Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsia_5.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
602.79 Кб
Скачать

5.3. Забезпечення якості товарних інновацій

Існують різні підходи до забезпечення якості товарних інновацій. Згідно з виділяють три підходи до забезпечення якості:

1)на основі контролю якості. При цьому забезпечення якості ототожнюється з технічним контролем, який на промисло­вих підприємствах виконується відділом технічного контролю (ВТК). Якщо було знайдено невідповідність характе­ристик товару заявленому рівню якості, його або переробляють, або ж бракують. Однак в умовах ринку справжню якість товару визначає лише споживач;

2)на основі управління виробничим процесом. Якість забезпечується завдяки дотриманню технологій виробництва то­вару, які зводять до мінімуму невідповідність товару заяв­леному рівню якості. До забезпечення якості залучаються відділи матеріально-технічного постачання, організації ви­робництва, виробничі та комерційні підрозділи підприємст­ва. Проте цей підхід не дозволяє усунути недоліки, що ви­никають на етапах розроблення інновації;

3)на основі розроблення нових видів продукції. Якість забез­печується на всіх етапах розроблення, виготовлення та про­сування продукції на ринку. Причому продукція постійно оновлюється, кожна наступна модель відрізняється більш високим рівнем якості, вона більшою мірою, ніж попередні розробки, відповідає інтересам споживачів та інших суб'єктів ринку.

Існують й інші думки щодо підходів до забезпечення рівня якості. Зокрема, виділяють такі підходи до забезпечення рівня якості, які, еволюціонуючи, послідовно змінюють один одного:

  1. контроль якості на основі дотримання вимог до неї, зазначених у відповідній технічній документації; Система якості має забезпечити створення продукту, котрий відповідає сучасним виробничо-технічним досягненням та вимогам споживачів (вимоги до проектування у технічному завданні ТЗ)

  2. Забезпечення якості на основі дотримання стандартів iso 9000. Зони застосування стандартів iso 9000 показано на рис. 4.6:

  1. загальний контроль якості (TQC);

  2. загальне управління якістю (ТQМ).

Постійне вдосконалення системи менеджменту якості неможливе без зворотного зв’язку для постійного аналізу рівня задоволення потреб споживачів якістю продукції. З цією метою створюється відповідна організаційна структура та документація системи. Організаційна структура системи — це розподіл прав, обов’яз­ків і функцій загального керівництва забезпеченням якості, управлінням нею та її поліпшенням. Вона формується в межах організаційної структури управління підприємством. Загальне управління якістю повинно здійснювати вище керівництво підприємства. Міжнародні стандарти зобов’язують документально зафіксувати відповідальність за ті види та результати діяльності, котрі прямо або опосередковано впливають на якість. Такими документами можуть бути посадові інструкції і положення про підрозділи; документи, що встановлюють порядок виконання функцій та робіт стосовно якості.

Документом, який засвідчує відповідність системи управління якістю вимогам міжнародних стандартів, є сертифікат, що видається після спеціального аудиту. Аудит — це методичний, незалежний та документований процес одержання доказів і об’єктивного їх оцінювання для визначення міри дотримання погоджених критеріїв. Щоб пройти сертифікацію на відповідність вимогам стандартів ІSО 9000, спеціальна фірма-реєстратор здійснює інспекцію підприємства, перевіряючи якість і наявність усіх процесів, передбачених стандартами. Відповідно до вимог стандартів ІSО 9000 усі елементи і процеси системи потребують регулярної перевірки й оцінювання. Послідовність дій та склад робіт із зовнішнього аудиту функціонування систем якості подано у вигляді блок-схеми на рис.6.

Кваліфікаційні вимоги до аудиторів та їх повноваження регламентуються нормативними документами ІSО 9000. Кваліфікація аудитора — це поєднання взаємозв’язаних особистих якостей, освіти, досвіду роботи тощо. Інакше кажучи, це ті аспекти компетентності, наявність котрих є обов’язковою для призначення будь-кого аудитором. Після реєстрації незалежні аудитори повинні постійно (кожні півроку) відвідувати підприємство і пересвідчуватися у дотриманні компанією принципів стандартів ІSО 9000. В іншому разі раніше виданий сертифікат може бути визнаний недійсним.

Рис. 6. Блок-схема перевірки функціонування системи якості

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]