Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_KPUbolon.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
258.05 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Ужгородський національний університет

Юридичний факультет

КАФЕДРА КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА

Кримінальне право

України

(Загальна частина)

Навчально-методична розробка

для студентів юридичного факультету

(відповідно до умов Болонського процесу)

Ужгород – 2012

Семерак О.С., Сливич І.І., Горінецький Й.І., Реплюк Н.М., Попович І.І. Дашковський О.Є., Кушнір Н.П. Кримінальне право України (Загальна частина). Навчально-методична розробка для студентів юридичного факультету (відповідно до умов Болонського процесу). – Ужгород, УжНУ, 2011.

Підготували:

Семерак О.С., кандидат юридичних наук, професор, Заслужений юрист України, зав. кафедрою кримінального права

Сливич І.І., кандидат юридичних наук, доцент кафедри кримінального права

Горінецький Й.І., кандидат юридичних наук, доцент кафедри кримінального права

Реплюк Н.М., викладач кафедри кримінального права

Попович І.І., кандидат юридичних наук, доцент кафедри кримінального права

Дашковський О.Є., старший викладач кафедри кримінального права

Кушнір Н.П., доцент кафедри кримінального права

Рецензенти:

Аленін Ю.П., доктор юридичних наук, професор, зав. кафедри кримінального процесу Одеської національної юридичної Академії

Пашковський М.І., кандитат юридичних наук, доцент кафедри кримінального процесу Одеської національної юридичної Академії

Навчально-методична розробка складена у відповідності до вказівки ректора УжНУ від 9 грудня 2005 року № 8 та наказу від 28 грудня 2005 року № 37/01-03

Схвалено до друку на засіданні кафедри кримінального права протокол № 1 від 06.09.2011 року,

 Семерак О.С., Сливич І.І., Горінецький Й.І., Реплюк Н.М., Попович І.І.

ЗМІСТ

1. Пояснювальна записка........................................................

2. Мета вивчення навчальної дисципліни...........................

3. Зміст програми......................................................................

4. Тематичний план лекцій з дисципліни............................

5. Тематичний план семінарських занять з дисципліни...

6. Перелік питань для підсумкового контролю...................

7. Форми контролю...................................................................

5

7

8

9-13

14-28

29-32

33-36

1. Пояснювальна записка

Кримінальне право України (Загальна частина) входить до комплексу навчальних дисциплін, які складають фундамент фахової підготовки правознавця. В процесі його вивчення студенти повинні засвоїти основні завдання кримінального права, підстави кримінальної відповідальності, принципи дії кримінального закону в просторі та часі, засвоїти поняття злочину, вини, стадій скоєння злочину, види покарань та правила їх призначення, склад злочину, тощо.

Вважаємо за необхідне звернути увагу студентів на наступне:

  • Кримінальне право України (Загальна частина) є провідною галуззю права з усіма наслідками які випливають з цієї аксіоми;

  • у структурі юридичного факультету УжНУ функціонує така фундаментально-класична одиниця, як кафедра кримінального права із суміжними до них дисциплінами;

  • на юридичному факультеті Кримінальне право України (Загальна частина) читається на 2 курсі впродовж двох семестрів;

  • в процесі вивчення даної дисципліни студенти готують та захищають курсові роботи.

Глибокі знання кримінального права неможливі без обов'язкового поєднання пасивного (як правило) надбання студентом певних знань на лекції з його активною і наполегливою підготовкою до практичних та семінарських занять і викладанням свого бачення (на основі відповідних законів, практики їх застосування та літератур­них джерел) щодо вирішення того чи іншого питання, уміння вести аргументовану полеміку, відстоювати свою точку зору на групових заняттях.

Під час проведення практичних занять студенти будуть вирішувати практичні задачі. Перш ніж приступити до вирішення задачі, необхідно уважно її прочитати, звернувши особливу увагу на юридичну термінологію, усвідомивши всі обставини, викладеш в умові. Вирішувати завдання потрібно у точній відповідності з вказаними обставинами. Довільна зміна умов або допущення того, що не зазначено в тексті, не дозволяється. Під час проведення занять можна обговорити також інші варіанти завдання. Якщо в процесі з'ясування його змісту ви­никають сумніви відносно певної обставини справи, то слід виходити із загального правила: "всілякі сумніви тлумачаться на користь об­винуваченого або підсудного".

Для правильного вирішення задачі необхідно зробити юридичний аналіз обставин справи та співставити їх із змістом закону. При цьо­му слід назвати всі

характерні ознаки кожного елемента складу зло­чину, які містяться в законі або випливають з його змісту, і порівняти з обставинами, вказаними в завданні. Наприклад, потрібно назвати об'єкт складу злочину, описаного в законі, і характерні для нього ознаки (предмет злочину) і тут же назвати об'єкт, предмет посяган­ня, вказаний в завданні. Далі слід назвати характерні ознаки об'єктивної сторони описаного в законі злочину і ознаки, що випли­вають з нього (дія, бездіяльність, наслідки, причинний зв'язок, а в деяких випадках ще й час, місце, спосіб і обстановка вчинення зло­чину), і порівняти їх з наявністю чи відсутністю таких ознак в за­вданні. Так встановлюються суб'єктивна сторона і суб'єкт злочину, який аналізується.

Інколи зміст завдання вимагає вирішення ширшого кола питань: наявності ознак, за якими слід розмежовувати суміжні злочини, обґрунтування кваліфікації злочинів за їх сукупністю, визначення ро­лі кожного співучасника при спільному вчиненні злочину або обста­вин, які мають вирішальне значення при кваліфікації злочину (об­тяжуючі обставини, спосіб вчинення злочину, розмір заподіяної шкоди тощо). При відсутності наприкінці завдання конкретних за­питань слід мати на увазі, що йдеться про кримінально-правову оцінку вчиненого злочину, кваліфікацію дій винних осіб.

Остаточне вирішення завдання — це логічно пов'язана низка ар­гументованих суджень, доказів і висновків, що ґрунтуються на за­коні, нормативному акті чи в постанові Пленуму Верховного Суду України, а в окремих випадках і на теоретичних положеннях, що міс­тяться в літературі. В останньому випадку необхідно назвати роботу автора, рік її видання, сторінку, на яку робиться посилання.

Безпосередньо на семінарському занятті студенти можуть допов­нювати відповіді один одного, заперечувати (аргументовано) проти суджень свого опонента, доводити своє вирішення завдання.

Для більш образного і оригінального висловлювання своєї думки, підвищення правової культури студента дуже важливим є виконання під час виступу окремих афоризмів, фразеологізмів, порівнянь, ори­гінальних думок видатних вчених, літераторів, поетів, ораторів тощо.

Коли запитання вичерпані, завдання розв'язане, викладач під­водить підсумки диспуту, аналізує його хід, називає студентів, що показали хороші знання, а також вирішує питання, з яких не досяг­нуто єдності думки. Він також оцінює відповіді кожного студента, відзначає найбільш аргументовані і юридично грамотні, звертає ува­гу на мовні огріхи, неправильне вживання юридичних термінів і по­нять, неточні юридичні формулювання.

Курс " Кримінальне право України (Загальна частина)" студентами стаціонару вивчається протягом другого року навчання в обсязі 130 годин, з яких 78 годин складають лекції, 52 годин - семінарські заняття.

Основними формами контролю засвоєння курсу є складання заліку після 1-го семестру та складання іспиту після закінчення 2-го семестру.

Структура дисципліни містить 4 модулі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]