Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспекти для учнів по БД в схемах (1).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
18.2 Mб
Скачать

Перелік розроблених конспектів для учнів, що використовуються при вивченні теми

“Бази даних. Системи управління базами даних”

Конспект 1. Бази даних та їх типи. Субд Конспект 2. Реляційна бд. Особливості реляційної бд Конспект 3. Проектування бд

Конспект 4. Створення реляційної БД

Конспект 5. Типи та властивості полів

Конспект 6. Створення таблиць в СУБД Access

Конспект 7. Типи зв’язків між таблицями

Конспект 8. Сортування та фільтрація даних у СУБД Access

Конспект 9. Створення та використання форм

Конспект 10. Виведення даних за допомогою звітів

Конспект 11. Робота з даними БД за допомогою запитів

Пояснювальна записка

Запропоновані конспекти для учнів містять теоретичний та практичний матеріал до однієї із таких тем, а саме “Бази даних. Системи управління базами даних”.

Дані схеми-конспекти логічно побудовані на основі головних компонентів вивчення даної теми в загальноосвітніх навчальних закладах згідно з Типовими навчальними планами для профільного навчання.

Використання конспектів для учнів не замінюють навчальні посібники, а доповнюють їх, дозволяють наглядно виділити основні поняття, прийоми створення основних об’єктів БД, допомагають учням у самостійній роботі з ПК, при виконанні практичних робіт.

Переваги використання конспектів для учнів:

  • Дають змогу подавати матеріал блоками

  • Дозволяють наглядно виділити основні поняття і полегшити учням самостійну роботу з підручником чи додатковою літературою

  • Дозволяють скоротити час вивчення теорії і звернути більше увагу на виконання практичних завдання на ПК

  • Дозволяють здійснювати диференційований підхід до учнів в контексті особистісно-орієнтованого навчання (кожен працює на посильному для себе рівні)

  • Сприяють активному засвоєнню теми, розвитку логічного мислення

  • Усвідомлення учнями своєї значимості, поверненню втраченої віри в себе

Методика роботи з використанням конспектів для учнів така:

  1. На початку блоку теми – ввідна лекція (пояснення вчителя і діалог учитель – учень, демонстрація можливостей програми Microsoft Access). На уроці народжується конспект – схема. Перед створенням якого коротко формулюються ключові моменти теми.

  2. Далі йде більш глибоке опрацювання змісту нового матеріалу, а саме обговорення між учнями. При цьому вони можуть виконувати завдання на ПК. Важливо, щоб учні самостійно використовували нові знання та мали право радитися один з одним. Учитель у цій частині уроку – координатор, консультант по складним питанням, але не активний учасник спілкування. Знання отримані таким чином стають для учня особисто значимими, власними. Це дозволяє створити потенціал для розвитку творчих здібностей школярів, самостійності суджень, які так необхідні сучасній людині.

  3. В кінці вивчення блоку треба визначити які моменти засвоєні слабо для подальшого їх доопрацювання. На уроках фронтальної проробки теми вчитель допомагає учням за допомогою різних тренувальних вправ і нескладних, швидко виконуваних завдань більш глибоко зрозуміти тему. З метою більш оптимального використання робочого часу, частина сильніших, краще засвоївши тему учнів виступає в ролі консультантів для слабких, або ж тих, хто був відсутнім на попередніх уроках

  4. Наступний етап – індивідуальна робота над темою (практична робота). На цьому етапі важливо врахувати те, що кожен учень іде до засвоєння змісту теми власним шляхом. Цьому сприяє створення диференційованих завдань, тобто сильних, середніх, слабких. Для обдарованих дітей обов’язково треба підбирати індивідуальні завдання і хід виконання роботи не прописувати, т. я. оцінюючи отримане завдання такі учні обирають свій шлях для його виконання .

В системі цих уроків важливо те, що учні кожного разу повертаються до опорних знань, але кожного разу по новому , глибше. Важливим є те, що діти отримують навики співробітництва між собою і з учителем.

+Бази даних та їх типи. СУБД

База даних (БД)це систематизоване сховище інформації певної предметної галузі, до якого можуть мати доступ різні користувачі для вирішення своїх завдань

С истема управління базою даних (СУБД) – це програмне забезпечення, що дозволяє створювати БД й оновлювати інформацію, яка зберігається в ній. СУБД забезпечує зручний доступ до інформації з метою перегляду, пошуку, аналізу й обробки.