочого дня в __ класі

3-5

6

Аналіз робочого дня в __ класі

3-5

Мінімальна кількість балів 18

Максимальна кількість балів 30

БЛОК № 4

Оформлення звітної документації

Види робіт

максимальний

бал

отримано балів

хто

оцінює

підпис

1

Оформлення планів-конспектів уроків

18

методист з педагогічної практики

2

Педагогічна характеристика учня

4

3

Педагогічна характерристика класного колективу

4

4

Розробка плану-конспекту урока

4

5

Звіт про проходження практики

5

6

Оцінка педагогічної ради (характеристика)

5

ВСЬОГО 40 балів