Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЮДЖЕТНА СИСТЕМА УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
197
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
775.17 Кб
Скачать

Фінансові ресурси

ФІНАНСОВІ РЕСУРСИ - це грошові фонди, що формуються суб єктами господарювання, державою і населенням і використовуються для розширеного виробництва, матеріального стимулювання працівників, задоволення соціальних потреб, як витрати на оборону й державне управління тощо.

1. РЕСУРСИ, ЯКИМИ РОЗПОРЯДЖАЄТЬСЯ ДЕРЖАВА

(ресурси бюджетної системи різних централізованих і децентралізованих державних фондів, державних фінансових інституцій (НБУ, державні страхові компанії, державні кредитні установи)

2. Частина фонду споживання

Прямі та непрямі податки з населення в тому числі прибутковий податок з громадян, податок на додану вартість, мито, акцизний збір, плата за землю, державне мито, податок з власників транспортних засобів, місцеві податки і збори

3. РІЗНІ ВІДРАХУВАННЯ, ЩО ВКЛЮЧАЮТЬСЯ У СОБІВАРТІСТЬ ПРОДУКЦІЇ

і відносяться до валових витрат підприємств і відомств

Поповнення основного і оборотного фонду

Формування фонду споживання

Формування фонду нагромадження

Резерви

ЗВЕДЕНИЙ ФІНАНСОВИЙ БАЛАНС ДЕРЖАВИ

- це система показників, що характеризуються величиною створених і використаних фінансових ресурсів за відповідний період

На зміст бюджету впливають об’єктивні та суб’єктивні фактори

Об’єктивні фактори:

1) характер виробничих відносин та рівень розвитку виробничих сил, які безпосередньо впливають на зміст бюджету. З розвитком суспільства, зміною способу виробництва, розподілення національного продукту, відносин власності змінюються глибинна сутність бюджету, його зміст та головне призначення.

2) природні, економічні та соціальні особливості кожної країни, її традиції, специфіка розвитку на певному історичному етапі. Бюджет кожної країни має свої національні особливості.

Суб’єктивні фактори:

  • тип держави,

  • політика уряду у відповідному періоді,

  • пріоритети розвитку,

  • зовнішня і внутрішня економічна ситуація тощо.