Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжн. марк. до прак. занять.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
734.72 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

Міжнародний маркетинг

Методичні вказівки до практичних занять

для студентів спеціальності 7.03060101, 8.03060101 «Менеджмент організацій і адміністрування» денної та заочної форм навчання

РЕДАКЦІЙНО-ВИДАВНИЧИЙ ВІДДІЛ

ЛУЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

ЛУЦЬК 2011

УДК 658.8 (07) ББК 65.050Я7 М 80

Міжнародний маркетинг. Методичні вказівки до практичних занять для студентів спеціальності 7.03060101, 8.03060101 «Менеджмент організацій і адміністрування» денної та заочної форм навчання / В.О. Морохова, О.В. Бойко. – 2-ге вид., доп. і перероб. – Луцьк: РВВ ЛНТУ, 2011. – 68 с.

Укладачі: Морохова В.О., к.е.н., професор; Бойко О.В., к.е.н., доцент.

Рецензент: Ковальчук О.В., к.е.н., доцент.

Відповідальний за випуск: Морохова В.О., к.е.н., професор.

Затверджено науково-методичною радою ЛНТУ протокол №3 від 22 листопада 2011р.

Рекомендовано до друку вченою радою факультету бізнесу ЛНТУ протокол №4 від 16 листопада 2011р.

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри менеджменту та маркетингу ЛНТУ протокол №4 від 28 жовтня 2011р.

© В.О. Морохова, О.В. Бойко, 2011

ЗМІСТ

Вступ 4

І. Програма курсу «Міжнародний маркетинг» 6

Тема 1. Методологія міжнародного маркетингу 6

Тема 2. Середовище міжнародного маркетингу 6

Тема 3. Міжнародна конкуренція і конкурентоспроможність 7

Тема 4. Міжнародні маркетингові дослідження 8

Тема 5. Сегментація міжнародних ринків 9

Тема 6. Розробка міжнародної маркетингової стратегії 9

Тема 7. Функціональні напрямки міжнародної маркетингової діяльності підприємств 10

Тема 8. Управління міжнародним маркетингом 12

ІІ. Комплексні ситуаційні задачі 14

Ситуація 1. CELOTEX Corporation: проблеми виходу на український ринок 14

Ситуація 2. Азмол: оцінка експортних можливостей 22

Ситуація 3. Авіалінії України: проблеми закріплення конкурентних позицій національної компанії в глобальному сегменті 36

Ситуація 4. Київський завод «АВІАНТ»: тернистий шлях до міжнародного успіху 40

Ситуація 5. Українські страуси 49

Ситуація 6. Розробка експортної стратегії фірми 53

Ситуація 7. Розробка маркетингової програми щодо зміцнення позиції фірми на зовнішньому ринку 56

Ситуація 8. Визначення привабливості нового ринку. Вибір форми виходу на нього 59

Ситуація 9. Привабливість зовнішніх ринків 61

Список рекомендованої літератури 64

ВСТУП

Успішна діяльність підприємства на зовнішніх ринках потребує знання сис­теми міжнародних економічних відносин, тенденцій і динаміки розвитку світогосподарських процесів, зовнішньоекономічної політики окремих країн та міжнародного ринкового середовища в цілому. Тому в рамках курсу «Міжна­родний маркетинг» розглядають широкий спектр проблем функціонування суб'єктів господарської діяльності на міжнародних ринках, основні фактори макро- та мікросередовища міжнародного маркетингу, міжнародну конкурен­цію тощо.

Курс «Міжнародний маркетинг» належить до циклу спеціальних обов'язкових дисциплін та є одним з профільних для студентів економічних спеціальностей.

Дисципліна є інтегрованим курсом, що базується на таких дисциплінах як «Маркетинг», «Маркетингові дослідження», «Світова економіка», «Зовнішньоекономічна діяльність».

Мета курсу полягає у формуванні в студентів сучасного погляду на міжнародну діяль­ність у сфері маркетингу, розумінні суті, цілей, методів підприємницької дія­льності на зарубіжних ринках.

Вивчення курсу дозволяє оволодіти принципами зовнішньоекономічної діяль­ності, основними нормами ділової практики маркетингового забезпечення міжнародного підприємництва. Крім того, курс передбачає, по-перше, ви­вчення студентами об'єктивних рис та особливостей світового ринку, спіль­них для всіх суб'єктів господарської діяльності, по-друге, вивчення конкрет­ного політичного, правового, економічного, соціально-культурного, техноло­гічного середовища міжнародного маркетингу, по-третє, дослідження марке­тингової ситуації щодо конкретного товару.

Значну увагу в курсі «Міжнародний маркетинг» приділено проблемам роз­робки стратегії, планування, оцінки конкурентного середовища та конкурент­них можливостей, специфіці технології маркетингової діяльності й особливо­стям поведінки суб'єктів міжнародної господарської діяльності.

Структура методичних рекомендацій складається з двох частин:

  1. програма курсу «Міжнародний маркетинг», у якій представлено перелік тем, що розглядаються в процесі вивчення дисципліни. В свою чергу кожна тема містить відповідні питання, ключові поняття і терміни, а також запитання для обговорення. Таким чином, поданий у першій частині план підготовки до практичних занять відповідно до кожної теми спрощує процедуру засвоєння матеріалу, виділяє найбільш важливі моменти, що потребують особливої уваги;

  2. комплексні ситуаційні задачі, опрацювання яких на практичних заняттях сприяє більш повному розкриттю здібностей студентів, активізації їх мислення, розвитку їхньої ділової активності. Ситуаційні матеріали підібрані для ілюстрації особливих, специфічних аспектів з міжнародного маркетингу. Розгляд поданих в методичних вказівках ситуацій надає змогу критично осмислювати інформацію і самовдосконалюватися, розвивати практичні навички маркетингової діяльності в міжнародному середовищі, приймати адекватні управлінські рішення. Наведена інформація сприяє самостійному пошукові та аналізові фактів, дозволяє співвідносити їх з уже отриманими знаннями та робити самостійні висновки.

Отже, методична розробка з курсу «Міжнародний маркетинг» допоможе студентам під час підготовки до практичних занять опрацювати питання курсу та поглибити свої знання.