Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vnutrishnya_pam.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
118.78 Кб
Скачать

1.7 Зовнiшня пам'ять

Зовнiшня пам'ять призначена для тривалого зберiгання програм i даних. Така iнформацiя в зовнiшнiй пам'ятi зберiгається при виключеннi ПК. Обсяг зов-нiшньої пам'ятi ПК значно бiльше обсягу зовнiшньої, але вона суттєво поступається внутрiшнiй щодо швидкостi запису та зчитування iнформацiї.

Звичайно зовнiшня пам'ять фiзично реалiзується у вигдядi накопичувачiв на магнiтних та оптичних дисках. Кожний з них використовується зi своїм контролером. Структуру зовнiшньої пам'ятi зображено на мал. 8.

Зараз використовують два види магнiтних накопичувачiв: накопичувачi на гнучких магнiтних дисках (НГМД) i накопичувачi на жорстких магнiтних дис-ках (НЖМД), якi ще називають вiнчестерами. В НГМД данi запам'ятовуються на гнучкiй круглiй пластинi, на яку нанесено магнiтне покриття. Пластини НГМД називають дискетами, або флоппi-дисками. Використовують дискети дiаметром 130 мм (5,25 дм) i 89 мм (3,5 дм). Але дискети 130 мм виходять з користування. Для запобiгання забрудненню i механiчним пошкодженням 130мм дискети розмiщують у гнучких пластмасових конвертах, а 89мм - в жорстких пластмасових корпусах. В НГМД дискету можна виймати з накопичувача та змiнювати на iншу.

Вiнчестери, як правило, не знiмаються. Фiзичного доступу до них немає. Їх переваги порiвняно з дискетами полягають у тому, що вони зберiгають величезнi об'єми iнформацii.

Зовнiшня пам'ять ПК

Накопичувачi на Накопичувачi на

магнiтних дисках оптичних дисках

Накопичувачi на Накопичувачi на

гнучких дисках жорстких дисках

Мал. 8.

Зараз використовують, в основному, дискети з записами iнформацiї на обохповерхнях (тип DS) подвiйної щiльностi (DD) або високоi щiльностi (HD). В табл. 2 наведенi мiсткостi сучасних дискет.

Таблиця 2

Тип дискети DS/HD

5,25 дм 1,2 Мбайт

3,5 дм 1,44 Мбайт

Останнiм часом з'явилися 3,5-дюймовi дискети з надвисокою щiльнiстю запису мiсткостi 2,88 Мбайт.

Нову дискету перед використанням необхiдно пiдготувати до роботи (вiд-форматувати). Форматування дискети - це процес розбивання дискети на сектори та дорiжки засобами операцiйної системи. На мал. 1.12 показано диске-

ту, на якiй зображено 80 дорiжок, кожна iз яких мiстить 18 секторiв. Неважко пiдрахувати, що на однiй поверхнi в даному випадку розмiщується 18х80=1440 секторiв. В кожному з них розмiщується 512 байт (0,5 Кбайт) iнформацiї. Отже, на однiй поверхнi диска розмiщується 720 Кбайт, а на двох - 1,44 Мбайт. Форматування здiйснюється також на 15 секторiв i 80 дорiжок (1,2 Мбайт) та iн.

Для запобiгання випадкового запису на 3,5-дюймовi дискети вiдкривається спецiальне вiконце, а на 5,25-дюймових дискетах заклеюють спецiальний прорiз.

Сучаснi накопивачi на жорстких магнiтних дисках мають мiсткiсть вiд 300 Мбайт до кiлькох гiгабайт. Хорошим вiнчестером зараз можна вважати вiнчестер ємнiстю не менше нiж 1,2 Гбайт.

Слiд мати на увазi, що швидкiсть запису та зчитування iнформацiї з вiнчестера майже на порядок вища, нiж у НГМД.

Оптичнi (лазернi) диски називають компакт-дисками (або дисками типу CD). Найпоширенiшими є диски "тiльки для читання", тобто диски СD-ROM.

Iнформацiя на такi диски записується не з комп'ютера, а за допомогою спецiальної апаратури.

Диски CD-ROM(compact disk read only memory). Проте мiсткiсть їх пам'ятi в декiлька сот разiв вища мiсткостi магнiтних дискет. Наприклад, уже зараз використовуються оптичнi диски мiсткiстю 600 Мбайт та більше.

Великi обсяги iнформацiї, якi розмiщуються на оптичних дисках, доз-воляють створювати на них електроннi або живi "книги", якi стають дедалi популярнiйшими.

CD-RW – диски дають можливість неодноразово записувати та стирати інформацію.

Контрольнi запитання:

1.Якi переваги i недолiки зовнiшньої пам'ятi порiвняно з внутрiшньою?

2.Як i у виглядi яких пристроїв реалiзується зовнiшня пам'ять?

3.Якi переваги i недолiки вiнчестерiв порiвняно з магнiтними дискетами?

4.Якi магнiтнi дискети можна вiднести до сучасних?

5.Якi переваги та недолiли оптичних дискiв порiвняно з магнiтними?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]