Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsia_5.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
602.79 Кб
Скачать

5.2. Роль і завдання маркетингу в забезпеченні якості продукції.

Основні завдання маркетингу в забезпеченні якості товарних інновацій є такими.

1. Визначення реальних потреб і запитів споживачів (в ідеалі - усіх суб'єктів ринку, задіяних у просуванні інновацій на ринку) відносно параметрів якості власне товару, передпродажного і післяпродажного сервісу, умов експлуатації, утилізації тощо.

Саме потреби і запити споживачів є основою формування ви­мог до техніко-економічних характеристик і якості інноваційних товарів. При цьому слід ураховувати специфіку аналізу ринку для принципово нових товарів , потреби в яких, у кращому випадку, мають прихований характер (тобто явно не проявляються) або ж їх потрібно цілеспрямовано формувати.

2. Орієнтація виробництва на виготовлення товарів, які від­повідають запитам споживачів (оптимальних за критерієм "ціна - якість"). Завдяки їй різко підвищуються шанси на ринковий успіх нового товару і, відповідно, знижується ризик його несприйняття ринком. Слід зазначити, що, на думку П.Ф. Друкера, використовуючи результати якісно проведеного аналізу потреб і запитів споживачів, можна так зорієнтувати номенклатурну, ціно­ву і збутову політику, щоб товар сам знайшов споживача і зробии зусилля зі стимулювання збуту практично непотрібними.

Орієнтація на запити споживачів відповідає принципу маркетингу: „Виготовляти те, що продається, а не продавати те, що виготовляється". Однак новий товар повинен не лише відповідати запитам споживачів і приносити їм користь, але й бути економічно ефективним у виробництві і збуті, тобто забезпе­чувати розвиток і посилення ринкових позицій його виробника.

3. Формування і стимулювання попиту па товари визначеного рівня якості. Загалом виділяють два підходи до виведення і просування товарних інновацій на ринок (рис. 4.4): втягування інновацій ринком; проштовхування інновацій на ринок. Відповідно виділяють два принципово різних підходи до формування й стимулювання попиту.

Стратегія проштовхування є більш характерною для просування на ринок принципово нових товарів, прямих аналогів яких не існує. Причому явно виражені потреби в таких товарах можуть бути відсутні, або вони можуть мати прихований (потенційний) характер, який треба перетворити на фактичний, їх (такі потреби) слід формувати, що вимагатиме більш інтенсивних і більш вартісних заходів стимулювання.

У цих умовах різко зростає роль засобів маркетингових комуні­кацій, саме вони забезпечують успіх дифузії інновацій - процесу поширення знань про новий товар за межі товаровиробника-інноватора.

Незалежно від стратегії розробки просування інновацій заходи зі стимулювання (формування і стимулювання) споживчого попи­ту (у більш загальному вигляді - заходи маркетингових комуніка­цій) повинні сформувати у свідомості цільових споживачів образ товару з відповідним рівнем якості, який має чітко виражені ринкові позиції (позиціювання товару).

Позиціювання може базуватися на об'єктивних або суб'єктив­них оцінках характеристик (у тому числі параметрів якості) товару. Залежно від цього варіюються стратегія і тактика позиціонування.

Визначити маркетингову стратегію на основі варіації співвідно­шення об'єктивних і суб'єктивних оцінок якості товару допомагає матриця Дж. Саймона (рис. 4.5).

Об'єктивними властивостями продукту та його товаровиробника є рівень забезпечення передпродажного та післяпродажного сер­вісу, технічні показники, ціна та інші характеристики, які мають чітке визначення, реальну кількість або присутність.

Суб'єктивні характеристики - це популярність торговельної марки, рівень якості обслуговування, імідж виробника, ефектив­ність системи просування (суб'єктивні особливості товару чи фір­ми, які загалом визначаються експертним шляхом).

4. Доведення інноваційних товарів заявленого рівня якості до споживачів найбільш ефективним способом (з позицій товаровиробника, торговельних і збутових посередників). Основною проб­лемою в доведенні інноваційного товару до споживачів {особливо це стосується принципово нових товарів) є те, що традиційні кана­ли збуту і товароруху можуть бути для цього неприйнятними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]