Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NPZ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
145.41 Кб
Скачать

6. Правове регулювання у сфері недержавного пенсійного законодавства

Законодавство про НПЗ складається з Закону, законодавства про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, ЗУ “Про страхування”, “Про банки і банківську діяльність”, “Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)”, “Про цінні папери і фондову біржу”, “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні”, “Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг” та інших нормативно-правових актів.

ЗУ «Про фінансові послуги і державне регулювання ринків фінансових послуг» передбачено створення державного уповноваженого органу по нагляду за небанківськими фінансовими установами, що здійснюють діяльність з надання послуг накопичувального пенсійного забезпечення та управління фондами і пенсійними активами. Такий орган створено згідно з Указом Президента України від 04.04.2003 р. № 292/2003 „Про Положення про Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України” (Держфінпослуг), з 07.07 2011 р.назву змінено на «Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг" (в даний час триває активна робота з розробки нормативно-правової бази, яка регламентує діяльність НПФ, а також тих суб’єктів НПЗ (адміністраторів, аудиторів, страховиків тощо). Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, не може бути учасником фінансових ринків як емітент облігацій внутрішніх та зовнішніх державних позик або здійснювати будь-яку іншу діяльність на фінансових ринках, крім передбаченої Законом.

Також над створенням законодавчої та нормативної бази діяльності НПЗ працює Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку Україн (з 07.07 2011 р. назву змінено на «Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку»). НКЦПФР є державним колегіальним органом, підпорядкованим Президенту України, підзвітним ВР; складається з Комісії як колегіального органу та центрального апарат; може утворювати територіальні органи у випадках, передбачених у положенні про Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку; здійснює повноваження через центральний апарат і свої територіальні органи. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку розробляє і затверджує нормативно-правові акти з питань, що належать до її компетенції, обов'язкові до виконання центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, учасниками ринку цінних паперів, їх об'єднаннями, контролює їх виконання. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку звертається до суду з позовами (заявами) у зв'язку з порушенням законодавства України про цінні папери.

В цілому перелік нормативно-правових актів з питань НПЗ досить значний і містить не тільки Закони і підзаконні акти незалежної України, а й міжнародні договори (угоди), ратифіковані ВРУ, та ті акти, до яких Україна приєдналася, як правонаступниця колишньої УРСР. Вивчення цих документів, а також соціального законодавства Європейського Союзу показує шлях України в Європу пролягає , в тому числі — і через пенсійну реформу. Адже тільки за умови відповідності вітчизняного законодавства з пенсійного забезпечення та з наступним досягненням рівня соціальних стандартів країн-членів ЄС в результаті його практичного застосування ми можемо розраховувати на вступ України до цієї організації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]