Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора мнд.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
268.53 Кб
Скачать

68. Експертні оцінки та їх застосування в економічному дослідженні, Експериментальні (ігрові) методи та їх застосування в економічному дослідженні.

Методи експертних оцінок набули широкого використання в економічних дослідженнях та у сфері менеджменту. Це пояснюється складністю багатьох проблем, впливом людського фактора, слабкою формалізацією досліджуваних процесів, відсутністю надійного експериментального та нормативного інструментарію. Ключовим моментом в таких умовах виступає експертиза – думка, ідея, рішення, оцінка, які ґрунтуються на цінному досвіді спеціалістів-експертів та методології якісної оцінки отриманих результатів.

Висновки експертів – це документ, в якому фіксується хід дослідження та його підсумки. діяльність експертів має відбуватися за певними принципами: формування схеми дослідження з чітко визначеними цілями, ідеями, оцінками, при цьому допускається їх коригування; здійснення кількісного та якісного аналізу експертних висновків з виділенням головних, актуальних думок; забезпечення незалежності експертів щодо оцінки ситуації; цілеспрямованість експертів; підбір експертів високої кваліфікації; наявність методології та алгоритму проведення експертизи.

Ідеологія роботи експертів полягає у визначенні значущості виробничих та управлінських факторів, що впливають на ефективність функціонування об’єкта управління, на засадах присвоєння цим факторам рангових оцінок у межах встановлених шкал. Це є методи вагових коефіцієнтів, або простого ранжування. Менеджери-дослідки досить часто користуються методами індивідуальних експертних оцінок, а саме: метод «інтерв’ю», «запитання-відповідь; аналітичні доповідні записки; метод написання сценарію.

Значного поширення в галузях економіки та сис-х управління набув метод експериментування. Сутність його полягає у створенні необхідних для дослідження умов діяльності суб’єктів господарювання з метою виявлення факторів, причин виникнення певних явищ та врахування їх у подальшій д-ті. проведення будь-якого експерименту передбачає обґрунтування гіпотези, масштабу експерименту, умов його проведення, необхідних ресурсів, принципів ор-ї та очікуваних результатів. Одним з методів експериментування є ділова гра як засіб навчання, розвитку здібностей та навичок приймати управлінські рішення, виявлення та розвиток творчих здібностей, нестандартного мислення, прагнення самореалізації. визначальною функцією ділової гри є дослідницька функція, що виявляється в процесі експерименту. Ідеологія ділової гри полягає у створ. групи персоналу, яку розбивають на кілька підгруп і надають їм певні управлінські ролі. Метод експериментування є ефективним інструментом дослідження для пояснення сутності незрозумілих ситуацій, пошуку нових рішень, передбачення майбутнього,обґрунтування об’єктивних тенденцій розвитку економіки.

69. Рівні методології наукових досліджень за критерієм результату: теоретичний та емпіричний.

За критерієм результату виділяють такі рівні методології наукових досліджень теоретичний та емпіричний. Теоретичному рівню дослідження відповідають філософські методи, до яких входять принципи діалектики: принцип руху, зміни, розвитку, що конкретизувався у так званому принципі історизму. Він отримав назву історичного методу, що вимагає розглядати кожну існуючу систему як таку, що у своєму розвитку проходить ряд етапів: виникнення, становлення, розвиненого функціонування, перетворення в інший якісний стан. Інші принципи взаємозв'язку, причинності явищ також відіграють важливу роль в наукових дослідженнях.

  • Теоретичний рівень

  • аксіоматичніїть

  • евристичність

  • креативність

  • несуперечтвіаш доведенняспростування суджень

  • закон тотожності (А=А)

  • закон виключення третього

  • закон достатності підстави

До емпіричного рівня наукового дослідження відносять ті конкретно наукові методи, які безпосередньо пов'язані з практикою. Вони поділяються на дві групи: міждисциплінарні і спеціальні. Міждисциплінарні застосовуються в декількох близьких між собою дисциплінах - це експедиційний або польовий (анкетування або опитування); статистичний та методи обробки статистичної інформації, як от розрахунок "коефіцієнта кореляції" та "регресійний аналіз"; картографічний метод; метод екстраполяції передбачає, що на основі статистичних даних досліджуються закономірності економічних явищ і припускається, що ці закономірності будуть дійсні і на майбутнє.

  • Емпіричний рівень

  • спостереження,

  • порівняння,

  • вимірювання,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]